Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΚΚΕ: «5 στα 5» χαμόγελα

ΚΚΕ: «5 στα 5» χαμόγελα

Σε Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι και Τύρναβο ο Περισσός κατάφερε να εκλέξει τους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης που είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο

Την απόλυτη νίκη στους στόχους που είχε θέσει για τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών πέτυχε το ΚΚΕ, με τους πέντε υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης που πέρασαν στον δεύτερο γύρο να εκλέγονται.

Πάτρα, με δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη, Καισαριανή, με δήμαρχο τον Ηλία Σταμέλο, Πετρούπολη, με δήμαρχο τον Βαγγέλη Σίμο, Χαϊδάρι με δήμαρχο τον Μιχάλη Σελέκο και στον Τύρναβο με τον Αστέριο Τσικριτσή.

Το ΚΚΕ και αυτή τη φορά κατέβηκε στις εκλογές με καθαρά πολιτικά ψηφοδέλτια, με κομματική σφραγίδα, θέτοντας κόκκινες γραμμές απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα, ενώ αρνήθηκε να δώσει στήριξη σε άλλους συνδυασμούς σε όσους δήμους και όσες περιφέρειες που τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Ο Περισσός άλλωστε έδωσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής μάχης, θέτοντας πολιτικά κριτήρια στην ψήφο και ξεκαθαρίζοντας ότι τα προβλήματα δεν χωρίζονται σε τοπικά και γενικά, σε προβλήματα του τόπου κατοικίας και εργασίας. Εστειλε δε το μήνυμα ότι «οι τοπικές διοικήσεις θα κληθούν να βάλουν πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής».

Σε αυτό το πλαίσιο η ενίσχυση του ΚΚΕ στην κάλπη και η εκλογή των δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης χαρακτηρίζονται ως μία εντολή στην κάλπη για αντιπολίτευση με θέσεις διακριτές, που θα έχουν συνέχεια και συνέπεια.

Τα κόκκινα κάστρα της αυτοδιοίκησης

Για το ΚΚΕ ιδιαίτερη σημασία έχει το αποτέλεσμα της Πάτρας και η επανεκλογή του Κώστα Πελετίδη, ενώ τη δική τους αξία έχουν και τα αποτελέσματα που έφεραν τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο τόσο στους δήμους της Αττικής όσο και το αποτέλεσμα του Τυρνάβου. Ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην Ικαρία και τον δήμαρχο Φανούρη Καρούτσο, που κέρδισε τη μάχη από την πρώτη Κυριακή.

«Το βήμα που έγινε την προηγούμενη Κυριακή ενισχύθηκε αυτή την Κυριακή» ήταν το μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος τόνισε ότι οι δημοτικές αρχές που κέρδισε ο Περισσός «θα αποτελούν στήριγμα του λαού στον καθημερινό του αγώνα για τα δικαιώματά του, θα είναι αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις και το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της τοπικής διοίκησης ως μακρύ χέρι του κράτους».

Μίλησε για τη νίκη Πελετίδη παρά τον «βρώμικο πόλεμο» κατά της δημοτικής αρχής, κάτι που για τον Κουτσούμπα δείχνει την επιβράβευση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων της Πάτρας σε μια αρχή που παλεύει και έχει αποτελέσματα υπέρ του λαού της πόλης. Μια νίκη που έχει «πολιτική σημασία που δείχνει ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η αναμέτρηση στην αντιλαϊκή πολιτική, όπως αυτή υλοποιείται και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και γενικότερα» όπως τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Την απόλυτη νίκη στους στόχους που είχε θέσει για τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών πέτυχε το ΚΚΕ

Διαμαρτυρία απέναντι στις τοπικές αρχές

Ο Κουτσούμπας έθιξε το υψηλό ποσοστό αποχής, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο κυρίως γύρο, γεγονός που όπως είπε περικλείει «επίσης σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι σε τοπικές αρχές που υλοποίησαν την κυρίαρχη πολιτική, απόρριψης της λογικής του «μικρότερου κακού», δηλαδή της επιλογής μεταξύ δύο υποψηφίων που δεν διαφέρουν και πολύ σε κεντρικά ζητήματα, αλλά και απαξίωσης, πρέπει να πούμε, απέναντι στον «θεσμό» της τοπικής διοίκησης με τον ταξικό αντιλαϊκό του χαρακτήρα».

Σημαντικό για το ΚΚΕ είναι αυτή η διαμαρτυρία να εκφραστεί με την ενεργό συμμετοχή στο κίνημα, στην οργανωμένη πάλη, στη διεκδίκηση, να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά.

Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και στον β’ γύρο για το ΚΚΕ είναι επιβεβαίωση του ότι «σταθεροποιείται και ενισχύεται συνεχώς ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ» όπως ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος πρόσθεσε ότι το κόμμα έχει επίγνωση των ευθυνών του.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024