Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τριντό για την «αποθέωση» βετεράνου Ουκρανού Ναζί στην καναδική Βουλή: Είναι απαράδεκτο

Τριντό για την «αποθέωση» βετεράνου Ουκρανού Ναζί στην καναδική Βουλή: Είναι απαράδεκτο

O Τζάστιν Τριντό σχολίασε το γεγονός ότι ένας Ουκρανός βετεράνος, ο οποίος είχε πολεμήσει στο πλευρό των Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμήθηκε από το καναδικό κοινοβούλιο.

«Απαράδεκτο» και «στενάχωρο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό το γεγονός ότι ένας Ουκρανός βετεράνος, ο οποίος είχε πολεμήσει στο πλευρό των Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμήθηκε από το καναδικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την περασμένη εβδομάδα και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χώρα.

«Είναι βαθύτατα στενάχωρο για το κοινοβούλιο και, κατ’ επέκταση, για όλους τους Καναδούς», είπε στους δημοσιογράφους ο Τριντό και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εβραϊκή κοινότητα της χώρας που αντέδρασε σ’ αυτήν την κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η καναδική εβραϊκή ομάδα CIJA δήλωσε ότι είναι «βαθιά προβληματισμένη» που καταχειροκροτήθηκε ένας βετεράνος μιας ναζιστικής μεραρχίας που συμμετείχε στη γενοκτονία των Εβραίων.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει κρίση και αμηχανία στην κυβέρνηση.

Όταν ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την Οτάβα, την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Άντονι Ρότα κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν τον 98χρονο Ουκρανό βετεράνο Γιαροσλάβ Χούνκα. Σύμφωνα όμως με εβραϊκές οργανώσεις, ο Χούνκα πολέμησε με τη 14η Μεραρχία Εθελοντών των Βάφεν Ες-Ες.

«Είναι σαφές ότι είναι απαράδεκτο», είπε ο Τριντό, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε την ευθύνη και ζήτησε συγγνώμη.

Ο Τριντό πικέντρωσε το μήνυμά του στη στήριξη που προσφέρει ο Καναδάς στην Ουκρανία

Πολιτικά κόμματα ζήτησαν σήμερα την παραίτηση του Ρότα. Το Συντηρητικό κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν εξακρίβωσε το παρελθόν του Χούνκα προτού να τον τιμήσει.

Ο Τριντό πάντως επικέντρωσε το μήνυμά του στη στήριξη που προσφέρει ο Καναδάς στην Ουκρανία. «Το σημαντικό είναι ότι θα συνεχίσουμε να τασσόμαστε κατά της Ρωσίας, κατά της προπαγάνδας και της ρωσικής παραπληροφόρησης», είπε.

Συγγνώμη από τον Ρότα

«Για άλλη μια φορά, θέλω να ζητήσω συγγνώμη για αυτό που συνέβη, δεν ήθελα να προκαλέσω πρόβλημα στο κοινοβούλιο», είπε τη Δευτέρα ο Άντονι Ρότα.

Ο Ρότα μπροστά στο κύμα των αντιδράσεων δήλωσε πως αναγνώρισε τον 98χρονο, αφού προέρχεται από τη δική του περιφέρεια και δεν γνώριζε για τα πεπραγμένα του. Απολογούμενος για τα όσα έλαβαν χώρα στη Βουλή των κοινοτήτων στις 22 Σεπτεμβρίου με επίσημη δήλωσή του σημειώνει πως «στις παρατηρήσεις μου μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, αναγνώρισα ένα άτομο στο θεωρείο. Στη συνέχεια έλαβα γνώση περισσότερων πληροφοριών που με κάνουν να μετανιώνω για την απόφασή μου αυτή».

Ο κ. Ρότα δήλωσε ότι «κανείς, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων βουλευτών και της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας, δεν γνώριζε την πρόθεσή μου ή τις παρατηρήσεις μου πριν τις εκφωνήσω. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν εξ ολοκλήρου δική μου, καθώς το εν λόγω άτομο προέρχεται από την περιφέρειά μου [district] και είχε υποπέσει στην αντίληψή μου».

«Θέλω ιδιαίτερα να εκφράσω τη βαθύτατη συγγνώμη μου προς τις εβραϊκές κοινότητες στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τις πράξεις μου», δήλωσε ο ομιλητής.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024