Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πονοκέφαλος για τις ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ

Πονοκέφαλος για τις ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ

Ορατές οι επιπτώσεις στον τομέα των υπηρεσιών και ειδικά στον τουρισμό

Εντονος είναι ο προβληματισμός στην εξαγωγική κοινότητα από τις εξελίξεις στο Ισραήλ καθώς οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναπτυχθεί σημαντικά, με το 2022 να έχει καταγραφεί αύξηση κατά 45,8% στον συνολικό όγκο, φτάνοντας τα 1,37 δισ. ευρώ σε αξία και μάλιστα με τη χώρα μας να έχει τριπλασιάσει το εμπορικό ισοζύγιο υπέρ της, από τα 110 εκατ. ευρώ στο ευρύ πλεόνασμα των 327 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς το Ισραήλ ανήλθαν σε αξία στα 850 εκατ. ευρώ από τα περίπου 550 εκατ. μέσα σε διάστημα ενός έτους (+54,9%), με τις εισαγωγές από το Ισραήλ να καταγράφουν αυξήσεις της τάξης του 33% φθάνοντας σε αξία τα 523 από τα 393 εκατ. ευρώ.

850 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές της Ελλάδας προς το Ισραήλ από τα περίπου 550 εκατ. μέσα σε διάστημα ενός έτους (+54,9%). 523 εκατ. ευρώ από 393 εκατ. ευρώ οι εισαγωγές από το Ισραήλ καταγράφουν αυξήσεις της τάξης του 33%.

«Αλλη μία πολεμική σύρραξη στη γειτονιά μας. Αλλη μία αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τη λέξη αστάθεια να κάνει το διεθνές εμπόριο να κρατά την αναπνοή του περιμένοντας να κατακαθίσει η σκόνη των πυραυλικών προσβολών ένθεν κακείθεν» επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης τονίζοντας ότι το ελληνικό επιχειρείν, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο, τη βιομηχανία και τη ναυτιλία της Ανατολικής Μεσογείου, κρατά στάση αναμονής.

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν ακόμα σοβαρό γεωπολιτικό κίνδυνο, που απειλεί να πλήξει σοβαρά τον κλάδο του τουρισμού και των εξαγωγών μας, χωρίς όμως να μπορούμε ακόμα να εκτιμήσουμε το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία» τονίζει.

Σίγουρα ένας πόλεμος δεν είναι καλός και για την οικονομία και για τις εξαγωγές, δηλώνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Συμεών Διαμαντίδης. Αν και όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς οι εξαγωγές δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να πλήττονται, επιπτώσεις έχουν φανεί στον τομέα των υπηρεσιών και ειδικά προς τον τουρισμό.

Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ έχουν αναπτυχθεί σημαντικά, με το 2022 να έχει καταγραφεί αύξηση κατά 45,8% στον συνολικό όγκο, φτάνοντας τα 1,37 δισ. ευρώ σε αξία

Οι συναλλαγές συνεχίζονται

Πάντως η Ομοσπονδία των Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα στους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και το Ελληνο-Ισραηλινό Επιμελητήριο, με το οποίο διευκρινίζει ότι οι εμπορικές συναλλαγές συνεχίζονται, παρά τις δύσκολες συνθήκες, ενώ έχει θέσει σε λειτουργία μία μονάδα έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη των ξένων επιχειρήσεων.

Μάλιστα διευκρινίζει ότι το αεροδρόμιο Ben Gurion του Τελ Αβίβ παραμένει ανοιχτό, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες του Ισραήλ εξακολουθούν να μεταφέρουν εντατικά αγαθά από πολλούς προορισμούς από και προς το Ισραήλ. Παράλληλα όλα τα λιμάνια με τα τελωνεία της χώρας λειτουργούν κανονικά ενώ οι πλατφόρμες για φυσικό αέριο που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή από το Ισραήλ φυλάσσονται.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024