Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονία Φραγκούλη: «Έκλεισε το σπίτι μας, να δικαιωθεί ο γιος μου» συγκινεί ο πατέρας του

Δολοφονία Φραγκούλη: «Έκλεισε το σπίτι μας, να δικαιωθεί ο γιος μου» συγκινεί ο πατέρας του

«Τον σκότωσε γιατί ήταν Ρομά και γι’ αυτό άλλωστε αφέθηκε κι ελεύθερος» λέει ο πατέρας του μετά την εισαγγελική πρόταση

Δικαιοσύνη για τον γιο του ζητά ο πατέρας του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, που  σκοτώθηκε μετά από αστυνομική καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 2022.

«Περιμένουμε να δικαιωθεί το παιδί μας, να μαλακώσει λίγο η ψυχή μας. Ζούμε με τον πόνο όλον αυτόν τον καιρό. Ζητώ δικαιοσύνη για τον γιο μου» είπε ο πατέρας του Κώστα Φραγκούλη, μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» μετά την πρόταση του εισαγγελέα να παραπεμφθεί σε δίκη για ανθρωποκτονία με πρόθεση ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο.

Ο πατέρας του Κώστα Φραγκούλη απέρριψε τον ισχυρισμό του αστυνομικού ότι πυροβόλησε ευρισκόμενος σε άμυνα και τόνισε πως πρόκειται για ένα ρατσιστικό έγκλημα.

«Ο γιος μου δεν είχε πρόθεση να κάνει κακό σε κανέναν. Δεν είχε όπλο και δεν πήγε να εμβολίσει τη μηχανή των αστυνομικών, όπως είπε. Έβαλε βενζίνη και έφυγε».

«Το αυτοκίνητο είχε πινακίδες, ας μας έκαναν καταγγελία. Αντίθετα ο αστυνομικός σταμάτησε τη μηχανή, στόχευσε και πυροβόλησε εν ψυχρώ το παιδί μου» είπε.

«Τον σκότωσε γιατί ήταν Ρομά και γι’ αυτό άλλωστε αφέθηκε κι ελεύθερος» τόνισε.

Κούγιας: «Η εισαγγελική αυτή πρόταση εκθέτει τον εισαγγελικό θεσμό»

Από την πλευρά του ο συνήγορος του αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στην εκπομπή εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εισαγγελική πρόταση θα απορριφθεί από το δικαστήριο.

«Η ποινική δίωξη ήταν αυτή. Ήταν ανθρωποκτονία από πρόθεση. Την ποινική δίωξη την είχε ασκήσει ο ίδιος εισαγγελέας, που κάνει σήμερα την πρόταση, ο οποίος ήταν ο ίδιος όταν εκρίθη η προσωρινή ή μη κράτηση του αστυνομικού, ο οποίος είχε προτείνει να κρατηθεί ο αστυνομικός. Ευτυχώς για τον αστυνομικό και τη δικαιοσύνη έμεινε ελεύθερος με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο επικύρωσε την άποψη του κ. ανακριτού» είπε ο κ. Κούγιας.

«Το μεγάλο πρόβλημα στη δικαιοσύνη είναι οι εισαγγελικές προτάσεις. Εκείνο που σέβομαι περισσότερο είναι οι δικαστικές αποφάσεις. Στο 99,9% των υποθέσεων για λόγους ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης τα δικαστικά συμβούλια συμφωνούν με τις εισαγγελικές προτάσεις, οι οποίες γίνονται σε λιγότερο από 20% αποδεκτές στα ελληνικά δικαστήρια. Η εισαγγελική αυτή πρόταση εκθέτει τον εισαγγελικό θεσμό και υπάρχει ειδική διάταξη, η οποία αναφέρει ότι όταν οι εισαγγελείς κάνουν χαρακτηρισμούς υπάρχει και πειθαρχική δίωξη των δικαστών. Επιφυλάσσομαι αν μου δώσει την εντολή, ο άνθρωπος τον οποίο έχω την τιμή να υπερασπίζομαι να στραφώ εναντίον του δικαστικώς» τόνισε ο Αλέξης Κούγιας.

Η εισαγγελική πρόταση για τον αστυνομικό

Να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για ανθρωποκτονία με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά και για παράνομους πυροβολισμούς εξουδετέρωσης, προτείνει ο εισαγγελέας για τον 35χρονο αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, από τα πυρά του οποίου έχασε τη ζωή του ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης.

Στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που θα αποφανθεί για την παραπομπή του κατηγορούμενου αστυνομικού, ο εισαγγελικός λειτουργός περιγράφει αναλυτικά το χρονικό της καταδίωξης, η οποία ξεκίνησε, όταν αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι το 16χρονο θύμα αποχώρησε με το Ι.Χ. φορτηγάκι του πατέρα του από βενζινάδικο, χωρίς να πληρώσει το ποσό των 20 ευρώ για τα καύσιμα που είχε βάλει.

Όπως περιγράφεται στην εισαγγελική πρόταση, ο κατηγορούμενος αστυνομικός πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο δύο φορές από απόσταση 10-15 μέτρων: μία από τις βολίδες πέτυχε το αυτοκίνητο από το πίσω μέρος, διαπέρασε τον υαλοπίνακα, πλήττοντας το πίσω μέρος του κεφαλιού του 16χρονου ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του και τον έλεγχο του αυτοκινήτου, με συνέπεια αυτό να προσκρούσει διαδοχικά στα σκαλοπάτια παρακείμενου ξενοδοχείου και εξωτερικού τοίχου, όπου ακινητοποιήθηκε.

Το ανήλικο θύμα υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από νοσηλεία οκτώ ημερών, ενώ από τις τοξικολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν προέκυψε ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών χαπιών, όπως επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση.

«Αν ήθελε να τον εκφοβίσει ας πυροβολούσε στον αέρα»

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό του 35χρονου αστυνομικού ότι βρισκόταν σε άμυνα κι ότι προέβη στον πυροβολισμό για εκφοβισμό, λόγω των επικίνδυνων ελιγμών που πραγματοποιούσε ο 16χρονος θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα τόσο του ίδιου όσο και των συναδέλφων του, ο εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει: «Αν ήθελε πραγματικά απλώς να εκφοβίσει τον 16χρονο θα μπορούσε να πυροβολήσει μία ή και περισσότερες φορές στον αέρα».

Σχολιάζοντας την ενέργεια του αστυνομικού να πυροβολήσει, ο εισαγγελέας πρωτοδικών επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι «πυροβόλησε προκειμένου να αναγκάσει τον 16χρονο να σταματήσει την πορεία του οχήματός του και να τερματίσει με τον τρόπο αυτό την καταδίωξη», ενώ σε άλλο σημείο τονίζει: «Ίσως και εμφορούμενος από αισθήματα οργής και εκδικητικότητας για τον επικίνδυνο τρόπο που οδηγούσε ο ανήλικος και την άρνησή του μέχρι τότε να συμμορφωθεί στα σήματα στάσης σε συνδυασμό με την ελλιπή εκπαίδευση που έχει λάβει και λαμβάνει για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών (εκπαίδευση ως αστυνομικός επί τέσσερις μήνες, εκπαίδευση στη χρήση όπλου άπαξ ετησίως)».

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024