Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφοι: Αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και σταβλικών εγκαταστάσεων από το κράτος

Πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφοι: Αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και σταβλικών εγκαταστάσεων από το κράτος

Οι αρμόδιοι υπουργοί Λ. Αυγενάκης, Χρ. Τριαντόπουλος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ.Αγοραστός ενημερώνουν για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία και για το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής.

Η ενημέρωση έρχεται έναν μήνα μετά την πλημμύρες ώστε να υπάρξει ενημέρωση των αγροτών και της μεταποιητικής βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων, για τις συνθήκες που επικρατούν, την διαδικασία αποζημιώσεων, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κύριο Αυγενάκη μέσα από τις συντονισμένες κινήσεις του πρωθυπουργού, οι συνέπειες της καταστροφής έχουν γίνει κτήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάννος Μπετσεκόφσκι επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Ενώ αναμένεται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και η Επίτροπος Υγείας και Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Θα υπάρξει αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και σταβλικών εγκαταστάσεων χωρίς καμία δαπάνη από πλευράς των πληγέντων, με την εγγύηση της κυβέρνησης, με χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ο υπουργός ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά τον Κώστα Αγοραστό, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τον στρατό και τους εθελοντές για την διακομιδή, ταφή ή αποτέφρωση των νεκρών ζώων, αποτρέποντας μια υγειονομική καταστροφή. Μέσω της κρατικής αρωγής έχουν ήδη διατεθεί 50 εκάτ. ευρώ ως πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες σύμφωνα με τον υπουργό ενώ τόνισε πως για πρώτη φορά μπορούν να λάβουν αποζημίωση για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που έχασαν ή καταστράφηκε στις πλημμύρες.

Ο κος Αυγενάκης ευχαρίστησε τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο για την άψογη συνεργασία τους όπως ανέφερε. Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων σε συνεργασία με τους οργανισμούς ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ, εξαντλεί όλα τα περιθώρια στο πλαίσιο της Ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για αποζημιώσεις.

Για πρώτη φορά αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου

Με βάση το ισχύον πλαίσιο θα δοθούν για πρώτη φορά αποζημιώσεις και από τον ΕΛΓΑ, ενώ πάλι για πρώτη φορά θα υπάρξει αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και σταβλικών εγκαταστάσεων χωρίς καμία δαπάνη από πλευράς των πληγέντων, με την εγγύηση της κυβέρνησης, με χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο υπουργός Λ. Αυγενάκης δήλωσε πως οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι σε χρόνο ρεκόρ και η κατανομή τους θα γίνει με τρόπο γρήγορο και δίκαιο.

Ακόμα υπερδιπλασιάζεται ο προϋπολογισμός για αγροτικές επενδύσεις (Για το πρόγραμμα 4.1.5)κατά 20 εκάτ ευρώ, αγγίζοντας τα 37 εκάτ ευρώ και θα αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, για κτίρια, μηχανολογικό εξοπλισμό, εγκαταστάσεις φυτειών και επενδύσεις που συμβάλουν στις ΑΠΕ. Με ενίσχυση επιδότησης κεφαλαίου, όπου για τη Θεσσαλία θα είναι της τάξης του 50-60%.

Αποζημιώσεις που αφορούν τη φυτική παραγωγή

Σύμφωνα με τον υπουργό 1.200.000 στρέμματα πλημμύρισαν με τα 1.122.000 στρέμματα να αφορούν στην Θεσσαλία. Οι καλλιέργειες που υπέστησαν τη μεγαλύτερη καταστροφή ήταν αυτές του βαμβακιού, του καλαμποκιού, της βιομηχανικής ντομάτας, τα σιτηρά και τα μήλα. Ο οργανισμός θα αποδέχεται δηλώσεις μέχρι και την Παρασκευή. O κος Αυγενάκης ανέφερε πως η προκαταβολή για το βαμβάκι θα είναι 140 ευρώ ανά στρέμμα για όσες καλλιέργειες επλήγησαν από 80 έως 100% και 110 ευρώ για ζημιές άνω του 40%.

Στις καλλιέργειες καλαμποκιού θα δοθούν 110 ευρώ ανά στρέμμα για όσες καλλιέργειες επλήγησαν από 80 έως 100% και 70 ευρώ για ζημιές από 40% και πάνω.  Σχετικά με τη βιομηχανική ντομάτα η προκαταβολή για τις ζημιές θα είναι 500 ευρώ ανά στρέμμα για ζημιές από 80% και άνω και 300 ευρώ το στρέμμα για ζημιές από 40% και άνω. Οι αποζημιώσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα χαρακτηρίζονται από το ακατάσχετο.

Sports in

«Ο Ολυμπιακός φαβορί για το Conference League» (pics)

Οι «Ερυθρόλευκοι», πριν από τις ρεβάνς της ημιτελικής φάσης, συγκεντρώνουν ποσοστό πιθανοτήτων 36,3%, έναντι  35,7% της Φιορεντίνα, 17,5% της Μπριζ και μόλις 10,5% της Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024