Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση στο Ισραήλ: Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας «πιάστηκαν στον ύπνο» γράφει το BBC

Επίθεση στο Ισραήλ: Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας «πιάστηκαν στον ύπνο» γράφει το BBC

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα δίκτυα πληροφοριών στη Μέση Ανατολή

Για μία παταγώδη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ γράφει ο ανταποκριτής ασφαλείας του BCC, Φρανκ Γκάρντνερ λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική και παράλληλα μεγαλύτερη επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον της χώρας.

Ένοπλοι να διασχίζουν τα σύνορα και σωρεία ρουκετών να εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας είναι μερικές από τις εικόνες που επικρατούν αυτή την ώρα στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει πως «είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε».

«Το ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με τέραστια δύναμη είναι δεδομένο»

Η σοβαρότερη κλιμάκωση μετά τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021

«Αυτή είναι μια κολοσσιαία αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών για το Ισραήλ. Η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα και εξελιγμένα δίκτυα πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, τόσο εγχώρια όσο και εξωτερικά. Έχει πληροφοριοδότες ενσωματωμένους μέσα σε μαχητικές ομάδες όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά στον Λίβανο, τη Συρία και αλλού. 

»Κατά το παρελθόν, ήταν σε θέση να δολοφονήσει μαχητικούς ηγέτες είτε με χτυπήματα ακριβείας μέσω drone είτε ακόμη και με παγιδευμένα κινητά τηλέφωνα. Και όμως σήμερα, στο τέλος μιας εβραϊκής γιορτής, φαίνεται να ‘έχει πιαστεί στον ύπνο’» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γκάρντνερ.

Και συνεχίζει: «Η Χαμάς μπόρεσε να σχεδιάσει και να εξαπολύσει αυτή την προσεκτικά συντονισμένη επίθεση στο Ισραήλ, φαινομενικά με απόλυτη μυστικότητα. Το ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με τεράστια δύναμη είναι δεδομένο. Αλλά οι Ισραηλινοί θα ρωτήσουν τώρα γιατί οι κατάσκοποι του έθνους τους δεν κατάλαβαν αυτό να έρχεται και να προειδοποιήσουν τη χώρα ανάλογα».

Πώς φτάσαμε έως εδώ;

Από την πλευρά της ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post σε ανάλυσή της σημειώνει ότι «πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη Χαμάς, παρόμοια της οποίας δεν έχουμε δει από τότε που η ομάδα ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα. Αυτό συμβαίνει γιατί συνδυάζει ρουκέτες και επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Η επίθεση ξεκίνησε μετά τις έξι το πρωί με ρουκέτες. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είπαν ότι «η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είχε ξεκινήσει μια μαζική εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος και τρομοκράτες διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος σε μια σειρά από διαφορετικές τοποθεσίες». 

Οι επιθέσεις σήμερα το πρωί ήταν άνευ προηγουμένου

Κάλεσαν επίσης τους αμάχους στις νότιες και κεντρικές περιοχές να παραμείνουν δίπλα σε καταφύγια και στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε καταφύγια.

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Στο παρελθόν, οι συγκρούσεις με τη Γάζα περνούσαν συχνά από στάδια, με αργή συσσώρευση εντάσεων. Για παράδειγμα, το 2008, πριν από την Επιχείρηση Cast Lead, υπήρχαν αυξανόμενες εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα.

Μια ηρεμία πριν την καταιγίδα

Σε πολλές επιχειρήσεις ήταν το Ισραήλ που υπαγόρευσε το ρυθμό της σύγκρουσης, εξαπολύοντας χτυπήματα στη Γάζα το 2012 ή το 2019, με τις Επιχειρήσεις Πυλώνα του Νέφους και Μαύρη Ζώνη. Το 2014 η σύγκρουση ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στη Δυτική Όχθη μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών. Η δεκαήμερη σύγκρουση το 2021 ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στην Ιερουσαλήμ.

Οι επιθέσεις σήμερα το πρωί ήταν άνευ προηγουμένου ως προς το μέγεθος και την έκτασή τους. Η Χαμάς έχει δοκιμάσει διεισδύσεις στο παρελθόν, αλλά ο φράχτης στα σύνορα της Γάζας και ο στρατός έχουν γενικά αποτρέψει αυτές τις προσπάθειες.

Στην πραγματικότητα, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα οι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και η Χεζμπολάχ, ήταν σχετικά ήσυχες τις τελευταίες ημέρες. Αυτό ήταν μια ηρεμία πριν από την καταιγίδα.

Σήμερα η καταιγίδα έχει ξεσπάσει. Ενώ μένει να δούμε πώς θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται αυτή η επίθεση και ποια θα είναι η συνολική απάντηση του Ισραήλ. Είναι σαφές ότι η Χαμάς προσπάθησε να υπαγορεύσει το ρυθμό της σύγκρουσης, και να αφαιρέσει αυτή την απόφαση από το Ισραήλ.

Κατά μία έννοια, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια των Παλαιστινίων να επαναλάβουν τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ο οποίος περιελάμβανε μια αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ, πριν από πενήντα χρόνια. Σε αντίθεση με την επίθεση του 1973, οι τρομοκράτες δεν έχουν πολεμικά αεροπλάνα ή συμβατική δύναμη και το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024