Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Σπίτι μου»: Πώς θα εγκριθούν οι τελευταίες αιτήσεις χορήγησης προνομιακών δανείων

«Σπίτι μου»: Πώς θα εγκριθούν οι τελευταίες αιτήσεις χορήγησης προνομιακών δανείων

Από την έναρξη του προγράμματος στις 3 Απριλίου 2023 μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 αιτήσεις

«Τέλος χρόνου» την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στις 14.00, για την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο επιδοτεί με 75% έως 100% το επιτόκιο στεγαστικών δανείων για την απόκτηση κατοικίας σε νέους 25-39 ετών.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των υποψήφιων δικαιούχων – Περισσότερες από 40.000 αιτήσεις

Η ανταπόκριση των νέων 25 έως 39 ετών για τη λήψη χαμηλότοκου ή μηδενικού δανείου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ωστόσο δεν προβλέπεται νέα ενίσχυση του προϋπολογισμού του, λόγω των περιορισμένων δημοσιονομικά περιθωρίων της κυβέρνησης να αναθεωρήσει προς τα πάνω το σχετικό κονδύλι που θα διαθέσει. Είναι προφανές λοιπόν πως όσοι έχουν καταθέσει αίτηση και έχει λάβει προέγκριση, θα έχουν αγωνία έως το τελευταίο λεπτό για το ποιοι θα λάβει την πολυπόθητη έγκριση και ποιοι θα δουν την αίτησή τους να ακυρώνεται αυτόματα.

Από την έναρξη του προγράμματος στις 3 Απριλίου 2023 μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 23.875 έλαβαν προέγκριση και 9.378 προχώρησαν στο στάδιο της έγκρισης, δηλαδή ξεκίνησε ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου, δεσμεύοντας 742 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό των 750 εκατ. ευρώ της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα. Το 60% των 9.378 εγκεκριμένων δανείων αφορούν νέα ζευγάρια, ενώ το 88% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω από 24.000 ευρώ.

Τα περισσότερα δάνεια έχουν εγκριθεί στην Περιφέρεια Αττικής (39%) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (22%) και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (7%), Θεσσαλίας (6%) και Δυτικής Ελλάδας (6%). Οι εγκρίσεις έχουν δεσμεύσει συνολικά 989,5 εκατ. ευρώ και ο μέσος όρος δανείου ανέρχεται σε 105.510 ευρώ.

Τα κριτήρια

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών – που δεν έχουν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια – μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» υλοποιείται με την σύμπραξη της ΔΥΠΑ, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και 10 συνεργαζόμενων τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, τηρώντας από την έναρξη των αιτήσεων απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/spitimou

inSports

H συγκλονιστική ταινία της UEFA για τον τελικό του Conference League και την ιστορική επιτυχία του Ολυμπιακού

Η ανυπομονησία για τον μεγάλο τελικό του Europa Conference League, οι αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα, το ξέσπασμα στο γκολ του Αγιούμπ Ελ Κααμπί και οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024