Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «ξανθό λάθος»

Το «ξανθό λάθος»

Αλλωστε το διάσημο παρατσούκλι του οφείλεται αποκλειστικά στην ξανθιά κόμη που είχε νεαρός και θεωρείτο προσόν φυσικής ομορφιάς.

Για τον Γιάννη Ιωαννίδη θα γράψουν αυτοί που τον έχουν ζήσει, τόσο ως προπονητή, όσο ως πολιτικό και ως άνθρωπο. Και είναι πολλοί.

Ολοι όσοι αναφερθούν στη σπουδαία προσωπικότητά του και ρίξουν φως στις άγνωστες ιστορίες του σίγουρα θα τους ξεφύγει εν τη ρύμη του λόγου το προσωνύμιό του, «Ξανθός». Κανένα πρόβλημα.

Αλλωστε το διάσημο παρατσούκλι του οφείλεται αποκλειστικά στην ξανθιά κόμη που είχε νεαρός και θεωρείτο προσόν φυσικής ομορφιάς.

Τι θα γινόταν όμως αν ο Ιωαννίδης ήταν μαύρος; Θα τολμούσε κανείς να τον αποκαλέσει «Μαύρος» χωρίς να χαρακτηριστεί ρατσιστής;

Το πολύ πολύ να ακουγόταν εκείνα τα χρόνια κάποιος χαρακτηρισμός από την εξέδρα και δεν θα άνοιγε μύτη. Κι όμως, και στη μία περίπτωση και στην άλλη, πληρούνται οι σύγχρονοι όροι του ρατσισμού γιατί περιγράφονται άνθρωποι σύμφωνα με τα κληρονομούμενα φυσικά χαρακτηριστικά τους.

Πριν από τρία χρόνια ένας μαύρος παίκτης καθόταν στον πάγκο ανάμεσα σε λευκούς και ο διαιτητής του έδειξε την κόκκινη κάρτα.

Ο παίκτης έκανε πως δεν καταλάβαινε και τότε ο διαιτητής του απευθύνθηκε λέγοντας του «εσύ ο μαύρος, να περάσεις έξω».

Εγινε χαμός και τελικά αποχώρησε όχι μόνο ο συγκεκριμένος παίκτης αλλά και όλη η ομάδα του καταγγέλλοντας τον διαιτητή ως ρατσιστή. Το θέμα το εκμεταλλεύτηκαν φυσικά οι πολιτικοί και σήκωσαν κουρνιαχτό.

Αν ο παίκτης ήταν ξανθός και καθόταν ανάμεσα σε μαύρους και του έλεγε ο διαιτητής «εσύ ο ξανθός, να περάσεις έξω» η ομάδα του θα τον ακολουθούσε; Πλεονασμός η απάντηση.  Παρατηρούμε λοιπόν μέσα από λεπτομέρειες, τα στερεότυπα της κοινωνίας, τα οποία υιοθετούμε χωρίς να αναλύουμε όλες τις παραμέτρους, παρά τη συνεχή εξέλιξή μας.

Ουσιαστικά δεν κρατούμε ίσες αποστάσεις γιατί βαθιά μέσα μας υπάρχει ριζωμένη η λανθασμένη αντίληψη περί ρατσισμού. Αλλο ο Ιωαννίδης και άλλο ο Αντετοκούνμπο. Τις δύο τελευταίες ημέρες οι τηλεοράσεις και τα portal ανακυκλώνουν τον χαρακτηρισμό «Ξανθός» με τη φυσικότητα που ανακυκλώνει ο κόσμος αβελτηρίες των social media. Ωστόσο οι γνωστοί «εισαγγελείς» του Διαδικτύου που δεν αφήνουν μύγα να περάσει ασχολίαστη, δεν έχουν αντιληφθεί το σοβαρό λάθος στη μακρά ιστορία του Ιωαννίδη.

Πηγή: Εντυπη Εκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024