Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θα σκοτώσουμε όλα τα μέλη της Χαμάς»

«Θα σκοτώσουμε όλα τα μέλη της Χαμάς»

Ο Γιάκοβ Αμιντρόρ μιλάει με τον κοφτό τρόπο των στρατιωτικών

«Είμαστε εν μέσω πολέμου εναντίον ενός συνδυασμού του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, ενός τέρατος που εμείς επιτρέψαμε να αναπτυχθεί πίσω από τα σύνορα και τώρα καταλαβαίνουμε το λάθος. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να καταστρέψουμε όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, να σκοτώσουμε τα μέλη της. Θα είναι ένας μακρύς, δύσκολος πόλεμος, αλλά στο τέλος η Χαμάς δεν θα υπάρχει πια στη Λωρίδα της Γάζας». Ο Γιάκοβ Αμιντρόρ μιλάει με τον κοφτό τρόπο των στρατιωτικών – υποστράτηγος ε.α., έχει διατελέσει μεταξύ άλλων επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ καθώς και επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της ισραηλινής στρατιωτικής αντικατασκοπίας.

Πού οφείλεται η αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών;

Κατανοούμε ότι υπήρξαν αποτυχίες, αλλά δεν είναι τώρα η στιγμή να ασχοληθούμε με το παρελθόν. Μετά τον πόλεμο θα κάνουμε στον εαυτό μας πολύ δύσκολες ερωτήσεις, θα βρούμε τις πηγές των λαθών. Τώρα κοιτάμε στα μάτια έναν αδίστακτο εχθρό που αποφασίσαμε να καταστρέψουμε. Ακόμα κι αν μας πάρει πολύ χρόνο, κανείς από αυτούς δεν θα επιζήσει.

Αναφέρατε το Ισλαμικό Κράτος λόγω της αγριότητας των δολοφονιών;

Ναι. Αυτοί εδώ ήταν πιο βίαιοι ακόμα και από τους τζιχαντιστές, πιο βάρβαροι από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι σήμερα στον σύγχρονο κόσμο. Και σίγουρα δεν ενδιαφέρονται, όπως λένε, για τον λαό τους.

Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν ακούσατε για την τρομοκρατική επίθεση;

Κατάλαβα ότι αποτύχαμε, ότι αντιμετωπίζουμε μια νέα πρόκληση, αλλά ήμουν σίγουρος ότι οι διοικητές και οι στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί θα αντιδρούσαν και θα σταματούσαν το κύμα των τρομοκρατών, θα έκαναν αντεπίθεση. Αυτό δεν έγινε. Χρειάστηκαν 24 ώρες για να σταματήσουν τους τρομοκράτες, άλλες 24 για να καθαρίσουν την περιοχή. Τώρα βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της δικής μας επίθεσης.

Ποια θα είναι τα όρια της απάντησής σας; Υπάρχει διεθνής συζήτηση, ακόμα και στις ΗΠΑ, ότι θα πρέπει να υπάρχουν όρια.

Με όλο τον σεβασμό στους φίλους μας διεθνώς, σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να λάβουμε υπόψη μας τις συμβουλές τους. Θα κυνηγήσουμε τους δολοφόνους, τους χασάπηδες που σκότωσαν νέους, μωρά, παιδιά, ηλικιωμένους. Κανείς δεν θα μας κάνει μάθημα πώς να πολεμήσουμε τους βάρβαρους. Οταν δέχθηκαν επίθεση οι ΗΠΑ, αντεπιτέθηκαν με σφοδρότητα – πήγαν στην άλλη άκρη του κόσμου για να σκοτώσουν τους υπεύθυνους.

Εσείς θα πάτε στην άλλη άκρη του κόσμου για να τιμωρήσετε τους υπευθύνους;

Δεν υπάρχει ανάγκη. Είναι μόλις 20 χλμ. από τους οικισμούς όπου σκότωσαν οικογένειες μέσα στα σπίτια τους. Υπάρχουν κάποια άτομα που είναι μακριά, αλλά και αυτά θα πληρώσουν στο τέλος. Ομως η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που σχεδίασαν την επιχείρηση είναι δίπλα μας.

Πώς κρίνετε τη στάση της Τουρκίας;

Είμαι πολύ απογοητευμένος. Νόμιζα ότι είχαν κάποια αίσθηση δικαιοσύνης. Δεν έχουν καμία. Θα πρέπει να το σκεφτούμε αυτό σοβαρά μετά τον πόλεμο. Ο τρόπος που αντέδρασαν οι χώρες σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις μελλοντικές μας σχέσεις. Με την ευκαιρία, θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για την υποστήριξή του.

