Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Οι ισραηλινοί είναι τουρίστες που ταξιδεύουν 12 μήνες τον χρόνο, είπε ο απερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιος

Μεγάλο πλήγμα στην τουριστική αγορά της Θεσσαλονίκης επιφέρει η σύγκρουση στο Ισραήλ καθώς το 11% των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούνται στη βορειοελλαδίτικη πόλη προέρχεται από Ισραηλινούς.

Οι ισραηλινοί είναι τουρίστες που ταξιδεύουν 12 μήνες τον χρόνο και πέρα από αμιγώς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, επισκέπτονται όλο τον χρόνο την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, είπε ο απερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιος, μιλώντας με δημοσιογράφους στο πλαίσιο ενός απολογισμού της εξαετούς θητείας του στην Ομοσπονδία.

Στην ίδια συνάντηση ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος ανέφερε ότι το πλήγμα για την πόλη είναι μεγάλο αφού οι Ισραηλινοί τουρίστες, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), το 2022, ήταν η πρώτη αλλοδαπή εθνικότητα, ξανά μετά από τρία χρόνια.

Για το Πήλιο

Ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις στο τουρισμό των προσφάτων καταστροφικών γεγονότων στη Θεσσαλία σημειώνοντας ότι το στοίχημα για τον τουρισμό της περιοχής και κυρίως του Πηλίου είναι να μην χαθεί η περίοδος των Χριστουγέννων.

Το ορόσημο για την επανάκαμψη του τουρισμού στις πληγείσες περιοχές μετά τις καταστροφικές πλημμύρες είναι οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές είπε ο κ. Τάσιος ο οποίος αποκάλυψε ακόμη ότι στο πλαίσιο  της τόνωσης του τουριστικού ρεύματος στη Θεσσαλία, τον προσεχή Μάιο αναμένεται να φιλοξενηθεί στον Βόλο το πρώτο τουριστικό Φόρουμ που θα πραγματοποιήσει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Πολύ καλό 2023

Για τον ελληνικό τουρισμό στο σύνολο του είπε ότι το 2023 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά. Σίγουρα τόνισε, τα τουριστικά μεγέθη το 2023 θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019. Πλέον το κενό που δημιουργήθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των ξενοδοχείων, ο κ. Τάσιος τόνισε πως το λειτουργικό κέρδος θα είναι χαμηλότερο, καθώς το λειτουργικό κόστος θα είναι υψηλότερο, λόγω των υψηλών τιμών στα είδη διατροφής, σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων και έλλειψης ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

Η πρόβλεψη για το 2024

Προέβλεψε, δε, ότι το 2024 θα είναι μία εξίσου καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών, καθώς η χώρα μας έχει καθιερωθεί πλέον ως τουριστικός προορισμός στη συνείδηση όσων θέλουν να κάνουν διακοπές και είτε προέρχονται από την Ευρώπη, είτε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις πτήσεις από ΗΠΑ και Καναδά να διατηρούνται και για το 2024. Μάλιστα, η δυναμική της Ελλάδας ως προορισμού αποτυπώνεται στην ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται όχι μόνο για το 2024, αλλά και για το 2025, για το οποίο ήδη υπάρχουν προκρατήσεις από τη βρετανική αγορά και κυρίως από την Jet2 και την TUI. Τα συμβόλαια των ξενοδόχων με τους tour operators για το 2024 έχουν υπογραφεί με μεσοσταθμική αύξηση των τιμών σε ποσοστό 5%-7% σε σχέση με τη φετινή σεζόν.

Σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό τέλος ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΞ, τόνισε πως θα πρέπει να αποκτήσει ανταποδοτικό για τους προορισμούς χαρακτήρα και να τίθεται σε εφαρμογή το εξάμηνο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Πηγή: OT

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024