Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Πορείες υπέρ του παλαιστινιακού λαού σε ολόκληρο τον κόσμο

Ισραήλ: Πορείες υπέρ του παλαιστινιακού λαού σε ολόκληρο τον κόσμο

Κινητοποιήσεις σε 7 χώρες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή που ζητούν Ελευθερία για τους Παλαιστίνιους εν μέσω απειλών αντεπίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Κύμα διαδηλώσεων υπέρ του παλαιστινιακού λαού σε ολόκληρο τον κόσμο έχει εγείρει η ένταση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στη Λωρίδα της Γαζάς που μετρά την 9η μέρα ένοπλων συγκρούσεων και αιματοχυσίας στην περιοχή με περισσότερους από 4.000 νεκρούς από πυρά των αντιμαχόμενων πλευρών.

Διαδηλώσεις και πορείες αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε ευρωπαϊκά πλαίσια έγιναν σε Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, και Κύπρος, ενώ από τη λίστα δεν μπορούσε να λείπει η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη. Επίσης, μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και στις ΗΠΑ, με μεγαλύτερη εκείνη της Νέας Υόρκης, καθώς και σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Σε νεότερο απολογισμό από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, οι Παλαιστίνιοι νεκροί ανέρχονται σε 2.670 και οι τραυματίες σε 9.600, ενώ οι Ισραηλινοί σε περισσότερους από 1.400.

Βρετανία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο (14/10) στο κέντρο του Λονδίνου κάτω από αυστηρά αστυνομικά μέτρα για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους.

Η διαδήλωση επιτράπηκε από την αστυνομία, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι θα συλληφθεί οποιοδήποτε πρόσωπο εκδηλώσει υποστήριξη προς την οργάνωση της Χαμάς. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως το Μάντσεστερ και το Εδιμβούργο.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, πλακάτ με συνθήματα όπως «Ελευθερία για την Παλαιστίνη», «Σταματήστε την σφαγή στην Γάζα» και καλούσαν για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ.

Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο Λονδίνο, ενώ οι αρχές αναφέρουν αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών εδώ και μία εβδομάδα στην χώρα. Χθες νεαρή γυναίκα συνελήφθη με την κατηγορία της δημόσιας υποστήριξης της Χαμάς που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση και στην Βρετανία.

Γαλλία

Επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό την Παρασκευή (13/10), όπου αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσουν την συγκέντρωση καθώς οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στη Γαλλία, με τον υπουργό Εσωτερικών να επικαλείται κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας τάξης. Αψηφώντας την απαγόρευση, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ισραήλ, δολοφόνε» και «Μακρόν, συνένοχε».

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για ενότητα και αυτοσυγκράτηση, προτρέποντας τους πολίτες να μην μεταφέρουν στη Γαλλία τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς. «Όσοι συγχέουν το παλαιστινιακό ζήτημα και τη δικαιολόγηση της τρομοκρατίας, διαπράττουν έναν ηθικό, πολιτικό και στρατηγικό σφάλμα», σημείωσε.

Επιπλέον, ενημέρωσε ότι 13 Γάλλοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο (07/10) η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ενώ υποσχέθηκε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον επαναπατρισμό 17 Γάλλων η τύχη των οποίων αγνοείται (σ.σ. και πιθανολογείται ότι ενδεχομένως να είναι μεταξύ των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας).

Ολλανδία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Άμστερνταμ την Κυριακή σε μια πορεία υπέρ των Παλαιστινίων, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ετοιμάζονταν να εισβάλουν στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.

Οι διαδηλωτές μετέτρεψαν την κεντρική πλατεία του Άμστερνταμ σε μια θάλασσα από παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ που έγραφαν: «Ελεύθερη Παλαιστίνη», «Σταματήστε τον πόλεμο» και «Σταματήστε την επίθεση στη Γάζα».

Τρία αεροπλάνα πέταξαν πάνω από το κεφάλι τους με μηνύματα: «Αγαπάμε το χούμους, όχι την Χαμάς», «Φτιάχνουμε φαλάφελ, δεν κάνουμε πόλεμο», «Shalom, Salam» (σημ.: ειρήνη στα εβραϊκά και τα αραβικά, αντίστοιχα).

Κύπρος

Πορεία αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής (15/10) και στη Λάρνακα της Κύπρου. Η πορεία πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στη λεωφόρο Αθηνών και συμμετείχαν Άραβες, Αιγύπτιοι, Ιρακινοί αλλά και πολίτες από άλλες αραβικές χώρες που ζουν στην Κύπρο.

Οι διαμαρτυρόμενοι -άντρες, γυναίκες και παιδιά- κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης, πανό και φωτογραφίες από την σκληρή κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του λαού της Παλαιστίνης. Στην περιοχή υπήρχαν και αστυνομικοί με πολιτική περιβολή, έγινε χρήση μη επανδρωμένων μέσων για καλύτερη εποπτεία της πορείας.

Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα όπως: «Ελευθερία στην Παλαιστίνη», «η Παλαιστίνη είναι ένας πόνος που θεριεύει στην ψυχή», «η Γάζα έχει γίνει ένας ποταμός γεμάτος αίμα», «τα μάτια φέρνουν δάκρυα και η καρδιά κλαίει για σένα Γάζα» και «οι στεναγμοί σου πλήγωσαν αγαπημένη Γάζα».

«Η Παλαιστίνη είναι ένας πόνος που θεριεύει στην ψυχή» σύνθημα στη διαδήλωση

Δυνάμεις της αστυνομίας στη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στη Λάρνακα

Ελλάδα

Αθήνα

Πορεία και συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (13/10) στο κέντρο της Αθήνας από κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, Παλαιστίνιους που ζουν στην Ελλάδα και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το ραντεβού δόθηκε στο πάρκο Ελευθερίας (Μέγαρο Μουσικής) και λίγο μετά τις 6.30 ξεκίνησε πορεία μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας προς την πρεσβεία του Ισραήλ στο Νέο Ψυχικό.

Λίγο πριν τις 7.30 η πορεία έφτασε στην πρεσβεία του Ισραήλ η οποία ήταν υπό αστυνομικό κλοιό. Με δεκάδες πλακάτ, πανό και σημαίες ο κόσμος που συμμετέχει στην πορεία φωνάζει συνθήματα αλληλεγγύης για τη Γάζα και τους εγκλωβισμένους Παλαιστίνιους.

Συγκέντρωση στην Αθήνα υπέρ της Παλαιστίνης

«STOP στον αποκλεισμό της Γάζας» – Πλακάτ με συνθήματα στην φιλοπαλιαστινιακή πορεία στην Αθήνα

Δυνάμεις της αστυνομίας και διαδηλωτές στην Αθήνα

Διαδηλωτές κρατούν σημαίες της Παλαιστίνης και συνθήματα για τη διακοπή του αποκλεισμού της Γάζας

Θεσσαλονίκη

Με σημαίες της Παλαιστίνης, πανό και κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» μέλη από τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, οργανώσεις, συλλογικότητες και Παλαιστίνιοι που ζουν στην πόλη πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης. Περίπου 300 άτομα ξεκίνησαν πορεία η οποία κινήθηκε στην οδό Τσιμισκή με σκοπό να καταλήξει ξανά στο σημείο συνάντησης. Μπροστά στο Αμερικανικό Προξενείο οι συγκεντρωμένοι άναψαν καπνογόνα με χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης, ενώ φώναζαν συνθήματα και ποδοπάτησαν συμβολικά σημαία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το grtimes.gr. Σημειώνεται ότι μέσα σε λίγες ημέρες έχουν γίνει δύο κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη.

Τουρκία

Στην Τουρκία, πλήθη συγκεντρώθηκαν έξω από τζαμιά φωνάζοντας κατά του Ισραήλ και χαιρετίζοντας τη Χαμάς. Στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιαρμπακίρ, ο 46χρονος ιδιοκτήτης επιχείρησης Μικαίλ Μπακάν είπε: «Όλος ο μουσουλμανικός κόσμος πρέπει να είναι ένας εναντίον του Ισραήλ». Σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκαν ο γιος του και ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως φαίνεται σε ανάρτηση στο Χ του συγγραφέα και ιστορικού, Babak Taghvaee, ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ και ο γαμπρός του, Σελτσούκ πήγαν χθες, Σάββατο, σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης. «Ο γιος του Ερντογάν, που είχε δεσμούς με το ISIL (Ισλαμικό Κράτος) και ο γαμπρός του, Selcuk Bayraktar, κατασκευαστής drones Bayraktar, παρευρέθηκαν σε μια συγκέντρωση υπέρ της Χαμάς και κατά του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη» αναφέρεται στην ανάρτηση. Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Μπιλάλ Ερντογάν συνοδευόταν από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και τον πρώην πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου, Μουσταφά Σεντόπ. Στη διαδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα, κρατώντας παλαιστινιακές και τουρκικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

ΗΠΑ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο και την Παρασκευή (13-14/10) στη Νέα Υόρκη για να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές γειτονιές της πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών την Παρασκευή, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και να ζητούν τον τερματισμό της παράνομης κατοχής της παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ. Αρκετά τετράγωνα της Times Square ήταν γεμάτα με διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους έφεραν παλαιστινιακές σημαίες. Οι διαδηλωτές ακούστηκαν να φωνάζουν «Από το ποτάμι στη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» που χρησιμοποιεί ένα σύνθημα που ορισμένοι θεωρούν ότι καλεί για ισότητα μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, αλλά εβραϊκές οργανώσεις το έχουν καταδικάσει ως αντισημιτικό. Βίντεο έδειξαν δεκάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν μπροστά από το σπίτι του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τσακ Σούμερ στο Μπρούκλιν το βράδυ της Παρασκευής για να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός καθώς ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο Ισραήλ με αντιπροσωπεία βουλευτών.


Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024