Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παραβατικότητα ανηλίκων: Η τερατογένεση μιας νέας Ελλάδας

Παραβατικότητα ανηλίκων: Η τερατογένεση μιας νέας Ελλάδας

Και γιατί μια άλλη μαθήτρια πρέπει να ξυλοκοπηθεί μέχρι αναισθησίας από συμμαθήτριες της, επειδή μίλησε ή γέλασε σε κάποιο αγόρι;

Οι ωδίνες της τερατογένεσης ακούγονται σαν αρρυθμία στο σώμα μιας άρρωστης κοινωνίας που οι βασικές, ζωτικές της λειτουργίες πιάνουν πάτο χωρίς κανέναν να μπορεί να εκφράσει «συγκρατημένη αισιοδοξία» για ανάρρωση.

Πιάνουν πάτο οι ζωτικές λειτουργίες μιας χώρας που φθίνει μέρα με τη μέρα, όταν μία ολόκληρη σχολική τάξη, περισσότεροι από 30 μαθητές, οδηγούνται με χειροπέδες στα αστυνομικά τμήματα.

Δύο μαθητές Γυμνασίου ξεπέρασαν τα όρια αφού επιτέθηκαν, χτύπησαν και εξύβρισαν έναν 13χρονο συμμαθητή τους, επειδή δεν ψήφισε υπέρ της κατάληψης

Και ήταν, τόσο δυνατές οι ωδίνες της τερατογένεσης μετά τη φούρια των καλοκαιρινών διακοπών, που οι αστυνομικοί συνέλαβαν 1.353 μαθητές από την 1η μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, για παραβατικές συμπεριφορές κάθε είδους.

Πήγαν να δείρουν δικαστές όταν τους έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Και για πολύ βία, ακόμη και για βιασμούς, που λίγο έλειψε να οδηγήσουν σε δολοφονίες, αποτυπωμένες σε βίντεο, αναρτημένα στις τρεις βασικές πλατφόρμες των social media, του μεγαλύτερου πειράματος εξελικτικής χειραγώγησης του ανθρωπίνου είδους που έγινε ποτέ.

Οι 1.353 συλλήψεις που συνοδεύτηκαν από 1.201 δικογραφίες, μέσα στις οποίες περιγράφονται μεταξύ άλλων 86 περιστατικά πρόκλησης σωματικών βλαβών, σπασμένα χέρια, πόδια, πλευρά μελανιασμένα πρόσωπα, ενδυναμώνουν της ωδίνες της γέννησης μιας χώρας-μορφώματος, από τα παιδιά που αύριο θα την κυβερνήσουν, από παιδιά για τα οποία κανένας γονέας, όπως αποδεικνύεται, δεν μπήκε στον κόπο να φροντίσει.

Τον περασμένο μήνα στη Ρόδο, δύο 15χρονες μαθήτριες επιτέθηκαν άγρια σε μια 13χρονη, χτυπώντας την με γροθιές και κλωτσιές στο πρόσωπο και το κεφάλι.

Μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας, όπου οι νεαροί πρωταγωνιστές πολεμούν πόρτα πόρτα και από κτίριο σε κτίριο όποιον εχθρό υποδεικνύει το σενάριο.

Ομως στην ζοφερή ελληνική πραγματικότητα όπου τα πάντα κυλούν μόνα τους χωρίς καν αυτόματο πιλότο, ο εχθρός δεν είναι κάποιος εξωγήινος ιός ή δικτάτορας.

«Δόξα»

Είναι το άλλο παιδί της διπλανής πόρτας, του απέναντι δρόμου, σπιτιού, γειτονιάς, ένας «εμφύλιος» χωρίς τέλος που γιγαντώνεται, όσο οι ίδιες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης «υπόσχονται» διαδικτυακά βασίλεια δόξας σε κάθε βίντεο ξυλοδαρμού, κακοποίησης, εξαχρείωσης ηθών που ποτέ ο άνθρωπος δεν άφησε πίσω.

Μαθητές κάνουν σφήνες σε αυτοκίνητα χωρίς δίπλωμα, που άλλωστε σε τίποτα δεν τους χρειάζεται.

Τυχαία μόνο πιάστηκαν σε 31 μέρες, 242  σε όλη τη χώρα.

Εικοσιοκτώ επίσης, δηλαδή ένας κάθε μέρα, συλλαμβανόταν από την Αστυνομία να έχει πάνω του όπλο.

Δύο από αυτούς είχαν απαγάγει συνομηλίκους τους.

Απαγωγές

Αλλους 292, τούς  έπιασαν να κλέβουν σπίτια.

Να ληστεύουν περαστικούς στο δρόμο, να ληστεύουν καταστήματα σπάζοντας βιτρίνες, να κάνουν πλιάτσικο σε ό,τι άλλο μπορεί να κουβαληθεί, να πουληθεί και να αποφέρει κέρδος.

Συμμορία ανηλίκων στην Αττική είχε γίνει φόβος και τρόμος διερχόμενων οδηγών.

Τι μπορεί να προκαλέσει τόση βία; Απόψεις ειδικών, διαφορετικές όσο καθένας από τους 1.353 που μπήκε στην πίσω θέση του περιπολικού.

Είναι το εύκολο μονοπάτι, ιδίως στις μεγαλουπόλεις, που ποτέ δεν αποχωρίζεται τις δομές οργανωμένου εγκλήματος, απλώς τώρα καθετοποιούνται, οργανώνονται πρόωρα, η παραβατικότητα προσλαμβάνει  χαρακτηριστικά μαφίας με αφεντικά ανηλίκους.

Πήγαν να δείρουν δικαστές όταν τους έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Για να απολογηθούν, επίσης, για ναρκωτικά, εμπρησμούς, πλαστογραφίες εγγράφων.

Στην Αττική

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εγκληματικής  συμπεριφοράς, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Αστυνομίας, ανθεί όπως είναι φυσικό στην Αττική.

Η Δρ. Κωνσταντίνα Κωστάκου,  ψυχολόγος στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, είχε επισημάνει πρόσφατα, ότι οι ανήλικοι που κάνουν μέρος της ζωής τους τη βία, μπορεί να προέρχονται από «δυσλειτουργικές» οικογένειες, να έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, με κακές επιδόσεις στο σχολείο, απουσίες, καθώς επίσης και από οικογένειες με γονείς που δεν μπορούν να είναι όσο πρέπει υποστηρικτικοί είτε γιατί νοσούν είτε γιατί είναι εξαρτημένοι από ουσίες ή μπορεί να βρίσκονται στις φυλακές.

Αντιστάσεις

Υπάρχουν, όμως, και παιδιά από τις λεγόμενες «καλές» οικογένειες, με κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, με καλό μορφωτικό επίπεδο.

Τι δουλειά έχουν στο κινητό ενός 15χρονου, οι γυμνές φωτογραφίες μιας μαθήτριας για τις οποίες η ίδια δεν έχει ιδέα;

Και γιατί μια άλλη μαθήτρια πρέπει να ξυλοκοπηθεί μέχρι αναισθησίας από συμμαθήτριες της, επειδή μίλησε ή γέλασε σε κάποιο αγόρι;

Sports in

Εκεί που τελειώνουν οι λέξεις… (vid)

Ο Ολυμπιακός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Και μια ποδοσφαιρική ιστορία που δεν ξέρεις αν συμβαίνει ή αν την ονειρεύεσαι με τα μάτια ανοιχτά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024