Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλάζια «επιστράτευση» για τις αυτοδιοικητικές

Γαλάζια «επιστράτευση» για τις αυτοδιοικητικές

Συναγερμός σε Μαξίμου και Πειραιώς για 5 + 1 περιφέρειες εν όψει των δύο γύρων στις 8 και 15 Οκτωβρίου.

Αμφίρροπες μάχες, διαπιστωμένες δυσκολίες και εξισώσεις με άγνωστες παραμέτρους περιλαμβάνονται στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τις αναμετρήσεις σε επίπεδο περιφερειών, στις οποίες η ΝΔ έδωσε πολιτική διάσταση από την πρώτη στιγμή.

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ και για 20 μέρες τίθεται επί ποδός ο νεοδημοκρατικός μηχανισμός με κλιμάκια κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στα πιο απαιτητικά σημεία του χάρτη ενόψει των δύο γύρων στις 8 και 15 Οκτωβρίου.

Από το μπαράζ συσκέψεων προετοιμασίας στην κομματική έδρα της Πειραιώς προέκυψαν πρώτον τα «φύλλα πορείας» για προβεβλημένα στελέχη, δεύτερον η απόφαση για ολιγοήμερη «μετακόμιση» βουλευτών, ανά δυάδες ή τριάδες, εκτός της έδρας τους προκειμένου να χτενίζουν νομούς και τρίτον εκτιμήσεις για τις προβληματικές ή τις πιο εύκολες περιπτώσεις.

Το βάρος πέφτει σε 5+1 περιφέρειες: στο «δύσκολο» Ιόνιο, στα μεγάλα «ντέρμπι» Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας, στις «κρίσιμες» αναμετρήσεις της Πελοποννήσου και της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και στη Θεσσαλία ως εν πολλοίς άγνωστη, ειδική κατηγορία μετά την καταστροφή του κάμπου με την ΝΔ να μην αποσύρει τη στήριξη στον Κώστα Αγοραστό αλλά να επενδύει στην επαναφορά μιας «στοιχειώδους» κανονικότητας και στη στήριξη των πλημμυροπαθών.

Ο Μητσοτάκης περιμένει συντεταγμένη προσπάθεια στις 13 περιφέρειες, καθώς παραμένουν τόσο το στοίχημα για έναν «γαλάζιο» εκλογικό χάρτη όσο και η στρατηγική «πρώτης Κυριακής» (αυτοδύναμη εκλογή από τον πρώτο γύρο με 43%) σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις.

Η κινητοποίηση που καταγράφεται για την Πελοπόννησο, ως κομβικής σημασίας περιφέρεια για τη ΝΔ (και για το γόητρό της) είναι χαρακτηριστική του κεντρικού σχεδιασμού.
Για τη στήριξη του Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος αντιμετώπιζε εξ αρχής θέμα αναγνωρισιμότητας έναντι του Πέτρου Τατούλη, έχουν σπεύσει σε Καλαμάτα, Σπάρτη ή Κόρινθο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος, οι υφυπουργοί Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Χρίστος Δήμας, Νίκος Ταγαράς κ.ά. Την περασμένη Παρασκευή στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου στην Κόρινθο ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώ υπ’ ατμόν είναι μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης, οι πρώην υπουργοί Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Τσιάρας, Θάνος Πλεύρης κ.ά.
Πιέσεις και στήριξη
Τεράστιες πιέσεις φαίνεται πως δέχεται η Ρόδη Κράτσα στο Ιόνιο από τον προερχόμενο από τη ΝΔ, πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, ενώ στο πλευρό της νυν περιφερειάρχη αναμένονται μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς, οι βουλευτές Ηλείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και Διονυσία Αυγερινοπούλου κ.ά. Στη στήριξη του Αλκιβιάδη Στεφανή που αντιμετωπίζει τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη στο Βόρειο Αιγαίο σπεύδουν ο πρώην υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Κώστας Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανία), ο Κώστας Βλάσσης (Αρκαδία), ο Γιάννης Ανδριανός (Αργολίδα), ο Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐα).
Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο Χρήστος Μέτιος έχει απέναντι ως «αντάρτη» τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη και στην περιοχή αναμένονται οι πρώην υπουργοί Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Γεωργαντάς, ο Τάσος Χατζηβασιλείου (Σέρρες), ο Γιώργος Σταμάτης (Επικρατείας) κ.ά. Αντίστοιχη κινητοποίηση στη Δυτική Μακεδονία όπου ο Γιώργος Κασαπίδης αντιμετωπίζει τον «αντάρτη» (διαγραφέντα από τη ΝΔ) Γιώργο Αμανατίδη.
 

Η κυβέρνηση αποδίδει σημασία στα πολιτικά μηνύματα που θα εκπεμφθούν μετά από ένα μετεκλογικό δίμηνο αναταράξεων, ποντάροντας με θετικές εκτιμήσεις για τα ερείσματά τους στους Νίκο Χαρδαλιά (Αττική), Απόστολο Τζιτζικώστα (Κεντρική Μακεδονία), Νεκτάριο Φαρμάκη (Δυτική Ελλάδα), Γιώργο Χατζημάρκο (Νότιο Αιγαίο), Αλέξανδρο Καχριμάνη (Ηπειρο), Φάνη Σπανό (Στερεά Ελλάδα), Σταύρο Αρναουτάκη (Κρήτη). Οσον αφορά στους δήμους επίσημη στήριξη υπάρχει για τρεις – Κώστας Μπακογιάννης (Αθήνα), Κωνσταντίνος Ζέρβας (Θεσσαλονίκη), Γιάννης Μώραλης (Πειραιάς) – ωστόσο ανεπισήμως υπάρχει αγωνία για «νίκες» πολύ περισσότερων προσώπων.

Μόνο στο Λεκανοπέδιο η παράταξη κοιτάζει με προσδοκία ανανέωσης προς έξι σημεία: Κηφισιά (Βασίλης Ξυπολυτάς), Βύρωνα (Μίλτος Μπαντής), Ν.Σμύρνη (Δήμητρα Νάνου), Ν. Ηράκλειο (Γιώργος Παπαδημητρίου), Βριλήσσια (Γιάννης Πισιμίσης), Χαλάνδρι (Κρίστυ Αγαπητού).

* Άρθρο της Ελένης Ευαγγελοδήμου από ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024