Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα 3+2 ορόσημα του Κασσελάκη - Η μάχη των εκλογών και τα εσωκομματικά ξίφη

Τα 3+2 ορόσημα του Κασσελάκη – Η μάχη των εκλογών και τα εσωκομματικά ξίφη

Από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο -σκληρό- συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την πραγματική σφυγμομέτρηση του Ιουνίου

Τρία συν δύο ορόσημα, που ισοδυναμούν με κρας τεστ, έχει μπροστά του σε λιγότερο από έναν χρόνο ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, το συνέδριο του κόμματος και οι ευρωεκλογές, εν πολλοίς θα κρίνουν την πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επόμενη μέρα. Κατευθύνσεις που ξεκινούν από την ομοιογένεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγουν στις στρατηγικές επιλογές για την επόμενη μέρα.

Εντός αυτού του πλαισίου μπαίνουν και οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής που -ακόμη- δεν έχουν προσδιοριστεί χρονικά.

Αυτοδιοικητικές: Νωρίς για να κριθεί 

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέλαβε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να πραγματοποιούνται στις 8 Οκτωβρίου. Βέβαια, αυτό το χρονικό διάστημα, είναι πολύ μικρό ώστε ο ομογενής επιχειρηματίας να κριθεί για τα αποτελέσματα της κάλπης και τις στηρίξεις που προσέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ο ίδιος οργανωτικά δεν είχε καμία… σχέση με αυτό.

Ωστόσο με τις κινήσεις του, όπως η παρουσία του στην εκδήλωση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Ζαχαριάδη και τις συναντήσεις με τους υποψηφίους περιφερειάρχες Αττικής και Στερεάς Ελλάδος, Γιώργο Ιωακειμίδη και Απόστολο Γκλέτσο, έδειξε ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των εκλογών και επιθυμεί να ενισχύσει τις υποψηφιότητες που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή ο Στέφανος Κασσελάκης θα πραγματοποιήσει ανάλογη συνάντηση με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Μυλόπουλο και, ενδεχομένως, με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σπύρο Πέγκα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης είδε τον Γκλέτσο στον Δομοκό - Βίντεο και φωτογραφίες

Συνέδριο: Μια μάχη λεόντων και ξεκαθαρισμάτων

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 15-16 Ιουλίου αποφάσισε τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Νοέμβριο, ακριβώς μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Φυσικά μετά την εκλογή Κασσελάκη, που τίποτα δεν την προμήνυε εκείνη την περίοδο, δεν είναι δεδομένο ότι θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα.

Για να φτάσουμε φυσικά στον ορισμό του συνεδρίου πρέπει να οριστούν χρονικά η διεξαγωγή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξή του στο «Star» υπογράμμισε πως «τα όργανα έχουν τεράστιο ρόλο να παίξουν. Αλλά τα όργανα πρέπει να διευκολύνουν την παραγωγή πολιτικής από τη βάση».

Πάντως, σήμερα, Πέμπτη, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, δεν εκτιμάται ότι θα αναφέρει κάτι για τις εσωκομματικές διαδικασίες που εκκρεμούν. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να επανέλθει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ζητούν να μην αναβληθεί το συνέδριο, όμως, η αναβολή θα βόλευε τον Στέφανο Κασσελάκη

Οι φωνές στο περιβάλλον του νέου προέδρου, το προηγούμενο διάστημα, για μετατόπιση του συνεδρίου μετά το νέο έτος ήταν αρκετές. Είναι δεδομένο ότι μια τέτοια συνθήκη ευνοεί τον Στέφανο Κασσελάκη, ώστε, να μάθει την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακόμη καλύτερα και να είναι προετοιμασμένος για τις συγκρούσεις του συνεδρίου.

Από την άλλη όμως, στελέχη που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου και -κυρίως- στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητούν το συνέδριο να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, όπως είχε προγραμματιστεί. Όπως τόνισε ο Νίκος Βούτσης, «πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή. Θα είναι λάθος αν υπάρξει». Αξίζει να σημειωθεί και η -προ ημερών- επιστολή μελών της «Ομπρέλας» στους γραμματείς της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη, με την οποία ζήτησαν την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, ώστε να οριστεί και το έκτακτο συνέδριο.

ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί να σώσει το αριστερό πρόσημο η πλευρά των ηττημένων;

Για αρκετούς, το συνέδριο θα αποτελέσει τη μητέρα των μαχών. Από την παραδοσιακή -αριστερόστροφη- μεριά του κόμματος επιθυμούν να τεθούν ταυτοτικά και λειτουργικά ζητήματα, ώστε, ο κ. Κασσελάκης να στριμωχτεί πολιτικά και να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες θέσεις.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί η ανανέωση του κόμματος μέσω των θέσεων που έχει εκφράσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως υπογραμμίζουν στελέχη πλησίον του νέου προέδρου, η νίκη του 35χρονου επιχειρηματία ήρθε από την κοινωνία και έχει σαφή εντολή αλλαγής. Χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του υπογράμμισε πως «ερχόμαστε με την εμφατική εντολή 150.000 ανθρώπων, οι οποίοι πήγαν στις κάλπες δύο Κυριακές και έδωσαν σαφή κατεύθυνση, την οποία ο Στέφανος μπορεί να υπηρετήσει με αποτελεσματικότητα».

Το ζητούμενο φυσικά είναι το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βγει από τη διαδικασία του συνεδρίου ενιαίος ως κόμμα και όχι διασπασμένος. Οι τωρινές συνθήκες δείχνουν το δεύτερο σενάριο ως πιθανότερο, όμως, δεν πρέπει να αποκλείεται και το πρώτο -ιδιαίτερα εάν- ο κ. Κασσελάκης καταφέρει να γειωθεί κοινωνικά αλλά και… κομματικά.

Στέφανος Κασσελάκης: «Δέσμευση μου ότι θα λογοδοτήσουν» | in.gr

Οι ευρωεκλογές: Το τελευταίο ορόσημο και η πρώτη -πραγματική- μέτρηση

Το τελευταίο ορόσημο φυσικά είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου, που θα αποτελέσουν την πρώτη -πραγματική- σφυγμομέτρηση της κοινωνίας. Το κατά πόσο δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης, θα μπορέσει να ανεβάσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα καρπωθεί -την όποια- κυβερνητική φθορά, κάτι που με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, δεν έχει καταφέρει.

Σε περίπτωση ειδικά που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανεβάσει τα αρκετά χαμηλά -για κυβερνητικό κόμμα- ποσοστά του ο κ. Κασσελάκης θα καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία του στην πολιτική ζωή του τόπου. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας, «με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πλήξετε ποτέ…».

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024