Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στην Αρκαδία εξάρθρωσε η Αστυνομία μετά από πολύμηνες έρευνες.
Σύμφωνα με τα την αστυνομία τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης, σε περιοχές της Αρκαδίας και της Αττικής.
Έξι συλλήψεις
Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες (22/10) από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, 4 αλλοδαποί, ηλικίας από 39 έως 45 ετών και 2 ημεδαποί, ηλικίας 62 και 64 ετών ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Πιστόλι, κινητά τηλέφωνα και μεγάλο χρηματικό ποσό εντοπίστηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση των νομοθεσιών περί ναρκωτικών και τα -κατά περίπτωση- αδικήματα για τα όπλα και περί αλλοδαπών.
Σύμφωνα με την Αστυνομία οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2023 έως και την 22.10.2023, όπου διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες σε περιοχές της Αρκαδίας και της Αττικής, αποκομίζοντας έτσι σημαντικά χρηματικά ποσά.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ως ηγετικό μέλος ήταν ο 45χρονος αλλοδαπός συλληφθείς.
Οι ποσότητες κάνναβης προέρχονταν από φυτεία κάνναβης σε τοπική κοινότητα του Δήμου Γορτυνίας, που καλλιεργούσαν οι δράστες από κοινού και στη συνέχεια διοχετεύονταν στους νομούς της Αρκαδίας και της Αττικής.
Επιπρόσθετα, τα μέλη μετά την παραλαβή των ποσοτήτων, για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών στους τόπους απόκρυψης ή στις οικίες τους χρησιμοποιούσαν μισθωμένα οχήματα και ταξί, για να αποτρέψουν τυχόν παρακολούθηση ή επιτήρηση σε βάρος τους.
Πάνω από 100 κιλά κάνναβης
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons).
Πάνω από 100 κιλά κάνναβης
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες, υπαίθριους χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
το χρηματικό ποσό των -15.385- ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών,
1 περίστροφο,
3 φυσίγγια,
1 γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος,
πλήθος από εξοπλισμό αποξήρανσης,
1 θερμάστρα υγραερίου,
2 υπνόσακοι,
πλήθος από εργαλεία κατάλληλα για την καλλιέργεια και συσκευασία των ναρκωτικών ουσιών.
Παράλληλα, υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις -600.000- ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρίπολης, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης.
Πλήθος από εργαλεία κατάλληλα για την καλλιέργεια και συσκευασία των ναρκωτικών ουσιών
Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής βάζοντας τέλος στην αγωνία των συνολικά 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59