Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μονάδες εγκεφαλικών σε κάθε υγειονομική περιφέρεια

Μονάδες εγκεφαλικών σε κάθε υγειονομική περιφέρεια

Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών και μείωση της βλάβης που προκαλούν από το υπουργείο Υγείας

Tα εγκεφαλικά αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, ενώ η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό, στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, καταγράφονται περίπου 57.000 εγκεφαλικά κάθε χρόνο. Από αυτά, τα 11.300 είναι θανατηφόρα και άλλα 14.000 εγκεφαλικά αφήνουν υπολειμματική αναπηρία.

Με δεδομένα τα παραπάνω, το υπουργείο Υγείας προωθεί τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 Μονάδων Εγκεφαλικών, με 6 κλίνες ανά μονάδα.

Στόχος είναι το δίκτυο αυτό, να καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας και χιλιάδες ασθενείς να νοσηλεύονται ετησίως με προσδοκώμενο όφελος λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά, λιγότερους ασθενείς με αναπηρία σε ετήσια βάση, και αντίστοιχα, λιγότερες νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης.

Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στα επόμενα στάδια μέχρι την κατάθεσή του στη Βουλή.

Το κόστος της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας των εγκεφαλικών ανέρχεται σε 206.625.000 ευρώ και αναμένεται σημαντική αύξηση καθώς γηράσκει ο πληθυσμός

Από αριστερά: ισχαιμικό και αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό

Αυξανόμενο κόστος λόγω γήρανσης

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, το κόστος των εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται κατά 60 δις. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ οι εκτιμήσεις προβλέπουν αύξηση της επίπτωσης κατά 34% και του κόστους τους κατά 44% έως το 2040, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Μεγάλο μέρος αυτών των επιπτώσεων μπορεί να ελαττωθεί με τις κατάλληλες επενδύσεις και την οργάνωση των υπηρεσιών υγείας για την καλύτερη πρόληψη, θεραπείας υποστήριξης και φροντίδας των ασθενών με εγκεφαλικό.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης

Οι Μονάδες Εγκεφαλικών αποτελούν Τμήματα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου που νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με εγκεφαλικό και παρέχουν 24ώρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης (Monitoring), διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης. Αυτές οι μονάδες διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν εξειδικευμένη, έγκαιρη, ολοκληρωμένη και φροντίδα, με επίκεντρο τον ασθενή.

Σε κάθε σύστημα υγείας όπου εφαρμόστηκαν, οι μονάδες εγκεφαλικών έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να ελαττώνουν τη θνησιμότητα, να αυξάνουν την ανεξαρτησία μετά το εγκεφαλικό και τελικά να μειώνουν το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Με βάση το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Εγκεφαλικά, το οποίο έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συστήνεται το 90% των ασθενών με εγκεφαλικό να λαμβάνουν περίθαλψη σε ειδικές μονάδες εγκεφαλικών.

Στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τον υπουργό, πρωταρχικός στόχος για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος υγείας είναι η ίδρυση αυτών των μονάδων πανελλαδικά, μέσω του παρόντος σχεδίου νόμου.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πανευρωπαϊκά. Στο σύνολο της χώρας υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 57.000 νέα εγκεφαλικά κατ΄ έτος, από τα οποία  τα 11.300 είναι θανατηφόρα, ενώ 14.000 συμπολίτες μας αναγκάζονται να διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία που μπορεί να αφορά στις κινητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου. Το κόστος της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ανέρχεται σε 206.625.000 ευρώ και αναμένεται σημαντική αύξηση καθώς γηράσκει ο πληθυσμός.

Με τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών, με 6 κλίνες ανά μονάδα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, χιλιάδες ασθενείς θα νοσηλεύονται ετησίως με προσδοκώμενο όφελος λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά ετησίως, λιγότερους ασθενείς με αναπηρία και ισάριθμα λιγότερες νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης.

Οι μονάδες εγκεφαλικών θα αποτελέσουν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των ασθενών με εγκεφαλικό, από το προνοσοκομειακό στάδιο μέχρι την επανένταξη στην κοινωνία.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του εθνικού δικτύου, με την αύξηση των κέντρων θρομβεκτομής και την ενημέρωση του κοινού για την έγκαιρη χρήση των καινοτόμων αυτών υπηρεσιών υγείας, θα προσδώσει στο πρόγραμμα περαιτέρω αξία, μελλοντικά.

Οι μονάδες εγκεφαλικού προσφέρουν ελπίδα, ανάρρωση και μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Με τη θέσπιση πλαισίου για την υποστήριξη των μονάδων εγκεφαλικών, εκπέμπεται ένα σαφές μήνυμα: η Ελλάδα δεσμεύεται να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας στους ανθρώπους της. Αυτή η δέσμευση όχι μόνο θα σώσει ζωές, αλλά και θα ενισχύσει τη συνολική ευημερία του πληθυσμού μας. Μεταμορφώνοντας τη φροντίδα των εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ελλάδα, μειώνουμε την αναπηρία, τον θάνατο και τον πόνο για αμέτρητους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024