Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο δρόμος για τις εκλογές περνά από τα δικαστήρια

Ο δρόμος για τις εκλογές περνά από τα δικαστήρια

Οι κάλπες του Νοεμβρίου 2024 στις ΗΠΑ θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από τις δικαστικές έρευνες που βρίσκονται εν εξελίξει εις βάρος των Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τζο Μπάιντεν

Την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και φαβορί για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, βρέθηκε υπόλογος από δικαστή της Νέας Υόρκης για υπόθεση απάτης.

Ο δικαστής διαπίστωσε ότι ενώ ο Τραμπ έχτιζε την αυτοκρατορία ακινήτων που τον «εκτόξευσε» στον Λευκό Οίκο διέπραττε επί χρόνια απάτη εις βάρος τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων, υπερεκτιμώντας μαζικά τα περιουσιακά του στοιχεία και υπερβάλλοντας την πραγματική τους αξία σε έγγραφα που χρησιμοποιούνταν για τη σύναψη συμφωνιών και την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Και αυτή είναι μόνο μία υπόθεση από τις δεκάδες για τις οποίες κατηγορείται ο Τραμπ σε τέσσερις δίκες που αναμένεται να ξεκινήσουν. Η πρώτη, για την υπόθεση της απάτης, ξεκινά άμεσα, τη Δευτέρα.

O πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Την Τετάρτη ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Ρόμπερτ Μενέντεζ εμφανίστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο σχετικά με τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε εκείνον και τη σύζυγό του για δωροληψία από τρεις επιχειρηματίες προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους αξιοποιώντας την πολιτική επιρροή του γερουσιαστή.  Η εισαγγελία κατηγορεί τον Μενέντεζ ότι δέχτηκε χιλιάδες δολάρια σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής εκ μέρους του, ώστε να προστατευθούν και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες, αλλά και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Και οι τρεις πολιτικοί δηλώνουν αθώοι. Ακόμα όμως κι αν δεν καταδικαστούν, οι λεπτομέρειες των υποθέσεων, οι έρευνες, οι καταγγελίες και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις φτιάχνουν ένα ιδιαίτερα βάρυ κλίμα γύρω από την πολιτική ζωή της χώρας

Η έκβαση της δίκης είναι κρίσιμη, διότι οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι έχουν πλειοψηφία μόλις 51-49 στη Γερουσία, φοβούνται πως η δικαστική υπόθεση, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, θα επηρεάσει τα αποτελέσματα για τις 33 έδρες που θα αποφασιστούν στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024 – μια από αυτές είναι και η έδρα του Μενέντεζ, ο οποίος επιμένει ότι δεν παραιτείται τώρα και ότι θα τη διεκδικήσει και πάλι για τέταρτη φορά.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ

Την Πέμπτη ξεκίνησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων έρευνα με το αίτημα της παραπομπής του προέδρου Μπάιντεν σε δίκη, για συμμετοχή του σε αμφιλεγόμενες επαγγελματικές υποθέσεις του γιου του Χάντερ στο εξωτερικό.

Απ’ ό,τι φαίνεται οι εκλογές του Νοεμβρίου 2024 στις ΗΠΑ θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από τις δικαστικές έρευνες που βρίσκονται εν εξελίξει. Και οι τρεις πολιτικοί δηλώνουν αθώοι. Ακόμα όμως και εάν δεν καταδικαστούν, οι λεπτομέρειες των υποθέσεων, οι έρευνες, οι καταγγελίες και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις φτιάχνουν ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα γύρω από την πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Τζο Μπάιντεν

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Μπάιντεν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που έχει ήδη προκαλέσει συναγερμό στον Λευκό Οίκο. Η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC News και της εφημερίδας «Washington Post» αυτή την εβδομάδα έδειξε τον Τραμπ 10 μονάδες μπροστά από τον Μπάιντεν, με ποσοστό 52% έναντι 42% του νυν προέδρου. Οι αριθμοί υποδηλώνουν ξεκάθαρη νίκη για τον πρώην πρόεδρο αντί για επανάληψη του 2020, όταν το αποτέλεσμα κρίθηκε από σχετικά λίγες ψήφους.

Μεταξύ των λόγων για τη μείωση της δημοτικότητας του Μπάιντεν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι η ηλικία του και οι χειρισμοί του στην οικονομία. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 44% των Αμερικανών αισθάνονται ότι βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική θέση υπό τη διακυβέρνησή του. Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου είναι 37%, ενώ το 56% αποδοκιμάζει την απόδοσή του. Ωστόσο, όσον αφορά την έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι αναλυτές θεωρούν πως είναι η πιο αδύναμη από τις τρεις, καθώς, παρά το ότι οι Ρεπουμπλικανοί ψάχνουν εδώ και μήνες, δεν έχουν βρει κάτι που να φέρνει τον Τζο Μπάιντεν σε δύσκολη θέση. Θα δώσουν όμως στην υπόθεση δημοσιότητα, εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα του υιού Μπάιντεν με ουσίες για να δείξουν ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να κυβερνήσει το σπίτι του – πόσω μάλλον τη χώρα.

Αντίθετα, οι δικαστικές περιπέτειες του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα τελειώσουν έτσι εύκολα. Οι οπαδοί του δεν φαίνεται να επηρεάζονται από αυτές, καθώς μένει σταθερή η προτίμηση στο πρόσωπό του από την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών, παρά τις δεκάδες κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί. Κι ας έχει οριστεί για τη μια δίκη, στην Ουάσιγκτον, ως ημερομηνία η 4η Μαρτίου – μία ημέρα πριν από τις προκριματικές εκλογές της Σούπερ Τρίτης που θα μοιράσουν ένα τεράστιο μέρος των αντιπροσώπων που χρειάζεται ο Τραμπ για να κερδίσει την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ιδιαίτερα η υπόθεση στην Τζόρτζια όμως, όπου κατηγορείται για απόπειρα ανατροπής εκλογικών αποτελεσμάτων, μπορεί να σταθεί μοιραία για το μέλλον του – ακόμα και εάν επανεκλεγεί στον Λευκό Οίκο, δεν μπορεί να δώσει στον εαυτό του χάρη για αδίκημα που δεν είναι ομοσπονδιακό. Υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί και να καταδικαστεί σε φυλάκιση; Οι νομικοί αφήνουν αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό.

«Ποτέ μέχρι σήμερα τα δικαστήρια και οι δικαστικές έρευνες δεν είχαν παίξει τόσο σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου» λέει ο Ντάριαν Μπέρσκοβιτς, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. «Μια πολιτική ζωή με τόσο πολλά σκάνδαλα ή καταγγελίες για σκάνδαλα δείχνει να έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα αξιοπιστίας, γεγονός που απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι πολιτικοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν για να αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή τους στα μάτια των πολιτών. Ποτέ άλλοτε οι δικαστές δεν είχαν τη δυνατότητα, με τις αποφάσεις τους, να επηρεάσουν τόσο πολύ το πού θα οδεύσει η χώρα».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024