Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ορυκτά καύσιμα: Περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεκινούν νομικό αγώνμα κατά της TotalEnergies

Ορυκτά καύσιμα: Περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεκινούν νομικό αγώνμα κατά της TotalEnergies

O γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος στο στόχαστρο για τον νέο αγωγό πετρελαίου στην Ουγκάντα.

Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τη γαλλική εισαγγελία να διατάξει έρευνα κατά της TotalEnergies, της μεγαλύτερης πετρελαιοβιομηχανίας της Γαλλίας, σχετικά με τις επιπτώσεις ενός νέου αγωγού πετρελαίου στην Ουγκάντα και άλλων έργων ορυκτών καυσίμων.

Οι οργανώσεις Darwin Climax Coalitions, Sea Shepherd France, Wild Legal και Stop EACOP-Stop Total en Ouganda υπέβαλαν καταγγελία στην εισαγγελία της Ναντέρ κάνοντας λόγο για «κλιματοκτονία», αναφέρει την Δευτέρα το Reuters.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα για την κλιματική δικαιοσύνη»

Σύμφωνα με την καταγγελία, η TotalEnergies έχει εγκρίνει για το διάστημα 2022-25 περισσότερα έργα ορυκτών καυσίμων από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού EACOP, κόστους 3,5 δισ. δολαρίων, που θα βοηθήσει την Ουγκάντα να εξάγει το πετρέλαιό της στις διεθνείς αγορές.

Διαδήλώση κατά της υλοποίησης του αγωγού EACOP πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στην Καμπάλα, πρωτεύουσα της Ουγκάντα (Reuters)

«Έχοντας υπόψη την κλιματική κρίση και το παγκόσμιο διακύβευμά της, δεν είναι πλέον δυνατό οι εταιρείες που κινητοποιούνται από το βραχυπρόθεσμο κέρδος να βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον όλων των ανθρώπων» δήλωσε η Μάμια Εσεμλάλι, επικεφαλής της Sea Sheperd France.

«Η αναγνώριση της εγκληματικής ευθύνης της Total […] είναι ένα μεγάλο βήμα για την κλιματική δικαιοσύνη» είπε.

Εναντίον του ομίλου οι οργανώσεις υπέβαλαν καταγγελίες για τέσσερις επιμέρους παραβάσεις: αποτυχία αντιμετώπισης καταστροφής, ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες από αμέλεια και επικίνδυνες φθορές σε ξένη περιουσία.

Εκπρόσωπος της TotalkEnergies δήλωσε πως ο όμιλος δεν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση. Διαβεβαίωσε πάντως ότι «η εταιρεία λειτουργεί σε συμμόρφωση με τις προδιαγραφές λειτουργίας, τους νόμους και τους κανονισμούς.

Τον Ιούλιο, η οργάνωση Human Rights Watch για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστήριξε ότι ο αγωγός EACOP, στον οποίο η Total έχει μερίδιο 62%, όχι μόνο απειλεί το κλίμα αλλά επιπλέον έχει ήδη «καταστρέψει» τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι δεν αποζημιώθηκαν πλήρως για την απαλλοτρίωση των εκτάσεών τους ή αποζημιώθηκαν με καθυστέρηση.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024