Στην επίθεσή σας στη Γάζα προφανώς λαμβάνεται υπόψη το ότι υπάρχουν όμηροι. Ποια πρακτική ακολουθείται, βάσει της στρατιωτικής σας πείρας;

Κάνεις ό,τι μπορείς για να εντοπίσεις πού βρίσκονται. Δεν βομβαρδίζεις το μέρος αυτό, αλλά δεν πρέπει να σε εμποδίσει από το να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να προετοιμάσεις την επιχείρηση στο έδαφος, η οποία θα αρχίσει όπου να ‘ναι. Οι όμηροι δεν θα είναι η ασπίδα της Χαμάς. Δεν θα τους βοηθήσουν.

Φοβάστε ότι θα υπάρξει ανάφλεξη όλης της περιοχής;

Προετοιμαζόμαστε για μια τέτοια προσπάθεια της Χεζμπολάχ. Γνωρίζω πολύ καλά και πολλά χρόνια τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ, τον Νασράλα, και είμαι σίγουρος πως όταν δει τα αποτελέσματα στη Γάζα, πριν καν ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση, θα σκεφτεί: Δεν θέλω τα ίδια να συμβούν στη Βηρυτό ή στα σιιτικά κέντρα του Λιβάνου. Ακόμα και εάν δέχεται πίεση να κάνει κάτι, είμαι σίγουρος ότι είναι αρκετά έξυπνος να λάβει υπόψη του τις επιπτώσεις. Ας κοιτάξει τη Γάζα.

Τι θα γίνουν οι άμαχοι στη Γάζα; Θα επιτρέψετε τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων;

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν θα ανοίξει πριν ελευθερώσουν όλους τους ομήρους. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι Βρετανοί δεν τα σκέφτηκαν όταν βομβάρδισαν τη Γερμανία του Χίτλερ. Οι Αμερικανοί δεν τα σκέφτηκαν όταν κατέλαβαν τη Φαλούτζα στο Ιράκ. Σήμερα οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τους Ουκρανούς που βομβαρδίζουν. Δηλαδή μόνο οι Εβραίοι πρέπει να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα; Είναι υποκρισία. Είναι θέμα της Χαμάς και της ηγεσίας της.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε πως όσα γίνουν θα αλλάξουν για πάντα τη Μέση Ανατολή. Συμφωνείτε;

Το ελπίζω. Γιατί εάν οι άνθρωποι στη Μέση Ανατολή κοιτάξουν τη Γάζα μετά τον πόλεμο, θα καταλάβουν ότι ο άξονας του κακού δεν θα μπορεί να είναι επιθετικός χωρίς τιμωρία. Θα διαλύσουμε τη Χαμάς, θα καταστρέψουμε τις υποδομές της, επίγειες και υπόγειες. Δεν θα μείνει τίποτα.

Ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι σε άρθρο του στην «Guardian» έκανε μια πρόταση για το τι να γίνει στη Γάζα την επόμενη ημέρα. Εχετε υπόψη σας κάποια σχετικά σχέδια;

Αφότου βεβαιωθούμε πως έχει ξεριζωθεί η Χαμάς από τη Γάζα, θα είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε πολλές σοφές συμβουλές. Τώρα επικεντρωνόμαστε στον πόλεμο και στον αφανισμό της Χαμάς. Τώρα η Γάζα είναι ένα εχθρικό κράτος και έτσι θα το αντιμετωπίσουμε. Τα υπόλοιπα, μετά.

Πώς θα αλλάξουν αυτές οι ημέρες το Ισραήλ στο μέλλον;

Τρία είναι τα βασικά θέματα που θα επηρεαστούν. Πρώτον, οι λίγοι Ισραηλινοί που ήταν αισιόδοξοι για τους γείτονές μας και είχαν προσδοκίες, καταλαβαίνουν ότι έκαναν λάθος. Δεύτερον, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην άμεση βελτίωση των ενόπλων μας δυνάμεων, ιδίως στην τεχνολογία. Το κόστος θα είναι μεγάλο, αλλά θα πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στο μέλλον. Το τρίτο είναι ένα παλιό μάθημα. Στο τέλος το Ισραήλ είναι μόνο του. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Είναι ένα μάθημα για το εσωτερικό της χώρας. Οταν μαλώνουμε μεταξύ μας, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την ασφάλεια. Διότι στο τέλος η Χαμάς σκότωσε και αυτούς που ήταν υπέρ της δικαστικής μεταρρύθμισης και εκείνους που ήταν εναντίον. Δεν την ένοιαζε εάν ήταν αριστεροί ή δεξιοί. Ας διαφωνούμε, δεν χρειάζεται να συμφωνούμε, είμαστε δημοκρατία. Αλλά πάνω απ΄ όλα η ασφάλεια.

πηγή: Έκδοση «Τα Νέα»

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024