Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η μεγάλη βουτιά της αγοραστικής ικανότητας των Ελλήνων

Η μεγάλη βουτιά της αγοραστικής ικανότητας των Ελλήνων

Ο πληθωρισμός και η χαμηλότερη αύξηση των μισθών καθιστούν την Ελλάδα ως τη μοναδική οικονομία στην Ευρώπη της οποίας ο πληθυσμός έχει χάσει τόσο μεγάλη αγοραστική δύναμη

Έπειτα από τόσα Μνημόνια και κρίσεις η Ελλάδα είναι… περασμένα μεγαλεία. Η αγοραστική ικανότητα των Ελλήνων έχει καταρρεύσει.

Μέσα σε όλα ο πληθωρισμός και η χαμηλότερη αύξηση των μισθών σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ καθιστούν τη χώρα μας ως τη μοναδική οικονομία στην Ευρώπη της οποίας ο πληθυσμός έχει χάσει τόσο μεγάλη αγοραστική δύναμη από το 2000, όπως αντικατοπτρίζεται στο Datadicto του Mercado Libre με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες έκλεισαν το 2022 με αγοραστική δύναμη κατά 18,2% χαμηλότερη από το 2000, μπροστά μόνο από Ιταλία (-2,2%) και Ισπανία (-0,7%). Ολες οι άλλες χώρες σημείωσαν θετικό πρόσημο.

Στον αντίποδα ξεχωρίζουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, των οποίων η αγοραστική δύναμη έχει εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η απώλεια αγοραστικής δύναμης είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλυθεί μόνο το καλάθι αγορών, αφού η τιμή των τροφίμων έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2002.

Η απώλεια αγοραστικής δύναμης είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλυθεί μόνο το καλάθι αγορών, αφού η τιμή των τροφίμων έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2002. Για τις συγκρίσεις, η Πορτογαλία είδε την αγοραστική της δύναμη να αυξάνεται κατά 17% την ίδια περίοδο. Ομοίως θετικές οι Γερμανία (15%), Σουηδία (8%) και Γαλλία (7%). Ωστόσο, κερδισμένες κατά πολύ ήταν οι ανατολικές χώρες, ιδίως εκείνες που ανήκουν στη γερμανική σφαίρα επιρροής (Πολωνία και Τσεχία) ή της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία).Κατά κάποιο τρόπο ήταν αναμενόμενο: το άθροισμα της ευνοϊκής φορολογίας, των χαμηλών μισθών, του ανθρώπινου κεφαλαίου και των ευρωπαϊκών κεφαλαίων οδήγησε σε έναν κύκλο θεαματικής ανάπτυξης.

Καλύτερη όλων η Λετονία με απίστευτη αύξηση μισθών (637,3%) που υπερκάλυψε την επίσης θεαματική αύξηση τιμών (+153,5%). Η αγοραστική δύναμη των Λετονών αυξήθηκε κατά 190,9%.Η Ελλάδα ναι μεν έχει καλύτερους μισθούς (+26,5%) σε σχέση με το 2000, αλλά η αύξηση των τιμών κατά 54,7% έχει αδειάσει το πορτοφόλι μας.

Μάλιστα, για την τριετία 2019-2022 έχουμε τη δεύτερη μικρότερη αύξηση μισθών πανευρωπαϊκά. Χειρότερη είναι η Μάλτα με -2,4% και μετά εμείς με +1,7% και η Ισπανία με 3,8%.Με τον πληθωρισμό να κάνει σπριντ, φαίνεται ότι θα γίνουμε ακόμη πιο φτωχοί.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024