Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεωργιάδης: «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναν» - Δημοσιονομικός εκτροχιασμός η απόφαση για τους δικαστικούς

Γεωργιάδης: «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναν» – Δημοσιονομικός εκτροχιασμός η απόφαση για τους δικαστικούς

Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική είπε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αυξήσεις στους δικαστικούς

Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των συντάξεων των δικαστών στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από το 2012, απόφαση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο Μαξίμου.

«Η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει, μελετάμε τις συνέπειές της σημείωσε» ενώ τόνισε ότι υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοσιονομικής εκτροπής.

Όπως είπε «σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είναι τι μπορεί να είναι Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά», καθώς όπως υποστήριξε αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

«Όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δεν θέλω να κατηγορήσω την απόφαση», είπε σε άλλο σημείο.

«Οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί

«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές.

Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος

Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν;» αναρωτήθηκε.

«Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», είπε χαρακτηριστικά. «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».

Eξετάζουμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε δικαιότερα, την εισφορά αλληλεγγύης ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ενώ τόνισε ότι σκοπός μας είναι να μηδενιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις.

Χαράτσι όταν οι δικαστικές αποφάσεις έχουν δημοσιονομικό κόστος

Επιπλέον ο ίδιος ανέφερε ότι θα προτείνει στην αναθεώρηση του Συντάγματος να συμπεριληφθεί διάταξη που θα προβλέπει όταν υπάρχει δικαστική απόφαση με δημοσιονομικό κόστος να επιβάλλεται στους πολίτες… έκτακτος φόρος.

«Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Ένα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει.

Στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα προτείνω όταν βγαίνει μια απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική».

Για τις επικουρικές σημείωσε ότι «πάμε πολύ καλά». «Όταν ανέλαβα υπουργός Εργασίας οι εκκρεμείς επικουρικές που παρέλαβα ήταν περίπου 65.000, έχουμε ανακοίνωσε διάφορα πράγματα που τις επιταχύνουν κλπ.

Χθες που κοίταζα είμαστε στις 42.000, άρα έχουμε πέσει 23.000 μέσα σε τρεις μήνες. Με τη ρύθμιση που φέρνουμε στη Βουλή, με το νέο νομοσχέδιο πιστεύω αρχές Νοεμβρίουθα πάμε σε μία απόδοση περίπου 15.000 επικουρικών συντάξεων στο Δημόσιο διότι ξεπερνάμε τον τρόπο του υπολογισμού που γίνεται με το χέρι και έχει μια συνθετότητα. Βγάζουμε έναν αλγόριθμο κα το κάνουμε αυτόματα ίδιο σε όλους. Ψηφιακά και αυτόματα».

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024