Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αλάσκα: Εξαφανίστηκαν δισεκατομμύρια καβούρια - Τι συνέβη

Αλάσκα: Εξαφανίστηκαν δισεκατομμύρια καβούρια – Τι συνέβη

Οι επιστήμονες κατάφεραν να απαντήσουν στο ερώτημα για τους λόγους που οδήγησαν δισεκατομμύρια καβούρια στην Αλάσκα να εξαφανιστούν.

Δισεκατομμύρια καβούρια του χιονιού έχουν εξαφανιστεί από την Αλάσκα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πλέον οι επιστήμονες κατάφεραν να απαντήσουν στο ερώτημα για το τι έχει προκαλέσει αυτό το φαινόμενο.

Η απάντηση για το τι συνέβη στα καβούρια έρχεται λίγες ημέρες αφότου το υπουργείο για την αλιεία και την ερασιτεχνική αλιεία της Αλάσκας, ανακοίνωσε ότι η περίοδος αποκομιδής των καβουριών ακυρώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, κάτι που δείχνει πως τα πολυπληθή σε αριθμό καβούρια εξαφανίζονται από τα συνήθως παγωμένα νερά της Βερίγγειου Θάλασσας.

Σύμφωνα με μία μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, από επιστήμονες της Εθνικής Διεύθυνσης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, τα καβούρια άρχισαν να εξαφανίζονται, καθώς οι θερμότερες θερμοκρασίες στους ωκεανούς, τα οδήγησαν να πεθάνουν από την πείνα.

Ακόμα η έρευνα βρήκε μία σημαντική σχέση ανάμεσα στα θαλάσσια ζεστά κύματα στην ανατολική Βερίγγειο Θάλασσα και στην ξαφνική εξαφάνιση των καβουριών του χιονιού που ξεκίνησε να γίνεται εμφανής στις έρευνες το 2021.

«Όταν έλαβα για πρώτη φορά τα δεδομένα από την έρευνα, έχασα το μυαλό μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόντι Σζουβάλσκι, επικεφαλής της μελέτης και βιολόγος ειδικός στην αλιεία στην Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

«Όλοι ήλπιζαν και προσεύχονταν να υπάρχει ένα λάθος στην έρευνα και ότι την επόμενη χρονιά θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερα καβούρια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σζουβάλσκι στο CNN.

Καβούρια του χιονιού

Εκείνη τη χρονιά η αλιεία του καβουριού του χιονιού σταμάτησε στην Αλάσκα. Στους αλιείς καταλογίστηκε ότι υπήρξε μείωση στον πληθυσμό εξαιτίας υπεραλιείας, ωστόσο όπως εξήγησαν οι ειδικοί στο CNN, η «υπεραλιεία» είναι ένας τεχνικός όρος για να παρθούν μέτρα και δεν εξηγεί την πτώση των αριθμών τους.

Τι πυροδότησε την εξαφάνιση των καβουριών

Για τη μελέτη οι επιστήμονες ανέλυσαν τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει την εξαφάνιση των καβουριών του χιονιού στις αρχές του 2020 και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είτε μετακινήθηκαν είτε πέθαναν.

Ο Σζουβάλσκι δήλωσε ότι παρατήρησαν τη Βερίγγειο Θάλασσα, στα δυτικά προς τα ρωσικά ύδατα και ακόμα και στα βαθιά επίπεδα των ωκεανών και τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι απίθανο τα καβούρια να μετακινήθηκαν και ότι τελικά πέθαναν, κάτι που αποτέλεσε οδηγό για την έρευνα.

Πιο πεινασμένα καβούρια

Διαπίστωσαν ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες και η πυκνότητα του πληθυσμού τους συνδεόταν με τους υψηλότερους ρυθμούς θανάτων μεταξύ των ενήλικων καβουριών. Ο λόγος πίσω από το θάνατό τους ήταν ένας: πιο πεινασμένα καβούρια.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα καβούρια του χιονιού είναι ένα είδος των πιο ψυχρών υδάτων και βρίσκονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους, σε μέρη, όπου οι θερμοκρασίες των νερών είναι -2 βαθμοί Κελσίου και μπορούν αν επιβιώσουν σε ύδατα που η θερμοκρασία τους φτάνει μέχρι τους 12 βαθμούς Κελσίου. Τα θερμότερα νερά των ωκεανών προκάλεσαν χάος στον μεταβολισμό των καβουριών και αύξησαν τις ανάγκες τους σε θερμίδες.

