Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θέλετε να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς κοριούς; Η λύση είναι Σπάνιελ

Θέλετε να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς κοριούς; Η λύση είναι Σπάνιελ

Οι υπάλληλοι καταπολέμησης κοριών μπορεί να χρειαστούν 20 λεπτά για να ανακαλύψουν τα παράσιτα - αλλά οι σκύλοι τα ξετρυπώνουν σε διάστημα μικρότερο των δέκα δευτερολέπτων.

Στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στην περιοχή της Γλασκώβης, ένα σπανιέλ με το όνομα «Benji» βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του ενός κρεβατιού. Ψάχνει για κοριούς. Εντός έξι δευτερολέπτων, τους έχει βρει.

Παρόλο που οι σκύλοι δύνανται να είναι ήρωες με ποικίλους τρόπους – να εντοπίζουν ναρκωτικά, να ανιχνεύουν ασθένειες, να καθοδηγούν τυφλούς ανθρώπους, να ανακαλύπτουν παγιδευμένα σώματα σε σεισμούς – ο εντοπισμός κοριών συγκαταλέγεται επίσης στον κατάλογο των εκπληκτικών δραστηριοτήτων που είναι σε θέση να επιτελέσουν.

Παράσιτα vs Benji

Ο Benji, 4 χρονών, είναι ένας sprocker, μια μίξη κόκερ και σπρίνγκερ σπανιέλ. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αναγνωρισμένα σκυλιά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης των κοριών. Εκείνα που ανακάλυψε ήταν εγκλωβισμένα σε κλειστό σωλήνα και κρυμμένα στα στρώματα, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκπαίδευσής του.

Συνειδητοποίησε ότι αυτό είναι «περισσότερο του στυλ της» σε σχέση με την επιχείρηση καταπολέμησης παρασίτων που διατηρεί μαζί με τον σύζυγο της, Martin

Μόλις τα μυρίστηκε, κάθισε κάτω και έχωσε τη μύτη του μέσα στο στρώμα, ενώ χτυπούσε μανιωδώς την ουρά του στο χαλί, προκειμένου να υποδείξει στον ιδιοκτήτη του, τον Brian Leith, πού ακριβώς βρίσκονται οι κοριοί. Επιβραβεύεται με την αγαπημένη του λαστιχένια μπλε και πορτοκαλί μπάλα από λάστιχο.

Photo: worldanimalfoundation.org

Για τον εντοπισμό κοριών υπάρχουν αρκετές σχολές εκπαίδευσης, καθώς και τίτλοι σπουδών και πιστοποιήσεις για τους εκπαιδευτές τους, μεταξύ άλλων μέσω του Bed Bug Foundation (BBF) και της National Association of Specialist Dog Users.

Ο 60χρονος Leith, ο οποίος διαχειρίζεται την BDL Canine Services στο South Lanarkshire και παράλληλα αξιολογεί τις δεξιότητες των σκύλων στο κυνήγι κοριών για την BBF, είπε: «Θα μπορούσε κάποιος που ασχολείται με την αντιμετώπιση των κοριών να χρειαστεί 20 λεπτά για να τους βρεί, αν μπορέσει να τους εντοπίσει. Η ανίχνευση ολόκληρου του ορόφου ενός ξενοδοχείου είναι εξαιρετικά χρονοβόρα για τον άνθρωπο. Το αγόρι μου καταφέρνει μερικές φορές να τους ανακαλύψει σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα».

Xαζοχαρούμενη έκφραση

Η Lucy Currie εργάζεται με το αγγλικό σπρίνγκερ σπανιέλ της, τον Floyd, τα τελευταία δύο χρόνια για τον εντοπισμό κοριών. Συνειδητοποίησε ότι αυτό είναι «περισσότερο του στυλ της» σε σχέση με την επιχείρηση καταπολέμησης κοριών που διατηρεί μαζί με τον σύζυγο Martin, στο Otley του West Yorkshire.

Η Rentokil αναφέρει ότι υπήρξε αύξηση 65% στις περιπτώσεις μόλυνσης μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, σε σχέση με τους αντίστοιχους τρεις μήνες πέρυσι

Η Lucy είπε χαρακτηριστικά: «Ο Floyd τρελαίνεται γι’ αυτό. Όταν βρίσκει τους κοριούς, έχει την πιο χαζοχαρούμενη έκφραση. Είναι σαν παιχνίδι γι’ αυτόν καθώς μετά παίρνει την μπάλα του τένις».

«Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ύπαρξη παρασίτων, ωστόσο, μπορεί να νιώθουν πολύ δυσάρεστα. «Κυριαρχεί» η ντροπή σχετικά με αυτό το ζήτημα, διότι επικρατεί η φήμη ότι ζουν σε βρώμικα σπίτια, όμως οι κοριοί δεν κάνουν τέτοιου είδους διακρίσεις».

Photo: worldanimalfoundation.org

Μερικά ξενοδοχεία χρησιμοποιούν σκύλους – ανιχνευτές κάθε τρίμηνο για να ανιχνεύουν έγκαιρα τις εστίες μόλυνσης και να αποφεύγουν τις αρνητικές αξιολογήσεις. Αυτό το φθινόπωρο, οι κριτικές στο Tripadvisor εμφανίζουν πελάτες σε πολλά ξενοδοχεία του κεντρικού Λονδίνου να καταγράφουν εμφανίσεις κοριών, οι οποίοι είναι καφέ, μήκους έως 6 χιλιοστών και συγκρίσιμοι με ένα κουκούτσι μήλου όταν γεμίζουν με αίμα.

Η Rentokil αναφέρει ότι υπήρξε αύξηση 65% στις περιπτώσεις μόλυνσης μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, σε σχέση με τους αντίστοιχους τρεις μήνες πέρυσι, ενώ άλλες εταιρείες καταπολέμησης κοριών «κατακλύζονται» από κλήσεις.

Ευθύνεται η πανδημία;

Οι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση θα μπορούσε να οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιών στο εξωτερικό μετά το τέλος της πανδημίας, στην υψηλότερη ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα και στη δημοφιλία των μεταχειρισμένων επίπλων, συμπεριλαμβανομένων των κρεβατιών και των κομοδίνων.

Ο Leith και ο Benji επισκέπτονται έως και πέντε ιδιοκτησίες και επιχειρήσεις την ημέρα στη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία, από ξενοδοχεία πέντε αστέρων έως πάρκα ψυχαγωγίας για παιδιά και οίκους ευγηρίας. Οι συνάδελφοί του έχουν ερευνήσει και κρουαζιερόπλοια και αεροπλάνα.

Το συνολικό κόστος μιας έρευνας με σκύλο σε ένα σπίτι τριών δωματίων τυπικά κυμαίνεται από 150 έως 350 λίρες, αν και οι ειδικοί του επαγγέλματος δήλωσαν ότι υπάρχει τεράστια διαφοροποίηση στην τιμολόγηση.

Δείτε το βίντεο 

*Με πληροφορίες από: thetimes.co.uk |  Κεντρική φωτογραφία θέματος: Pharaoh Hound | worldanimalfoundation.org

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024