Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το μίσος κυριαρχεί - Τρομοκρατία και φόνοι στην πόρτα σας

Το μίσος κυριαρχεί – Τρομοκρατία και φόνοι στην πόρτα σας

Αυξάνονται τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας σε όλη την Ευρώπη

Πέραν των γεωπολιτικών ισορροπιών που αλλάζουν λόγω της ανάφλεξης του Μεσανατολικού, η σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς αυξάνει τους κινδύνους της εμφάνισης ενός νέου κύματος εξτρεμισμού, ο οποίος αναμένεται να απειλήσει την ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι αντισημητικές επιθέσεις στη Βρετανία.

Μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες, το Βέλγιο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, με τις Βρυξέλλες να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο και την υπόλοιπη χώρα στο επίπεδο 3. Ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο, ζήτησε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να βρίσκονται πάντα σε «επαγρύπνηση».

Αυξάνονται τα μέτρα σε Βρυξέλλες, Σουηδία και Γαλλία

Πέραν της κατάστασης συναγερμού που ισχύει στο Βέλγιο, ειδικά μέτρα ισχύουν και για τα ευρωπαϊκά όργανα που λειτουργούν στην καρδιά των Βρυξελλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όργανα θα λειτουργήσουν με τηλεργασία, ενώ τα κτίρια θα παραμείνουν κλειστά. Το ίδιο ισχύει κα για το ευρωπαϊκό σχολείο.

Μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες, η Γαλλία προχώρησε στην αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα με το Βέλγιο. Ο Γάλλος πρόεδρος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στη δολοφονία του καθηγητή, Ντομινίκ Μπερνάρντ, την προηγούμενη Παρασκευή από νεαρό σε λύκειο στην Αράς, στη βόρεια Γαλλία.

«Βρίσκομαι εδώ μαζί σας ενώ η Γαλλία επλήγη εκ νέου από τρομοκρατική επίθεση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας που είχε θύμα ακριβώς καθηγητή γαλλικών», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν. Πρόσθεσε δε ότι «η βαρβαρότητα επιδίωξε να χτυπήσει ξανά, αυτούς που μεταλαμπαδεύουν, που διδάσκουν αυτήν τη γλώσσα η οποία εδώ και αιώνες μεταφέρει φώτα, αξίες, ελπίδες».

Τέλος, τον Αύγουστο η Σουηδία προέβη στην αύξηση του συναγερμού της για τρομοκρατικές επιθέσεις στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, προειδοποιώντας για αύξηση των απειλών κατά σουηδικών συμφερόντων στο εξωτερικό, αφού οι εμπρησμοί του Κορανίου και άλλες πράξεις κατά του ιερότερου κειμένου του Ισλάμ εξόργισαν τους μουσουλμάνους.

Μεταφέρεται ένα άτομο σε φορείο έξω από το King Baudouin μετά τη διακοπή της αναμέτρησης λόγω των πυροβολισμών στις Βρυξέλλες,

Το «χτύπημα» στις Βρυξέλλες

Συναγερμός σήμανε στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Δευτέρας, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας δύο Σουηδούς και τραυματίζοντας τουλάχιστον έναν ακόμη.  Μετά την επίθεση, ο ύποπτος διέφυγε από τη σκηνή μετά τους πυροβολισμούς την ώρα που επρόκειτο να ξεκινήσει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του Βελγίου και της Σουηδίας, προκαλώντας ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό και ωθώντας το Βέλγιο να αυξήσει τον τρομοκρατικό συναγερμό του στο υψηλότερο επίπεδο.

Το περιστατικό σημειώθηκε τη στιγμή που η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σουηδίας αντιμετώπιζε το Βέλγιο στο στάδιο King Baudouin, περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά. Ο αγώνας διακόπηκε στο ημίχρονο και το πλήθος έλαβε οδηγίες να παραμείνει στο γήπεδο.

Στην συνέχεια, αυτόπτες μάρτυρες ανέβασαν βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα με τη δράση του ενόπλου στο κέντρο των Βρυξελλών. Στα βίντεο αυτά, καταγράφεται ένας άνδρας με πορτοκαλί μπουφάν να κατεβαίνει από μηχανή και να κυνηγά περαστικούς πυροβολώντας αδιακρίτως. Στη συνέχεια, εισέρχεται σε ένα κτίριο όπου συνεχίζει να πυροβολεί, με κάποιους να πέφτουν στο έδαφος.

