Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η γενιά των 40ρηδων Μητροπολιτών

Η γενιά των 40ρηδων Μητροπολιτών

Ποιοι είναι οι νέοι που φροντίζουν να επικοινωνούν με τους νέους μέσω των social media και είναι πρόθυμοι να σπάσουν ταμπού δεκαετιών

Μεγάλωσαν την εποχή των κλαμπ και των ρέιβ πάρτι, όμως εκείνοι ακολούθησαν τον δρόμο του Θεού… Προσιτοί σε ένα κοινό ξένο προς την Εκκλησία και συχνά πρόθυμοι να σπάσουν ταμπού δεκαετιών, είναι η γενιά των 40ρηδων στην Ιεραρχία. Μια γενιά που το τελευταίο χρονικό διάστημα κερδίζει έδαφος στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Η παρουσία τους ενισχύθηκε πριν από λίγες ημέρες μετά την εκλογή δύο ακόμα ιεραρχών γεννημένων τη δεκαετία του ’70 σε μητροπολιτικούς θρόνους: του 46χρονου Επισκόπου Ωρεών ως Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και του 49χρονου Αρχιμανδρίτη Ειρηναίου Λαφτσή, ενός ανθρώπου με διδακτορικό στην Ιατρική Σχολή και μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο, ως Μητροπολίτη Φλωρίνης. Οι δυο τους ήρθαν να προστεθούν στην ομάδα άλλων πέντε μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος που διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους.

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος, είναι το νεότερο μέλος της Ιεραρχίας μαζί με τον συνομήλικό του, Μητροπολίτη Φθιώτιδας, Συμεών, ο οποίος έχει καταφέρει ήδη να ξεχωρίσει με τη δράση του. Γεννημένοι αμφότεροι το 1977 έχουν διαφορά… μισού αιώνα από το γηραιότερο μέλος της Ιεραρχίας, τον 94χρονο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου, Σεραφείμ, ο οποίος αποτελεί και τον μοναδικό εν ενεργεία Μητροπολίτη που εξελέγη επί Ιερωνύμου Α’ – το 1968 – και έχει συνεργαστεί κατά τη θητεία του με τέσσερις αρχιεπισκόπους…

Εναλλακτική προσέγγιση

Ενας από τους πλέον δημοφιλείς ιεράρχες της νέας γενιάς είναι επίσης ο 47χρονος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Γαβριήλ, ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει το κήρυγμα μέσω… social media viral στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, τον Μάρτιο του 2020, ξεκίνησε live μεταδόσεις μέσω Facebook τις οποίες παρακολουθούσαν ταυτόχρονα έως και 1.200 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των προβολών τους έφτασε τις 90.000. Με την εναλλακτική προσέγγισή του έχει προσελκύσει αρκετούς νέους στην Εκκλησία, ενώ η σελίδα της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας διαθέτει πλέον περισσότερους από 210.000 ακολούθους.

Τα βήματα του Γαβριήλ ακολούθησε και ο 48χρονος Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Δαμασκηνός, ο οποίος αμέσως μετά την εκλογή του, τον Νοέμβριο του 2022, επιδίωξε την παρουσία της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας στα social media, σε αντίθεση με τη ρητή απαγόρευση που είχε επιβάλει ο 77χρονος προκάτοχός του.

Στη γενιά των 40άρηδων ανήκει, επίσης, ο 48χρονος Μητροπολίτης Ελασσώνος, Χαρίτων, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Μητρόπολης το 2014, πριν ακόμη κλείσει τα 40 του χρόνια (σε ηλικία 39 ετών), με τον εντυπωσιακό αριθμό των 68 ψήφων. Την επτάδα συμπληρώνει ο 48χρονος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, Χρυσόστομος, ένα πρόσωπο που συζητήθηκε αρκετά όταν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία εθεάθη να διασχίζει το χωριό Μεγάλα Καλύβια στα Τρίκαλα – το οποίο είχε βυθιστεί σε νερό ύψους ενός μέτρου – καθισμένος στην καρότσα ενός τρακτέρ, για να στηρίξει τους δοκιμαζόμενους κατοίκους.

Πώς όμως, έμειναν ανεπηρέαστοι από τις σειρήνες της εποχής τους, και αναρριχήθηκαν σε ένα δύσκολο περιβάλλον από νωρίς; Μια εξήγηση σε αυτό είχε δώσει ο ίδιος ο Μητροπολίτης Συμεών προ ολίγων μηνών σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ»: «Τα παιδικά μου χρόνια ήταν γεμάτα αγάπη» είχε πει. «Αγάπη από τους γονείς μου και την οικογένειά μου, αγάπη από τους φίλους μου, τις παρέες μου, τους δασκάλους μου και τους συμμαθητές μου, αγάπη από την Εκκλησία μας, αγάπη από παντού. Αυτός ήταν και ο λόγος που η αφιέρωσή μου στον Θεό και στον άνθρωπο αποτέλεσε την κορυφαία και οριστική επιλογή της ζωής μου: θεώρησα ότι μέσα από αυτήν την επιλογή μπορώ να δίνω αυτήν την αγάπη, την οποία οφείλω και στον Θεό και στους ανθρώπους».

Η αναβαθμισμένη παρουσία των 40ρηδων στην Ιεραρχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην ανανεωτική ματιά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος δεν δίστασε να αντισταθεί σε κατεστημένες νοοτροπίες και να προχωρήσει στην αντικατάσταση υπερήλικων μητροπολιτών που δεν μπορούν να ασκήσουν επαρκώς τα καθήκοντά τους. Η ιστορία φαίνεται να έχει συνέχεια, αφού ο ηλικιακός χάρτης της Ιεραρχίας αποκαλύπτει πεδίο δόξης λαμπρό για τους νεότερους ποιμενάρχες…

Πηγή Εντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024