Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παλαιστινιακή Αρχή: Ζητά διερεύνηση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το μακελειό στο νοσοκομείο

Παλαιστινιακή Αρχή: Ζητά διερεύνηση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το μακελειό στο νοσοκομείο

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατέθεσε έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί ο βομβαρδισμός του νοσοκομείο Βαπτιστών του Αλ-Άχλι για πιθανή τέλεση εγκλημάτων πολέμου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά να διερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας, για το οποίο αλληλοκατηγορούνται το Ισραήλ και η Ισλαμικός Τζιχάντ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός της στη Γαλλία, Χάλα Άμπου Χασίρα.

«Το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε σήμερα (Τετάρτη) έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα», είπε η Άμπου Χασίρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της αποστολής της Παλαιστίνης στη Γαλλία.

Μολονότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στήριξε την ισραηλινή εκδοχή, σύμφωνα με την οποία για το πλήγμα αυτό ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια άλλη ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, η Άμπου Χασίρα δεν είχε καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο υπεύθυνος.

Το άνοιγμα φακέλου για την διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου ζήτησε η Παλαιστινιακή αρχή από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης

Συντρίμμια έξω από το τμήμα φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου Al-Ahli, όπου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, για την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται. Γάζα, 18 Οκτωβρίου, 2023.

Η δήλωση της εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής στην Γαλλία

«Το Ισραήλ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος (…) Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ στοχοθετεί πολιτικές υποδομές και συγκεκριμένα νοσοκομεία», τόνισε.

Από το πλήγμα, το βράδυ της Τρίτης, στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ, στο κέντρο της Γάζας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 471 άνθρωποι.

Την διερεύνηση του βομβαρδισμού ζητά η Παλαιστινιακή Αρχή για ένα διαπιστωμένο έγκλημα πολέμου, με το Ισραήλ και την Ισλαμική Τζιχάντ να αλληλοκατηγορούνται.

Επειδή «η Γαλλία έχει κάποια αξιοπιστία στην περιοχή αναμένουμε να αναλάβει δράση για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα, να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε η Παλαιστίνια διπλωμάτις.

Μαζική διαδήλωση

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη, ζητώντας να αναλάβει δράση για να σταματήσουν τα εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τα οποία κατήγγειλαν πως ισοδυναμούν με γενοκτονία.

Το ΔΠΔ ερευνά καταγγελίες για αποτρόπαια εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας από το 2014 μέχρι σήμερα.

Στην έκρηξη στο πάρκινγκ και τους παρακείμενους χώρους έχασαν την ζωή τους διαπιστωμένα 471 πολίτες.

«Καταδικάζουμε τις δολοφονίες εκατέρωθεν. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη Γάζα, η διεθνής κοινότητα εθελοτυφλεί», είπε ο 50χρονος Ραφάτ Αλκαγιάλι, εξηγώντας πως συμμετείχε στη συγκέντρωση επειδή δεν έχει χάσει την πίστη του στο διεθνές δίκαιο.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν επιγραφές με συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη – Σταματήστε τη Γενοκτονία» και «Πόσα παιδιά θα πεθάνουν μέχρι να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ισραήλ;».

Ο νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε συντονισμένες επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας άμαχους και στρατιωτικούς τους οποίους κρατά ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την διαδήλωση στην Χάγη.

Έκτοτε ο παλαιστινιακός θύλακας τελεί υπό πολιορκία και σφυροκοπείται αδιάκοπα από τον ισραηλινό στρατό, με απολογισμό περισσότερους από 3.400 νεκρούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο να διερευνήσει καταγγελλόμενα εγκλήματα στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, παρότι το εβραϊκό κράτος δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024