Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Εσπεριδοειδή: Διακινούνται φορτία με ανώριμα και ατυποποίητα προϊόντα

Εσπεριδοειδή: Διακινούνται φορτία με ανώριμα και ατυποποίητα προϊόντα

Διάθεση πορτοκαλιών χωρίς να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές

Στη διακίνηση ανώριμων και ατυποίητων προϊόντων, κυρίως πορτοκαλιών, χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό και  σακχάρων προχωρούν επιτήδειοι, θέτοντας σε κίνδυνο την εμπορική σεζόν των εσπεριδοειδών.

Ειδικότερα, συγκομίζονται πορτοκάλια πράσινα, με σκοπό όπως καταγγέλλουν οι εξαγωγείς, τον αποπρασινισμό ή τη βαφή τους, υπονομεύοντας έτσι, «όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της» αλλά και κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση.

Για την πρακτική αυτή, της διακίνησης των ανώριμων και ατυποποίητων προϊόντων, παρέμβαση έκανε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, με επιστολή του προς τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκομίζονται πορτοκάλια πράσινα, με σκοπό τον αποπρασινισμό ή τη βαφή τους

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «είναι γνωστό τα εξαγόμενα και αποστελλόμενα σε άλλα Κ-Μ της Ε.Ε νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα διέπονται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία περί υποχρεωτικής τυποποίησης. Επίσης  είναι γνωστό ότι σε πολλά προϊόντα στην χώρα μας δραστηριοποιούνται «έμποροι» (Έλληνες, Bαλκάνιοι ακόμη και Ιταλοί) που τα διακινούν ατυποποίητα κατευθείαν από τον αγρό χωρίς προστιθέμενη αξία σε βάρος της φήμης των προϊόντων και του υγιούς εξαγωγικού εμπορίου».

Παρά τις επανειλημμένες κατά καιρούς επισημάνσεις του Συνδέσμου για προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών στην εφαρμογή  της ισχύουσας νομοθεσίας, «παρατηρείται διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και στην αρξάμενη εμπορική περίοδο 2023/24 ακόμη και στα ανώριμα – πράσινα εσπεριδοειδή κυρίως πορτοκαλιών σήμερα,  αναμένεται δε να δραστηριοποιηθούν και στα μανταρίνια, κατευθείαν απ’ τον αγρό από Έλληνες, Ιταλούς, Βούλγαρους κ.ά «εμπόρους» (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό 35% και ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα 6,5:1, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση».

Μάλιστα, όπως σημειώνεται «συγκομίζονται πράσινα με σκοπό τον αποπρασινισμό ή βαφή τους, υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα με μετρητά και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και ίσως φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης εντός μεγάλων περιεκτών συσκευασίας τους».

Οι προδιαγραφές ποιότητας

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων παραθέτει τις προδιαγραφές ποιότητας των εσπεριδοειδών (Καν.543/2011), σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται:

«Β. Απαιτήσεις ωρίμανσης

Τα εσπεριδοειδή πρέπει να έχουν φθάσει σε κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης και βαθμό ωρίμασης, λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων όσον αφορά την ποικιλία, την περίοδο συλλογής. και τη ζώνη παραγωγής.

Το στάδιο ωρίμασης των εσπεριδοειδών ορίζεται από τις ακόλουθες παραμέτρους που αναφέρονται για κάθε κατωτέρω είδος:

  • ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό,
  • ελάχιστη συνολική περιεκτικότητα σε διαλυτά στερεά, δηλ. ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρο,
  • ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα ( 1 ),
  • χρωματισμό.

Ο χρωματισμός. πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε κατά το πέρας της κανονικής. ανάπτυξης του τα εσπεριδοειδή να αποκτήσουν, στον τόπο προορισμού, τον κανονικό χρωματισμό της ποικιλίας.

Τα εσπεριδοειδή που πληρούν αυτές τις απαιτήσεις ωρίμασης μπορούν να υποβάλλονται σε «αποπρασινισμό». Η επεξεργασία αυτή επιτρέπεται μόνον εφόσον δεν αλλοιώνονται τα άλλα φυσικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

«Απευθύνουμε έκκληση για την διενέργεια ελέγχων τόσο στην περιφέρεια Πελοποννήσου που οι τοπικές αρχές, παρά το γεγονός ότι το γνωρίζουν, περιέργως δεν επιλαμβάνονται στις λοιπές παραγωγικές περιφέρειες της χώρας τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά όσο  και στα σημεία εξόδου των λιμένων Πατρών και  Ηγουμενίτσας και των οδικών προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες προωθήσεων», σημειώνεται.

inSports

Τα Χανιά υποδέχθηκαν τα δύο ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού (vid)

Τα τρόπαια του Conference και Youth League, βρέθηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, με την «θρυλική περιοδεία» των τροπαίων να συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024