Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: «Παράδειγμα της αποτυχίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», λέει ο Πούτιν

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: «Παράδειγμα της αποτυχίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», λέει ο Πούτιν

«Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα της αποτυχίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», είπε ο Πούτιν για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν πήρε θέση για τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και δήλωσε ότι η έκρηξη της βίας δείχνει την αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η οποία όπως είπε μονοπώλησε τις διαπραγματεύσεις, ενώ αγνόησε τα συμφέροντα των Παλαιστινίων.

«Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα της αποτυχίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», είπε ο Πούτιν κατά την επίσκεψή του πρωθυπουργού του Ιράκ, Σιά Αλ-Σουντανί.

Ο Πούτιν είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να «μονοπωλήσουν» τις διεθνείς προσπάθειες για να σφυρηλατηθεί η ειρήνη στην περιοχή και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αμέλησε να αναζητήσει συμβιβασμούς που θα ήταν αποδεκτοί από κάθε πλευρά.

Συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Σιά Αλ-Σουντανί.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες και να διαδραματίζουμε τον ρόλο μας όσον αφορά την παροχή βοήθειας»

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο οι ΗΠΑ αγνόησαν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται ένα κράτος στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σε επαφή και με τις δύο πλευρές το Κρεμλίνο

Νωρίτερα το Κρεμλίνο δήλωσε πως είναι σε επαφή με το Ισραήλ και με τους Παλαιστίνιους και πως θα επιδιώξει να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ τους.

Τέσσερις μέρες μέσα στην κρίση που ξεκίνησε με μια επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το Κρεμλίνο δεν παρουσίασε καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά υπογράμμισε τη δύναμη των σχέσεών του και με τις δύο πλευρές.

Η Μόσχα έχει μακρόχρονους ιστορικούς δεσμούς με τους Παλαιστίνιους, αλλά επίσης «πολλά κοινά» με το Ισραήλ, περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι πολλοί Ισραηλινοί είναι πρώην Ρώσοι πολίτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Συνεπώς, διατηρούμε σχέσεις και με τις δύο πλευρές αυτής της σύγκρουσης. Διενεργούμε επαφές και συμμετέχουμε σε όλα τα –δυστυχώς λίγα– σχήματα που αναζητούν κοινό έδαφος για μια διευθέτηση και που δεν εργάζονται πολύ αποτελεσματικά, όπως έχει δείξει η πρόσφατη πρακτική», είπε.

«Όμως παρ’ όλ’ αυτά σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες και να διαδραματίζουμε τον ρόλο μας όσον αφορά την παροχή βοήθειας ώστε να αναζητηθούν τρόποι προς μια διευθέτηση».

Ο Πεσκόφ είπε πως το Κρεμλίνο προσπαθεί να εξακριβώσει αν Ρώσοι περιλαμβάνονται στους ομήρους που έχει πάρει η Χαμάς.

«Γίνονται οι απαραίτητες επαφές προκειμένου να καταλάβουμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι και ποια θα είναι η μοίρα αυτών των ανθρώπων», είπε.

Ο Πεσκόφ είπε πως ο υπαινιγμός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας να τροφοδοτήσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ώστε η παγκόσμια ενότητα να αποδυναμωθεί δεν έχει «καμία απολύτως βάση».

«Είναι μια μακρόχρονη σύγκρουση, η παλαιστινοϊσραηλινή σύγκρουση, η οποία έχει πολύ βαθιές ρίζες, πολλές βαθιές αντιφάσεις. Πολλοί άνθρωποι ξέρουν την ιστορία, αλλά είναι τόσο βαθιά που δεν γνωρίζουν όλοι τις λεπτές διαφορές», είπε.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024