Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαζί η έκδοση κύριων, επικουρικών και εφάπαξ από το 2024

Μαζί η έκδοση κύριων, επικουρικών και εφάπαξ από το 2024

Αυτόματη εκκαθάριση ασφαλισμένων στο Δημόσιο και διαδικασίες fast track για έκδοση επικουρικών και εφάπαξ με ελάχιστο όριο τη 15ετία, ακόμα και στη διαδοχική ασφάλιση

Με την ψηφιοποίηση και ενοποίηση όλων των μητρώων – ακόμα και των έγχαρτων – των Ταμείων που εντάχθηκαν υπό τον ΕΦΚΑ και νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες μάλιστα θα ισχύουν αναδρομικά, το υπουργείο Εργασίας έρχεται πιο κοντά στον στόχο για έκδοση των κύριων συντάξεων σε έναν μήνα.

Με την έκδοση της κύριας σύνταξης θα υπολογίζονται και θα πληρώνονται οι επικουρικές και τα εφάπαξ. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι οι αρχές του 2024, κάτι που φαίνεται πιο εφικτό για τους ασφαλισμένους σε ένα Ταμείο, ενώ θα ακολουθήσουν αυτοί με διαδοχική ασφάλιση.

Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε περίπου 30.000, οι επικουρικές σε 50.000 (όταν τον Μάιο ήταν πάνω από 103.000) και τα εφάπαξ σε 10.000

Ηδη τα προβλήματα για τα εφάπαξ στη διαδοχική ασφάλιση ξεπερνιούνται με τροπολογία που ορίζει ως βάση υπολογισμού τη 15ετία και τα ένσημα που θα εντοπίζει το σύστημα. Η καθυστέρηση θα αφορά κυρίως τις διεθνείς συντάξεις, οι οποίες υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 16.500, διότι για την έκδοσή τους εμπλέκονται έλεγχοι και στοιχεία από Αρχές και Ταμεία του εξωτερικού.

Πάντως αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε περίπου 30.000, οι επικουρικές σε 50.000 (όταν τον Μάιο ήταν πάνω από 103.000) και τα εφάπαξ σε 10.000. Από αυτές, υπάρχουν περίπου 4.500 απορριπτικές λόγω χρεών προς τα Ταμεία και το Δημόσιο. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει σχεδόν μηδενιστεί το στοκ των συντάξεων και να έχουν πληρωθεί πάνω από τις μισές επικουρικές και εφάπαξ. Και αυτό παρά την αύξηση των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση που φέτος εκτιμάται να ξεπεράσουν τις 200.000.

Τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις από το νέο έτος, διορθώνοντας τα «παράδοξα» που ίσχυαν σχετικά με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών για την έκδοσή τους, ανέλυσε ο Πάνος Τσακλόγλου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. «Είναι αρκετά άτομα τα οποία μπορεί να δούλευαν στο Δημόσιο και προηγουμένως να είχαν μια προϋπηρεσία η οποία να ήταν ελευθέριο επάγγελμα σε τομέα που δεν είχε επικουρική ασφάλιση».

Τότε ενώ θα έβγαινε στη σύνταξη, για παράδειγμα, στα 37 χρόνια εργασίας, ο χρόνος ασφάλισης που προσμετράται για την επικουρική είναι λιγότερος (π.χ. 35 έτη). Οπότε ο ασφαλισμένος αυτός θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται μέχρι τα 67. Οπως εξήγησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Τσακλόγλου, «μπορεί να μην είναι η ίδια ακριβώς στιγμή, αλλά πάντως άπαξ και πήρες την κύριά σου, δεν θα περιμένεις, για παράδειγμα, να πας στα 67 σου για να πάρεις την επικουρική σου σε αυτές τις ειδικές κατηγορίες» προσέθεσε.

Ερωτηθείς από πότε θα ισχύσει αυτό, ο υφυπουργός το προσδιόρισε στην αρχή της νέας χρονιάς, με επιφύλαξη. «Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος, αλλά επειδή συνήθως ταπερισσότερα από τα μέτρα αυτά θέλουν και την αντίστοιχη προσαρμογή στα συστήματα του ΕΦΚΑ, υποθέτω από την αρχή της νέας χρονιάς. Αλλά εδώ με μια μικρή επιφύλαξη» είπε χαρακτηριστικά.

Δύο μέτρα

Τονίζεται ότι για να ξεπαγώσουν οι επικουρικές συντάξεις το υπουργείο Εργασίας προωθεί δύο μέτρα:

  • Πρώτον, διάταξη που προσβλέπει στην αυτόματη εκκαθάριση του μητρώου των ασφαλισμένων στον δημόσιο τομέα προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των επικουρικών.
  • Δεύτερον, νέα διάταξη που θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με fast track διαδικασία, θέτοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι δύο αυτές διατάξεις θα συμβάλουν στην επίσπευση έκδοσης των επικουρικών συντάξεων καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το 50% του στοκ των εκκρεμοτήτων θα εκκαθαριστεί μέσα σε 30 ημέρες.

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024