Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανανέωση με «άρωμα» Ιερώνυμου

Ανανέωση με «άρωμα» Ιερώνυμου

Η Εκκλησία της Ελλάδος ανέδειξε τους νέους μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, Φλωρίνης Ειρηναίο Λαφτσή και Παραμυθίας Σεραπίωνα Μιχαλάκη

Στην ανάδειξη νέων μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης προχώρησε η Εκκλησία της Ελλάδος.

Νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εξελέγη θριαμβευτικά ο 46χρονος αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, συγκεντρώνοντας τις 73 ψήφους από τις 78 ψήφους των εκλεκτόρων Ιεραρχών.

Ο επίσκοπος Ωρεών, κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης, σηματοδοτεί την ανανέωση σε μια μητρόπολη με ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί προσωπική επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Εκάρη μοναχός τον Φεβρουάριο του 2002 στη Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμα στην Εύβοια και τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Χαλκίδος λαμβάνοντας το οφίκιο του αρχιμανδρίτη.

Οι νέοι μητροπολίτες θα δώσουν ενώπιον του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το λεγόμενο «Μικρό Μήνυμα»

Το 2019 διορίστηκε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και το ίδιο έτος εξελέγη βοηθός επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό τον τίτλο του επισκόπου Ωρεών. Λίγο πριν από την εκλογή του, στο Συνοδικό Μέγαρο Αθηνών είχε πραγματοποιηθεί ψηφοφορία με ερώτημα το αν ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θα προκύψει διά μεταθέσεως ή δι’ εκλογής. Η ψηφοφορία έγινε κατόπιν αιτήματος του μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμονα, ο οποίος ενδιαφερόταν για τη θέση, όμως με 41 ψήφους έναντι 37 υπερίσχυσε η εκλογή της μεταθέσεως.

Τον επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο, «άξιο διάδοχο του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, στην ποιμαντορική έδρα της πόλης του Αγίου Δημητρίου», καλωσόρισε «με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού» και ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος του ευχήθηκε «ολόψυχα καλή ποιμαντορία, προς όφελος της Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων. Είμαι βέβαιος ότι θα υπηρετήσει επάξια τη μητρόπολή μας», σημείωσε.

Στην Παραμυθία

Νέος μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας εξελέγη με 57 ψήφους ο Σεραπίωνας Μιχαλάκης, γραμματέας Α’ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από μια μάχη που είχε χαρακτηριστεί από αρκετούς «θρίλερ». Υποψήφιος για τον Μητροπολιτικό Θρόνο της Παραμυθίας ήταν και ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, ο οποίος έλαβε 17 ψήφους.

Ο Θεόκλητος είχε διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και το 1999 είχε εκλεγεί μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος. Παρ’ όλ’ αυτά, παραιτήθηκε το 2005 υπό το βάρος καταγγελιών για σκάνδαλα με εμπλοκή της Εκκλησίας. Κύκλοι της Ιεραρχίας θεώρησαν «άδικη» την παραίτησή του, την οποία χαρακτηρίζουν ως «θυσία για να μην τρωθεί το κύρος της Εκκλησίας» και υποστήριζαν ότι εκκρεμεί η «αποκατάστασή» του.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Σεραπίων Μιχαλάκης επέμεινε να τεθεί υπό την κρίση της Ιεραρχίας και να ζητήσει ψήφο για τη θέση του μητροπολίτη, καθώς διανύει ήδη το 60ό έτος της ηλικίας του. Σημειώνεται πως ο μητροπολίτης Βρεσθένης είχε διεκδικήσει στο παρελθόν, ανεπιτυχώς, και τις μητροπόλεις Κομοτηνής και Λαγκαδά.

Στη Φλώρινα

Ανανέωση συντελέστηκε και στη μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, όπου με 61 ψήφους εξελέγη ο 49χρονος Ειρηναίος Λαφτσής, «πνευματικό τέκνο» του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου Β’ και πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως.

Είναι κάτοχος διδακτορικού Ιστορίας της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακού στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο, ενώ, επίσης, φοιτά στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Βιοηθική της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Εκτός των άλλων έχει τη γενική ευθύνη για όλες τις δομές της μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως ενώ το καλοκαίρι βρέθηκε στην Κολομβία για ιεραποστολικές δράσεις, όπου και δίδαξε σε ιερατικά σεμινάρια. Οι νέοι μητροπολίτες θα δώσουν σήμερα, ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το λεγόμενο «Μικρό Μήνυμα» ενώ λίγο αργότερα θα μεταβούν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη για το «Μεγάλο Μήνυμα».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024