Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης: Κρίσιμος ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης στη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία

Γεραπετρίτης: Κρίσιμος ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης στη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία

Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Κίεβο ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μετά την κατάρρευση της συμφωνίας με τη Ρωσία

Κατά το χθεσινό άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, το οποίο για συμβολικούς λόγους συνεδρίασε στο Κίεβο, όπου και μετέβη ο Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ επιβεβαίωσαν την αμέριστη στήριξή τους στην Ουκρανία και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του ουκρανικού λαού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών επικεντρώθηκε στις «τεράστιες διαχυτικές συνέπειες», όπως είπε, που θα έχει ιδίως για τον εφοδιασμό χωρών του παγκόσμιου Νότου η κατάρρευση της συμφωνίας με τη Ρωσία για την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης και αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς των σιτηρών μέσω των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος, και ειδικά της Αλεξανδρούπολης.

«Ιστορική σύνοδος»

«Συγκαλώ σήμερα τους υπουργούς Εξωτερικών στο Κίεβο, στην πρώτη σύνοδο και των 27 χωρών μελών εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανακοίνωσε στο Twitter (Χ) o Ζοζέπ Μπορέλ χαιρετίζοντας μία «ιστορική σύνοδο» στην Ουκρανία «υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα».

Υποδεχόμενος τους ομολόγους του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε από την πλευρά του την διεξαγωγή της συνόδου στο Κίεβο «εντός των μελλοντικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε εδώ στο Κίεβο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, φίλοι και συνάδελφοί μου», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

«Πρόκειται για ιστορικό γεγονός, διότι για πρώτη φορά συναντιόμαστε εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά εντός των μελλοντικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά χαιρέτισε από την πλευρά της μπροστά στους δημοσιογράφους την «εξαιρετικού χαρακτήρα διπλωματική κίνηση».

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024