Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετανάστευση - ΕΕ: Η νέα επικεφαλής της ΔΟΜ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Μετανάστευση – ΕΕ: Η νέα επικεφαλής της ΔΟΜ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

ΔΟΜ-ΕΕ: Η Έιμι Πόουπ ανησυχεί μήπως οι θάνατοι μεταναστών σε σαπιοκάραβα γίνουν νέα «κανονικότητα» και καλεί τις κυβερνήσεις να εντάξουν τους μετανάστες στο εργατικό δυναμικό τους.

Την ανησυχία της μήπως οι θάνατοι στη Μεσόγειο αρχίζουν να γίνονται «κανονικότητα» εξέφρασε η νέα γενική διευθύντρια της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση. Ως εκ τούτου, δεσμεύθηκε να εργαστεί με τις κυβερνήσεις προκειμένου να δοθούν επιλογές για οικονομική μετανάστευση ώστε αυτό να συμβάλει καίρια στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Έιμι Πόουπ, ξεκίνησε τη θητεία της ως επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) την 1η Οκτωβρίου σε μια περίοδο αναγκαστικών εκτοπισμών-ρεκόρ σε όλο τον κόσμο και υψηλής πολιτικής έντασης για την παράτυπη μετανάστευση.

«Για να σταματήσουμε όσους διασχίζουν τη Μεσόγειο με σαπιοκάραβα και πνίγονται, να προσεγγίσουμε την κατάσταση συνολικά», είπε η Έιμι Πόουπ εκφράζοντας ανησυχία μήπως οι θάνατοι γίνουν κανονικότητα.

Η νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (ΔΟΜ), Έιμι Πόουπ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Γενεύη. Ελβετία, Οκτώβριος 2, 2023.  REUTERS/Denis Balibouse

Κληθείσα να σχολιάσει την αντιπαράθεση μεταξύ του Ίλον Μασκ και της γερμανικής κυβέρνησης την οποία ο δισεκατομμυριούχος επέκρινε σφόδρα για την πολιτική της στο μεταναστευτικό, η Πόουπ είπε: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι μήπως οι θάνατοι στη Μεσόγειο έχουν γίνει κανονικότητα και οι άνθρωποι θεωρήσουν δεδομένο πως είναι απλώς το τίμημα για την ανθρώπινη μετακίνηση».

Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Αν είναι πραγματικά να σταματήσουμε τους ανθρώπους να διασχίζουν τη Μεσόγειο με σαπιοκάραβα και να πεθαίνουν καθώς το κάνουν, πρέπει να προσεγγίσουμε την κατάσταση πολύ πιο συνολικά», είπε, αρνούμενη να σχολιάσει απευθείας τις δηλώσεις του Μασκ.

Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ καθώς και ένας Ιταλός υπουργός επέκριναν πρόσφατα τη Γερμανία για την υποστήριξη που παρέχει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο στη Μεσόγειο, στην πιο επικίνδυνη διαδρομή στον κόσμο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας υπεραμύνθηκε των πολιτικών του. Στη Μεσόγειο, 22.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται από το 2014.

Η οικονομική μετανάστευση, το κλειδί για την κρίση

Η Έιμι Πόουπ στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου δεσμεύθηκε να εργαστεί με χώρες που θέλουν να ανανεώσουν το εργατικό δυναμικό τους όπως η Ισπανία. Η νέα γενική διευθύντρια του ΔΟΜ τάσσεται υπέρ των συμπράξεων με ιδιωτικές εταιρίες για καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης.

«Η μετανάστευση πράγματι είναι επωφελής για τις οικονομίες ιδιαίτερα στις πλούσιες χώρες με γηράσκοντες πληθυσμούς», τόνισε η νέα επικεφαλής του ΔΟΜ.

Αφγανοί μετανάστες στον καταυλισμό του Πεδίου του Άρεως εν αναμονή της μετεγκατάστασής τους στον Ελαιώνα. Κυριακή 9 Αυγούστου 2015 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η κυρία Πόουπ εξελέγη τον Μάιο και έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ από το 1951 οπότε και δημιουργήθηκε. Η επιδίωξη του Οργανισμού είναι να διασφαλίσει μια μετανάστευση με ανθρώπινους όρους και όπου χρειάζεται παρεμβαίνει.

«Τα στοιχεία είναι αρκετά συντριπτικά, η μετανάστευση πράγματι είναι επωφελής για τις οικονομίες», είπε, προσθέτοντας πως αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις πλούσιες χώρες με γηράσκοντες πληθυσμούς και χαμηλά ποσοστά γεννήσεων.

Η Έιμι Πόουπ ανέφερε επίσης πως θα πραγματοποιήσει το πρώτο ταξίδι της στην ανατολική Αφρική όπου θα συναντήσει την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης στην Αιθιοπία. Στη συνέχεια, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι επιδιώκουν μια συμφωνία για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οργανώσεις κοινωνίας των πολιτών υπογραμμίζουν την απουσία μιας συμφωνίας για τον διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Ευρώπη. Όπως λένε, έχει γίνει κανόνας για τις αρχές να τους επαναπροωθούν στα σύνορα από τα οποία εισήλθαν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχεδόν 10.000 περιστατικά επαναπροώθησης μεταναστών από τα σύνορα της ΕΕ –είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα– τεκμηριώθηκαν την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024