Μέλος του Ισλαμικού Κράτους ο δράστης

Ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, ο οποίος ταυτοποιήθηκε από τις αρχές ως δράστης, ήταν τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο. Στο παρελθόν αντιμετώπισε κατηγορίες για τρομοκρατία και συγκεκριμένα στην πατρίδα του, την Τυνησία.

Ακόμη, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ο δράστης δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Αναφέρει δε ότι:  «Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν.

Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», ανέφερε.

«Εξουδετερώθηκε» από τις αρχές ο ύποπτος

Τα βελγικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο ύποπτος ως δράστης της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στο προάστιο των Βρυξελλών, Σέρμπεκ, μέσα σε ένα καφέ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο φερόμενος ως δράστης πυροβολήθηκε στο στήθος και νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, έχοντας υποστεί δύο ανακοπές. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχει υποπέσει στα τραύματα του.

Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες

Οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν άμεσα την περιοχή

Έγκλημα μίσους στο Ιλινόις με θύμα ένα 6χρονο αγοράκι

Όμως το ζήτημα του εξτρεμισμού δεν αφορά μόνο τη μία πλευρά. Υπάρχει και ο φόβος για ένα νέο κύμα εγκλημάτων μίσους κατά μουσουλμάνων. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η άγρια δολοφονία του 6χρονου αγοριού στο Ιλινόις από τον 71χρονο Joseph Czuba, που πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εγκλήματα μίσους.

Ο 71 χρονος δεν δίστασε να επιτεθεί με μαχαίρι σε βάρος μίας μουσουλμάνας γυναίκας και του 6χρονου γιου της, μέσα στην κατοικία τους, φωνάζοντας «εσείς οι μουσουλμάνοι πρέπει να πεθάνετε». Η επίθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα το αγοράκι να καταλήξει υποκύπτοντας στα τραύματα του. Σύμφωνα δε με το γραφείο στο Σικάγο του Συμβουλίου Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR), το παιδί ήταν Παλαιστινιοαμερικανός.

Σημειώνεται δε ότι η αστυνομία θεωρεί ότι η δολοφονική επίθεση αυτή συνδέεται με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Το αγόρι που δολοφονήθηκε βάναυσα από τον 71χρονο δράστη

Τι ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές

Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών, το αγόρι που μαχαιρώθηκε 26 φορές και υπέπεσε στα τραύματα του, αναγνωρίστηκε από ένα συγγενή ως ο Wadea Al – Fayoume. Η μητέρα του αγοριού βρισκόταν επίσης σε σοβαρή κατάσταση με περισσότερες από δώδεκα μαχαιριές. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι έτρεξε στο μπάνιο και συνέχισε να παλεύει με τον δράστη καθώς καλούσε το 911.

Στην συνέχεια, ο σερίφης της κομητείας Γουίλ ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «οι ντετέκτιβ κατάφεραν να διαπιστώσουν ότι και τα δύο θύματα αυτής της βάναυσης επίθεσης αποτέλεσαν στόχο του υπόπτου λόγω του ότι ήταν μουσουλμάνοι και της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με τη Χαμάς και τους Ισραηλινούς».

Η δήλωση δεν διευκρίνιζε πώς οι ερευνητές γνώριζαν το κίνητρο, αλλά ανέφερε ότι είχαν διεξαγάγει συνεντεύξεις και εξέτασαν άλλα στοιχεία. «Οι διασώστες εντόπισαν τα δύο θύματα στο εσωτερικό της κατοικίας τους, μέσα σε υπνοδωμάτιο. Τα δύο θύματα έφεραν πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι στα στήθη, στους κορμούς και στα άνω άκρα τους», πάντα σύμφωνα με τις αρχές.

Ανησυχούν οι μουσουλμάνοι ηγέτες

Σύμφωνα με τους New York Times, το έγκλημα θορύβησε αρκετά τους μουσουλμάνους ηγέτες, οι οποίοι απηύθυναν έκκληση προς τους Αμερικανούς πολιτικούς και δημοσιογράφους να εμφανίζουν με πληρέστερο τρόπο το δράμα του παλαιστινιακού λαού, καθώς ασχολούνται με τη σύγκρουση στο εξωτερικό.

«Αυτό συνδέεται άμεσα με την απανθρωποποίηση των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Abdelnasser Rashid, πολιτειακός εκπρόσωπος του Ιλινόις, ο οποίος είναι Παλαιστινιοαμερικανός.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024