Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξαγωγές: Στη Βραζιλία ταξιδεύει το ελληνικό ακτινίδιο

Εξαγωγές: Στη Βραζιλία ταξιδεύει το ελληνικό ακτινίδιο

Τι προβλέπει διάταγμα για τις εισαγωγές από την Ελλάδα

Από την 1η Νοεμβρίου 2023 θα μπορεί να εξάγεται το ελληνικό ακτινίδιο στη Βραζιλία, καθώς ο δρόμος άνοιξε, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διμερούς φυτουγειονομικής συμφωνίας στα τέλη της προηγούμενης σεζόν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταγμα της Γενικής Γραμματείας Φυτοπροστασίας (SDA) – που δημοσιεύθηκε  στις 23/10/2023, στην επίσημη εφημερίδα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Βραζιλίας – Diário de União – του Βραζιλιανού Υπουργείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (MAPA), επιτρέπεται η εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στη χώρα.

Το εν λόγω διάταγμα καθορίζει επίσης, τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για εισαγωγή ακτινίδιων (Actinidia Chinensis) από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ποικιλιών Actinidia deliciosa, Actinidia latifolia ποικιλία deliciosa και Actinidia chinensis ποικιλία deliciosa.

Ακόμη μία αγορά, αυτή της Βραζιλίας ανοίγει για το ελληνικό ακτινίδιο

Τα απαραίτητα έγγραφα

Παράλληλα, καθορίζονται και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα που απαιτούνται κατά την εισαγωγική διαδικασία, τα οποία είναι:

α) Φυτουγειονομικού Πιστοποιητικό που εκδόθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Ελλάδος, με την παρακάτω πρόσθετες δηλώσεις:

I – «Η αποστολή έχει ελεγχθεί και είναι απαλλαγμένη από παράσιτα Anarsia lineatella, Phenacoccus aceris, Pseudococcus calceolariae, Stathmopoda auriferella και Thrips fuscipennis» και

II – «Η αποστολή υποβλήθηκε σε επεξεργασία με έκθεση στο κρύο, σε θερμοκρασία 0ºC (μηδέν βαθμοί Κελσίου), για ελάχιστη περίοδο 14 (δεκατεσσάρων) ημερών, για έλεγχο παρασίτων Lobesia botrana και Archips podana, υπό επίσημη επίβλεψη».

Οι προορισμοί

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως και τις 19 Οκτωβρίου 2023, οι εξαγωγεές ακτινιδίων ανέρχονται σε 10.381 τόνους έναντι 7.145 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022.

Από τις ποσότητες αυτές προς Ινδία κατευθύνθηκαν 700 τόνοι έναντι 0 τόνων πέρσι, προς Καναδά 275 τόνοι έναντι 114 τόνων,  προς ΗΠΑ 634 τόνοι έναντι 175 τόνων, προς Ισπανία 1.842 τόνοι έναντι 1.394 τόνων και προς Ιταλία 1.837 τόνοι έναντι 1.512 τόνων.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024