Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επαγγελματικά Ταμεία: Φόρος 15% σε εφάπαξ παροχές

Επαγγελματικά Ταμεία: Φόρος 15% σε εφάπαξ παροχές

Στο σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό που θα δοθεί σύντομα για διαβούλευση περιλαμβάνονται οι αλλαγές για τους συνταξιούχους που εργάζονται, αλλά όχι για την εισφορά αλληλεγγύης και τις συντάξεις χηρείας

«Κλείδωσαν» και εντάχθηκαν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση εντός των ημερών σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να δοθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση, οι τέσσερις βασικές διατάξεις του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Αυτές αφορούν το νέο μοντέλο απασχόλησης συνταξιούχων, την επιτάχυνση απονομής των επικουρικών συντάξεων, καθώς και τη δυνατότητα λήψης σύνταξης με χρέη.

Στο νομοσχέδιο δεν θα ενταχθούν τελικά οι διατάξεις για την αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), ούτε οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας. Αντίθετα, θα συμπεριληφθεί διάταξη για το νέο μοντέλο λειτουργίας των επαγγελματικών Ταμείων.

Πρόκειται για μια βασική αλλαγή, η οποία εισέρχεται με διάταξη που θα προβλέπει τη φορολόγηση των εφάπαξ παροχών με ποσοστό κοντά στο 15% που δίνουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Η ίδια διάταξη προβλέπει χαμηλότερη φορολόγηση των εφάπαξ παροχών από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, στην περίπτωση καταβολής σύνταξης.

Παράλληλα, προβλέπεται η θέσπιση ενιαίου καταστατικού για όλα τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και η ύπαρξη ενός φορέα εποπτείας.

Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Απασχόληση συνταξιούχων

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους που εργάζονται, εισάγεται νέο μοντέλο στην απασχόληση συνταξιούχων μετά τις παρακάτω παραμέτρους:

♦ Οι συνταξιούχοι μισθωτοί θα επιβαρύνονται με 10% εισφορά, που θα ονομάζεται «πόρος υπέρ ΕΦΚΑ».

♦ Στους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν επικούρηση θα επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση μόνο για την ασφάλιση στην κύρια σύνταξη ίση με το 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει.

♦ Για τους μη μισθωτούς συνταξιούχους που έχουν και επικουρική ασφάλιση, η επιβάρυνση θα είναι ίση με το 40% επί της ασφαλιστικής κλάσης τους (40% για κύρια ασφάλιση και 40% για επικουρική).

Παρακράτηση

Στην παρακράτηση θα τεθεί ανώτατο όριο στο ποσό που θα καταβάλει κάθε απασχολούμενος συνταξιούχος στο σύστημα, το οποίο δεν θα ξεπερνά το 12πλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης (413 ευρώ), δηλαδή 4.965 ευρώ. Το νέο καθεστώς παρακράτησης θα τεθεί σε εφαρμογή με την έλευση του 2024, με την ενεργοποίηση ειδικής πλατφόρμας, και θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν και οι συνταξιούχοι αναπηρίας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται.

Σύμφωνα με την τελική διάταξη, θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

♦ Σε συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται ως μισθωτοί θα επιβληθεί πόρος 10% επί του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος από την εργασία τους. Ο πόρος επιμερίζεται σε 7,7% για κύρια ασφάλιση και 2,2% για επικουρική.

♦ Σε συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται ως μη μισθωτοί αλλά δεν έχουν επικουρικό ταμείο θα επιβληθεί πόρος 50% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, ο οποίος αφορά μόνο την κύρια σύνταξη. Με δεδομένο ότι το 90% των μη μισθωτών ασφαλισμένων επιλέγει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, αυτό σημαίνει ότι για κύρια σύνταξη η επιβάρυνση είναι 169,95 ευρώ τον μήνα. Το επιπλέον 50% που θα επιβληθεί θα ανέρχεται σε 84,97 ευρώ σε μηνιαία βάση.

♦ Σε συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται ως μη μισθωτοί και έχουν και επικουρικό ταμείο θα επιβληθεί πόρος 40% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει για κύρια σύνταξη και πρόσθετο 40% για την επικουρική. Το ίδιο θα ισχύει και για έμμισθους δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί και επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται. Αρα, η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι 67,98 ευρώ για την κύρια ασφάλιση και 17,1 ευρώ για την επικουρική, σύνολο 85 ευρώ.

Η σύνταξη, από 1-1-2024, θα καταβάλλεται στο ακέραιο για όλες τις περιπτώσεις, αφού θα καταργηθεί η περικοπή κατά 30% που ισχύει από το 2020 (νόμος Βρούτση).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024