Ρωσία: Συνελήφθη ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος – Κινδυνεύει με πενταετή φυλάκιση
Η δημοσιογράφος Αλσού Κουρμάσεβα αντιμετωπίζει δίωξη διότι δεν δήλωσε στις ρωσικές αρχές πως είναι «πράκτορας του εξωτερικού» και χθες βράδυ βρισκόταν σε κέντρο προσωρινής κράτησης.
Η ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος Αλσού Κουρμάσεβα (φωτογραφία, επάνω, από cpj.org) τελεί υπό κράτηση στη ρωσική πόλη Καζάν (δυτικά), ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το μέσο ενημέρωσης για το οποίο εργάζεται, το Radio Free Europe/Radio Liberty, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Η κυρία Κουρμάσεβα αντιμετωπίζει δίωξη διότι δεν δήλωσε στις αρχές πως είναι «πράκτορας του εξωτερικού» και διατρέχει κίνδυνο να της επιβληθεί ποινή ως και πενταετούς φυλάκισης, σύμφωνα με το RFE/RL.
Υπό προσωρινή σύλληψη καθώς περίμενε την πτήση της επιστροφής
Η δημοσιογράφος, η οποία τον περισσότερο καιρό διαμένει στην Πράγα, χρειάστηκε να ταξιδέψει στη Ρωσία εξαιτίας «οικογενειακής έκτακτης ανάγκης» την 20ή Μαΐου, κατόπιν τέθηκε υπό προσωρινή σύλληψη τη 2η Ιουνίου καθώς περίμενε την πτήση της επιστροφής από την Καζάν, εξήγησε η ίδια πηγή.
Το αμερικανικό και το ρωσικό διαβατήριό της κατασχέθηκαν και δεν ήταν σε θέση να φύγει από τη Ρωσία ωσότου εντέλει ανακοινώθηκε πως της ασκήθηκε δίωξη χθες.
Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη, σημείωσε πως η δημοσιογράφος βρισκόταν χθες βράδυ σε κέντρο προσωρινής κράτησης, επικαλούμενη πληροφορίες του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Tatar-Inform.
Η CPJ κάλεσε τις αρχές της Ρωσίας ν’ «απελευθερώσουν αμέσως» την Αλσού Κουρμάσεβα και να «εγκαταλείψουν όλες τις διώξεις» σε βάρος της.
«Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, και η σύλληψη της Κουρμάσεβα αποτελεί νέα απόδειξη ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να καταπνίξει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία», στηλίτευσε η ΜΚΟ.
Η δεύτερη με αμερικανική υπηκοότητα
Η κυρία Κουρμάσεβα είναι η δεύτερη δημοσιογράφος με την αμερικανική υπηκοότητα η οποία συλλαμβάνεται στη Ρωσία το 2023.
Είχε προηγηθεί ο ρεπόρτερ της εφημερίδας Wall Street Journal, Εβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη στη Μόσχα τη 19η Μαρτίου και βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες περί κατασκοπείας, τις οποίες ο ενδιαφερόμενος και η εφημερίδα χαρακτηρίζουν φαιδρές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του RFE/RL, η κυρία Κουρμάσεβα είναι «πεπειραμένη δημοσιογράφος που καλύπτει για καιρό τις εθνικές μειονότητες στο Ταταρστάν και στο Μπασκορτοστάν, στην περιφέρεια Βόλγα – Ουραλίων στη Ρωσία».
Πηγή: ΑΠΕ
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442