Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί τον Έλον Μασκ για «παραπληροφόρηση» στο X σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί τον Έλον Μασκ για «παραπληροφόρηση» στο X σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ

Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης η κοινωνική πλατφόρμα ενδεχομένως να μπλοκαριστεί από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει προειδοποίηση στον Έλον Μασκ σχετικά με την υποτιθέμενη παραπληροφόρηση σχετικά με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ψεύτικων ειδήσεων και των «παλαιών εικόνων» στο X, (πρώην Twitter).

Η επιστολή έρχεται σε λιγότερο από δύο μήνες αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι σαρωτικοί νόμοι που ρυθμίζουν το περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Εάν ο Μασκ, ο ιδιοκτήτης του X, δεν συμμορφωθεί, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο ίσο με το 6% των εσόδων του από την κοινωνική πλατφόρμα ή τον εξ ολοκλήρου αποκλεισμό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Τιερί Μπρετόν, αρμόδιος επίτροπος έγραψε στον Μασκ παροτρύνοντάς τον να διασφαλίσει «μια άμεση, ακριβή και ολοκληρωμένη απάντηση» στο αίτημα να επικοινωνήσει με την Europol και «σχετικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου» εντός των επόμενων 24 ωρών.

Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Έλον Μασκ

«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, έχουμε ενδείξεις ότι η πλατφόρμα σας χρησιμοποιείται για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης στην ΕΕ», έγραψε ο Μπρετόν.

«Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και κοινωνικές οργανώσεις αναφέρουν ευρέως περιπτώσεις ψεύτικων και παραποιημένων εικόνων και γεγονότων που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα σας στην ΕΕ, όπως παλιές εικόνες άσχετων ένοπλων συγκρούσεων ή στρατιωτικά πλάνα που προέρχονται στην πραγματικότητα από βιντεοπαιχνίδια. Αυτά φαίνεται να είναι ξεκάθαρα ψευδή ή παραπλανητικές πληροφορίες», είπε.

«Παρακαλώ καταγράψτε τις παραβιάσεις»

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες ορίζει πολύ ακριβείς υποχρεώσεις σχετικά με την εποπτεία περιεχομένου», είπε ο Μπρετόν, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στις πολιτικές δημοσίου συμφέροντος του X έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη συμμόρφωσή του με τους νέους κανόνες.

Ο Μασκ απάντησε στον Μπρετόν στο X λέγοντας: «Παρακαλώ καταγράψτε τις παραβιάσεις στις οποίες αναφέρεστε, ώστε να τις δει το κοινό».

Η έντονα διατυπωμένη επιστολή του Μπρετόν λέει στον Μασκ: «Πρώτον, πρέπει να είστε πολύ διαφανείς και σαφείς ως προς το περιεχόμενο που επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους σας και να επιβάλλετε με συνέπεια και επιμέλεια τις δικές σας πολιτικές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για βίαιο και τρομοκρατικό περιεχόμενο που φαίνεται να κυκλοφορεί στην πλατφόρμα σας. Οι τελευταίες αλλαγές σας στις πολιτικές δημοσίου συμφέροντος που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας άφησαν πολλούς Ευρωπαίους χρήστες αβέβαιους.

»Δεύτερον, όταν λαμβάνετε ειδοποιήσεις για παράνομο περιεχόμενο στην ΕΕ, πρέπει να είστε άμεσοι, επιμελείς και αντικειμενικοί στην ανάληψη δράσης και την κατάργηση του σχετικού περιεχομένου όταν αυτό δικαιολογείται. Έχουμε, από εξειδικευμένες πηγές, αναφορές σχετικά με δυνητικά παράνομο περιεχόμενο που κυκλοφορεί στην υπηρεσία σας παρά τις σημαίες από τις αρμόδιες αρχές».

Σύμφωνα με τους νέους νόμους, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να απαντούν σε καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο εντός 24 ωρών. Μπορούν να αμφισβητήσουν τα παράπονα των χρηστών, αλλά υπάρχει μια διαδικασία ένστασης για τους τελευταίους.

Στις Βρυξέλλες υπάρχουν ανησυχίες ότι το X δεν ανταποκρίνεται εντός 24 ωρών σε καταγγελίες για παραπληροφόρηση ή άλλο παράνομο περιεχόμενο, όπως ρητορική μίσους εντός του απαιτούμενου χρόνου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων

Ο Μπρετόν ζήτησε από τον Μασκ να «διασφαλίσει επειγόντως ότι τα συστήματά σας είναι αποτελεσματικά» και να αναφέρει αμέσως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα μέτρα που έχει λάβει για το ζήτημα.

«Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης, αναμένω επίσης από εσάς να έρθετε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου και την Europol και να διασφαλίσετε ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στα αιτήματά τους», πρόσθεσε ο Μπρετόν.

«Θα συμπεριλάβουμε την απάντησή σας στο αρχείο αξιολόγησής μας σχετικά με τη συμμόρφωσή σας με το Digital Services Act. Σας υπενθυμίζω ότι μετά την έναρξη μιας πιθανής έρευνας και τη διαπίστωση μη συμμόρφωσης, μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις» καταλήγει ο Μπρετόν.

Το X τέθηκε υπό έλεγχο τις τελευταίες ημέρες μετά από ανησυχίες για ψεύτικες δημοσιεύσεις και τη σύσταση του Έλον Μασκ για πολεμική κάλυψη από λογαριασμούς που έχουν κάνει ψευδείς ισχυρισμούς ή αντισημιτικά σχόλια.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024