Η ζέστη διατάραξε την τροφική αλυσίδα στη Βερίγγειο Θάλασσα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ποσό της ενέργειας που χρειάζονταν τα καβούρια από το 2018 – ο πρώτος από τους δύο χρόνους θαλάσσιου καύσωνα στην περιοχή – μπορεί να τετραπλασιάστηκε σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Αλλά με τη ζέστη να διαταράσσει την τροφική αλυσίδα στη Βερίγγειο Θάλασσα, τα καβούρια πέρασαν δύσκολους καιρούς για εύρεση τροφής και δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε θερμίδες.

Άλλα είδη πήραν πλεονέκτημα από αυτή την επείγουσα κατάσταση, δήλωσε ο Κερίμ Αϊντίν, που συνυπογράφει τη μελέτη και είναι ερευνητής και βιολόγος αλιείας στο Κέντρο Επιστημονικής Αλιείας της Αλάσκα, το οποίο υπάγεται στην Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

«Όταν το ζεστό κύμα έφτασε, δημιούργησε ένα μεγάλο ποσοστό πείνας. Άλλα είδη μπορεί να μετακινήθηκαν και να απέκτησαν πλεονέκτημα»

Βερίγγειος Θάλασσα

Φυσιολογικά υπάρχει ένα εμπόδιο θερμοκρασίας στον ωκεανό που αποτρέπει είδη όπως ο μπακαλιάρος του Ειρηνικού Ωκεανού να φτάσουν τα καβούρια που ζουν σε εξαιρετικά παγωμένα περιβάλλοντα, αλλά λόγω του ζεστού κύματος, ο μπακαλιάρος του Ειρηνικού μπόρεσε να φτάσει σε αυτά τα νερά που ήταν πιο θερμά από το συνηθισμένο και να φάει ένα μερίδιο από την τροφική αλυσίδα που είχε μείνει για τον πληθυσμό των καβουριών.

«Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός τεράστιου θερμικού κύματος», δήλωσε στο CNN ο Αϊντίν. «Όταν το ζεστό κύμα έφτασε, δημιούργησε ένα μεγάλο ποσοστό πείνας. Άλλα είδη μπορεί να μετακινήθηκαν και να απέκτησαν πλεονέκτημα, έτσι όταν το ζεστό κύμα πέρασε, μπορεί η κατάσταση να επέστρεψε λίγο πολύ στις φυσιολογικές της συνθήκες, ωστόσο τα καβούρια είχαν ένα μακρύ δρόμο για να επιστρέψουν στις κανονικές τους συνθήκες».

Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική γίνονται πιο θερμές τέσσερις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη

Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική γίνονται πιο θερμές τέσσερις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, αναφέρουν οι επιστήμονες και η κλιματική αλλαγή έχει πυροδοτήσει μία γρήγορη απώλεια των θαλάσσιων πάγων στην περιοχή και ειδικά στη Βερίγγειο Θάλασσα στην Αλάσκα.

Σύμφωνα με τον Σζουβάλσκι αυτό που συμβαίνει με τα καβούρια στην Αλάσκα είναι μία απόδειξη ότι η κλιματική κρίση επιταχύνεται και επηρεάζει τα οικοσυστήματα. Ο ίδιος γνώριζε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, αλλά «δεν περίμενε να συμβεί τόσο σύντομα».

«Αυτό ήταν ένα είδος απρόσμενης αλλαγής στους πληθυσμούς τους, ωστόσο πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα, αναμένεται ότι οι πληθυσμοί των καβουριών του χιονιού να μετακινηθούν βόρεια, καθώς οι πάγοι απομακρύνονται και στην ανατολική Βερίγγειο Θάλασσα πιθανότατα δεν θα τους βλέπουμε συχνά πλέον», κατέληξε.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024