Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στόχος βάνδαλων τα McDonald's με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ και Παλαιστίνης

Στόχος βάνδαλων τα McDonald’s με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ και Παλαιστίνης

Τα McDonald's αποτελούν ένα τα πιο αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα στον κόσμο και είναι στενά συνδεδεμένα με τις ΗΠΑ

Στόχος βανδαλισμών στη Μέση Ανατολή γίνονται τα καταστήματα των McDonald’s, φαινόμενο που εντάθηκε ξανά από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και έπειτα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Washington Post, η μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε όταν κατάστημα-franchise της αλυσίδας στο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα παρέχει δωρεάν γεύματα σε Ισραηλινούς στρατιώτες καθώς και σε νοσοκομεία.

Τα McDonald’s αποτελούν ένα τα πιο αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα στον κόσμο και είναι στενά συνδεδεμένα με τις ΗΠΑ

Παρότι τα άλλα franchise στη Μέση Ανατολή έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν, λέγοντας ότι δεν είχαν καμία σχέση με την απόφαση του Ισραηλινού καταστήματος -ορισμένα μάλιστα έκαναν δωρεές στη Γάζα σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους- πολλά υποκαταστήματα της αλυσίδας υπέστησαν βανδαλισμούς στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο.

Τα McDonald’s αποτελούν ένα τα πιο αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα στον κόσμο και είναι στενά συνδεδεμένα με τις ΗΠΑ, παρόλο που η συντριπτική πλειονότητα των εστιατορίων ανήκουν σε franchise των χωρών που εδρεύουν.

Μεγάλη διαμάχη στη Μέση Ανατολή

Όμως, λόγω της σύνδεσης του brand name με τις ΗΠΑ γίνονται στόχος βάνδαλων στις χώρες της Μέσης Ανατολής, σε αντίθεση με τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών στις ίδιες χώρες που προστατεύονταν με τσιμεντένιους τοίχους και αστυνομική προστασία.

Αποποίηση ευθυνών από τα υπόλοιπα καταστήματα στη Μέση Ανατολή

«Αυτό που έκανε ο κάτοχος του franchise στο Ισραήλ ήταν μια ατομική και ιδιωτική πράξη και όχι με την έγκριση ή την καθοδήγηση της διεθνούς εταιρείας ή οποιουδήποτε άλλου δικαιούχου, ειδικά στον αραβικό κόσμο», αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Al Maousherji Catering Company, η οποία διαχειρίζεται τα McDonald’s στο Κουβέιτ.

Αντίστοιχα, δικαιούχοι του franchise των McDonald’s στο Κατάρ, το Ομάν, την Τουρκία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία προσέφεραν χρήματα στη Γάζα. Άλλοι δικαιούχοι, στην Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Ιορδανία, εξέδωσαν δηλώσεις στήριξης στη Γάζα αλλά αργότερα, ύστερα από πιέσεις, προσέφεραν και χρήματα.

Προβλήματα όμως και στο Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ, το τοπικό franchise της McDonald’s χρειάστηκε να αντιμετωπίσει και αυτό φήμες ότι υποστηρίζει Παλαιστίνιους, απειλώντας με νομικές κυρώσεις εναντίον οποιουδήποτε τις διαδίδει. Το franchise ανέφερε στον λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter) ότι έχει δωρίσει 100.000 γεύματα σε δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ και τοπικά νοσοκομεία και προσφέρει 50% έκπτωση στα μέλη των δυνάμεων διάσωσης και ασφαλείας της χώρας.

Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των McDonald’s δεν είναι ασυνήθιστες στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα στην Παλαιστίνη, τα McDonald’s και άλλα αμερικανικά προϊόντα αντιμετώπισαν κλήσεις μποϊκοτάζ σε όλο τον αραβικό κόσμο. Εκείνη την εποχή, το Reuters ανέφερε ότι ο δικαιοδόχος της McDonald’s Σαουδικής Αραβίας απάντησε συγκεντρώνοντας χρήματα που δόθηκαν ως δωρεά σε παλαιστινιακά νοσοκομεία.

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024