Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων: Τίνος το μέρος παίρνουν οι Αμερικανοί

Σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων: Τίνος το μέρος παίρνουν οι Αμερικανοί

Τα ευρήματα νέας έρευνας της Wall Street Journal/Ipsos αποκαλύπτουν τις τάσεις της αμερικανικής κοινωνίας στη νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Με το μέρος του Ισραήλ φαίνεται να τάσσεται η πλειοψηφία των Αμερικανών στην σύγκρουση του με τη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Wall Street Journal/Ipsos.

Η έρευνα διεξήχθη στις 18-20 Οκτωβρίου, ενώ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνταν για την φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας. Περίπου το 12% των ερωτηθέντων απάντησε στην έρευνα μετά την ομιλία του Μπάιντεν στη Πέμπτη το βράδυ 19 Ιουλίου, σχετικά με την οικονομική βοήθεια στο Ισραήλ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι Αμερικανοί κάνουν έντονη διάκριση μεταξύ της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και του παλαιστινιακού λαού που ζει στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, από την έρευνα φαίνεται ότι η υποστήριξη στο Ισραήλ είναι μεγαλύτερη απ’ ότι σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, σχετικά με την αραβοϊσραηλινή διένεξη.

Περίπου το 42% των ερωτηθέντων είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν το μέρος του Ισραήλ, ποσοστό ρεκόρ από το 2002, ενώ το μόλις το 3% είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν το μέρος των Παλαιστινίων.

Βέβαια, το 52% είπε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποστηρίξουν ούτε το Ισραήλ ούτε τους Παλαιστίνιους στη μακροχρόνια σύγκρουσή τους.

Πολλοί Αμερικανοί συντάσσονται με την υποστήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης από τις ΗΠΑ

Λιγότερο φιλοϊσραηλινοί οι νέοι

Αν και οι απαντήσεις ευνοούν περισσότερο τον ισραηλινό λαό και την κυβέρνησή του, ωστότο, δεν ισχύει το ίδιο και για τους νεότερους σε ηλικία Αμερικανούς.

Περίπου το 40% των ερωτηθέντων κάτω των 30 ετών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν την ευθύνη να βοηθήσουν το Ισραήλ να πολεμήσει τη Χαμάς, πολύ κάτω από το 73% των ηλικιών 65 και άνω. Αντίστοιχα, το 40% των νεότερων ψηφοφόρων και το 72% των ηλικιωμένων είχαν θετική άποψη για την ισραηλινή κυβέρνηση.

Όχι άλλη αμερικανική μονομερής επέμβαση

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η έρευνα βρήκε τους Αμερικανούς απρόθυμους να εμπλακεί μονομερώς η χώρας τους στη περιοχή.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ έχουν την ευθύνη να υποστηρίξουν το Ισραήλ στον πόλεμο του με τη Χαμάς. Και μόνο το 38% είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να στείλουν αμερικανικά στρατεύματα να βοηθήσουν το Ισραήλ εάν δεχτεί επίθεση από τους γείτονές του, ενώ σημειώνεται ότι το 2021 ήταν 53%.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι επίσης λιγότερο πιθανό από τους Δημοκρατικούς να αισθάνονται καθήκον να προστατεύουν τους Παλαιστίνιους.

«Βλέπουμε αρκετούς Αμερικανούς για τους οποίους αυτή είναι μια σημαντική στιγμή και μια στιγμή που τους καλεί να υποστηρίξουν το Ισραήλ. Αλλά υπάρχει ακόμη ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών που λένε, «Είναι τρομερό, αλλά δεν είναι δικό μας πρόβλημα», δήλωσε ο Chris Jackson, ανώτερος αντιπρόεδρος της Ipsos.

Περίπου οι μισοί είχαν θετική άποψη για τους Παλαιστινίους, σε σύγκριση με το 75% που είχαν θετική άποψη για τον ισραηλινό λαό. Περίπου το 41% είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τους Παλαιστίνιους αμάχους, σε σύγκριση με το 54% που το είπε για τους Ισραηλινούς αμάχους.

Η έρευνα δείχνει ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμβαδίζει σε μεγάλο βαθμό με την αμερικανική κοινή γνώμη για την προσφορά ηθικής υποστήριξης στο Ισραήλ και την προσωπική επίσκεψη στη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Πέρα από αυτές τις χειρονομίες, ο πρόεδρος μετέφερε δύο αεροπλανοφόρα και άλλα στρατιωτικά μέσα στην περιοχή για να αποτρέψει τους εχθρούς του Ισραήλ και ζητά από το Κογκρέσο 14 δισ. δολ. σε πρόσθετη βοήθεια για τη χώρα, κυρίως για όπλα, ενώ ανακοίνωσε 100 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους και τους πληγέντες από τις συγκρούσεις Παλαιστίνιους.

Πιο φιλοϊσραηλινοί οι Ρεπουμπλικάνοι

Ενώ οι Δημοκρατικοί εμφανίζουν ομοιομορφία στις επιλογές τους, και στα δύο ζητήματα, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν πιο σταθερά το Ισραήλ και την κυβέρνησή του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι επίσης λιγότερο πιθανό από τους Δημοκρατικούς να αισθάνονται καθήκον να προστατεύουν τους Παλαιστίνιους. Περίπου το 59% και στα δύο κόμματα είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν τους Ισραηλινούς αμάχους. Αλλά το μερίδιο μειώθηκε στο 32% μεταξύ των Ρεπουμπλικανών όσον αφορά την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων, ενώ παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό μεταξύ των Δημοκρατικών.

Ενώ στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Δημοκρατικοί είναι σε μεγάλο βαθμό ενωμένοι για την υποστήριξη της βοήθειας στην Ουκρανία, και οι Ρεπουμπλικάνοι διχασμένοι, στην περίπτωση του Ισραήλ, οι απόψεις θα μπορούσαν να αλλάξουν. Ο λόγος είναι ότι ι Μπάιντεν έχει αναλάβει πολιτικό ρίσκο με το να ταυτίζεται τόσο έντονα με το Ισραήλ, δήλωσε ο Κόρι Σάκε, ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει τεράστια ευπάθεια εάν το Ισραήλ ξεκινήσει μια χερσαία εισβολή που είτε επιδίδεται σε συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων είτε δεν κάνει προσεκτικές διακρίσεις όσον αφορά την ελαχιστοποίηση των συνεπειών για τους αμάχους», είπε ο Σάκε. Είπε ότι τόσο στην προεκλογική εκστρατεία όσο και στην επιδίωξη πολιτικών στόχων, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να έχει πρόβλημα να διατηρήσει τη φιλελεύθερη υποστήριξη.

Sports in

«Μπαμ» με Έσε στην Αργεντινή: Επιλογή του Μασεράνο ο μέσος του Ολυμπιακού

Ο Σαντιάγκο Έσε ετοιμάζεται να φορέσει το εθνόσημο της Αργεντινής. Και είναι προσωπική επιλογή του μεγάλου Χαβιέρ Μασεράνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024