Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επενδύσεις 1,5 δις. ευρώ ως το 2025 από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Επενδύσεις 1,5 δις. ευρώ ως το 2025 από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Επετειακή εκδήλωση της ΠΕΦ για τα 90 χρόνια ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Εγκαθίδρυση εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής με στόχο την επέκταση της φαρμακοβιομηχανίας, ώστε η χώρα να έχει επάρκεια σε κρίσιμα προϊόντα και ταυτόχρονα να αποτελέσει βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και τον κόσμο, προανήγγηλε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Την ανακοίνωση έκανε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για τα 90 χρόνια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο υπουργός χαιρετίζοντας την εκδήλωση, επεσήμανε πως η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με επενδύσεις προστιθέμενης αξίας και προσφορά στον ασθενή.

Τόνισε πως ακόμη, το ποσοστό της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας παραμένει μικρό παρά την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, θέτοντας ως στόχο την ανάπτυξη της Ιρλανδίας. Ο ίδιος χαρακτήρισε «αφελή» την προηγούμενη πολιτική της Ε.Ε. η οποία οδήγησε σε αποβιομηχάνιση της Ευρώπης, λέγοντας ότι «μας έχει σημαδέψει».

Σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση, καθώς η παραγωγική βάση της φαρμακοβιομηχανίας βάζει τη χώρα σε προνομιακή θέση, αφού η Γερμανία αναζητά φάρμακα που δεν υπάρχουν και τα οποία υπάρχουν εδώ.

Το ένα πέμπτο των φαρμάκων της Ευρώπης, παράγονται στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θ. Τρύφων

Η φαρμακοβιομηχανία

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων αναφέρθηκε στον επετειακό χαρακτήρα της εκδήλωσης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους ιδρυτές του κλάδου της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα και χαρακτηρίζοντάς τους ως «τολμηρούς οραματιστές» που έθεσαν τα θεμέλια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Υπογράμμισε ότι  «οι αξίες και το όραμα τους αποτελούν σήμερα πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές».

Πρόσθεσε ότι «η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου εξασφαλίζει πλήρη κάλυψη των ασθενών και μάλιστα στη διάρκεια της πανδημίας κάλυψε πάνω από 3 εκατ. ασθενείς, ενώ στήριξε και πολλές χώρες που αντιμετώπισαν ελλείψεις, λόγω της εξάρτησής τους από τρίτες χώρες.

Η πολιτική αυτή, οδήγησε τώρα την Ε.Ε. σε αναμόρφωση της φαρμακευτικής της πολιτικής με δύο βασικούς στόχους: τον επαναπατρισμό της φαρμακευτικής παραγωγής σε ευρωπαϊκό έδαφος και την παροχή κινήτρων για ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας. Σημείωσε πως το 70% των φαρμάκων στην Ευρώπη καλύπτεται από εταιρείες του ευρωπαϊκού συνδέσμου φαρμακευτικών εταιριών γενοσήμων Medicines for Europe. Τα φάρμακα αυτά παράγονται σε 480 εργοστάσια εντός Ε.Ε. εκ των οποίων τα 45 στην Ελλάδα. Το ένα πέμπτο των φαρμάκων αυτών παράγονται στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί σημαντικό κόμβο παραγωγής στην Ευρώπη.

Καταλήγοντας, ο κ. Τρύφων επεσήμανε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναπτύσσει και παράγει διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, επενδύει στην  έρευνα, τις νέες τεχνολογίες και την πράσινη ανάπτυξη. Όμως τόνισε πως με την υπέρογκη φορολόγηση και το clawback στερούνται πολύτιμα επενδυτικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη.

O αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δ. Δέμος

Νέο επενδυτικό πλάνο

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος, αναφέρθηκε στα τετραετή προγράμματα επενδύσεων 1,2 δις. ευρώ από τις ελληνικές φαρμακευτικές, που μέσα στην πανδημία επέκτειναν την εξαγωγική τους δραστηριότητα κατά 182 % σε 147 χώρες, προσδίδοντας αύξηση 129% στο ΑΕΠ. «Μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης, όμως κατέχει το 10% των μονάδων παραγωγής γενοσήμων, και μάλιστα μετά από 8 χρόνια κρίσης. Τα τελευταία 30 χρόνια οι μονάδες παραγωγής έγιναν 107 από 72, τα ερευνητικά κέντρα 41 από 27 και οι νέες θέσεις εργασίας έφτασαν τις 5.500.

Προανήγγηλε νέο κύκλο επενδύσεων για τα έτη 2024-2025 που συνολικά θα φτάσουν τα 1,5 δις. ευρώ και σημείωσε ότι με τις νέες επενδύσεις κατασκευάζονται εργοστάσια σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, δίνοντας σημαντική ώθηση και σε νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας εκτός Αττικής. Επίσης, τα νέα ερευνητικά κέντρα θα φτάσουν στο σύνολό τους τα 41 και θα διαθέτουν τέτοιο μέγεθος, που θα επιτρέψει τη δημιουργία εργαστηρίων γνώσης σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού.

Βραβεύσεις

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι θεμελιωτές της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα τιμητική πλακέτα έλαβαν οι  εκπρόσωποι των ιδρυτών των εταιρειών ADELCO, ANFARM, BIANEΞ, BOEHRINGER INGELHEIM, CANA, DEMO, ELPEN, FARAN, FREZYDERM, GALENICA/MINERVA, GENEPHARM, GEROLYMATOS, HELP, IASIS PHARMA, KLEVA, KOPER, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ, LAVIPHARM HELLAS, NIADAS, NORMA HELLAS, PETSIAVAS, PHARMATHEN, PHARMAZAC, RAFARM, REMEDINA, SPECIFAR, καθώς και η 441 Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού.

Στην παρευρέθηκαν επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας Α. Γεωργιάδης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γ. Μπρατάκος, οι υφυπουργοί Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος και Μ. Θεμιστοκλέους, η υφυπουργός Παιδείας Δ. Μιχαηλίδου, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σ. Βούλτεψη, οι εκπρόσωποι  του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης και του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024