Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όνειρα: Πώς επηρεάζονται από την ψυχολογία μας

Όνειρα: Πώς επηρεάζονται από την ψυχολογία μας

Ένα μεγάλο και αναπάντητο ερώτημα της επιστήμης είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε όνειρα όταν κοιμόμαστε.

Τα όνειρα ήταν το θέμα που ασχολήθηκε η σημερινή εκπομπή του MEGA «Όλα για τη ζωή μας». O Μιχάλης Κεφαλογιάννης με προσκεκλημένη την παρουσιάστρια Μαρία Ηλιάκη συζήτησαν το θέμα των ονείρων.

Τι λέει η επιστήμη

«Η ψυχανάλυση έδωσε πολύ μεγάλη βαρύτητα στο όνειρο. Επηρεάζονται πολύ από την ψυχολογία μας», λέει η Περσεφόνη Παπαθεοδοσίου, ψυχίατρος – ψυχοθεραπεύτρια, σημειώνοντας ωστόσο πως, «υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί βλέπουμε όνειρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχτεί κάποια».

«Η κακή διάθεση και τα αυξημένα επίπεδα στρες αυξάνουν το πόσο θυμόμαστε τα όνειρά μας και το πόσα όνειρα βλέπουμε. Αν δεν είναι κάτι πολύ έντονο, δεν το θυμάμαι», είπε από τη μεριά της η Μαρία Ηλιάκη.

Τα συναισθήματα και η ψυχολογία

«Από νευροβιολογικής άποψης οι θεωρίες που επικρατούν αυτήν την στιγμή είναι ότι τα όνειρα μπορεί να είναι μια προσομοίωση επικίνδυνων καταστάσεων με σκοπό να εξοικειωθούμε με αυτές για να ανταποκριθούμε καλύτερα αν τις βρούμε στην πραγματικότητα, ή μπορεί να είναι και ένας τρόπος να επεξεργαζόμαστε συναισθήματα, κυρίως αρνητικά, και να γίνεται και η εγχάραξη των αναμνήσεων», συμπλήρωσε η κα Παπαθεοδοσίου, με τη Μαρία Ηλιάκη να επισημαίνει πως έβλεπε έντονα όνειρα όταν «έχασε» τη μητέρα της.

Σαφής εξήγηση δεν υπάρχει ούτε για τα επαναλαμβανόμενα όνειρα, τα οποία «συμβαίνουν αρκετά συχνά», με μία κορυφαία εξήγηση να τα συνδέει με το μετατραυματικό στρες.

Η κα Παπαθεοδοσίου έδωσε και την απάντηση στο γιατί βλέπουμε άσχημα όνειρα, εξηγώντας και τη διαφοροποίησή τους από τους εφιάλτες.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024