Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η πρώτη ακτινογραφία του Στέφανου Κασσελάκη από το Μαξίμου

Η πρώτη ακτινογραφία του Στέφανου Κασσελάκη από το Μαξίμου

Η πρώτη τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου - Τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον νέο αρχηγό της Κουμουνδούρου – Γαλάζιες παραδοχές, επιφυλάξεις και αναλύσεις για την αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ

Με παραδοχές, επιφυλάξεις και αναλύσεις υποδέχτηκαν σε Μαξίμου και ΝΔ την αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του. Η παραδοχή έχει να κάνει πρωτίστως με τη δυναμική (και τελικά αποτελεσματική) επικοινωνιακή καμπάνια που έτρεξε ως «φρέσκο» πρόσωπο ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επιφύλαξη αφορά το πώς θα διαμορφωθεί, όχι τόσο άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου, η «επόμενη μέρα» στην Κουμουνδούρου στην επίσημη πλέον μετα-Τσίπρα εποχή. Και οι αναλύσεις σχετίζονται με τον ίδιο τον Κασσελάκη ως ένας «άγνωστος Χ» ευρύτερα για την αναδιαμόρφωση της πολιτικής σκηνής.

Από την επικράτηση του Κασσελάκη στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας, οι γαλάζιοι εκτιμούσαν ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη στο «παλιό» και εκφράζουν ουσιαστικά επιθυμία για ανανέωση. Ενδεικτική η αναφορά του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ήδη από το αποτέλεσμα του πρώτου εκλογικού γύρου, ότι η επικράτηση Κασσελάκη είναι απόρροια της «περιδίνησης ΣΥΡΙΖΑ» και της απογοήτευσης των ψηφοφόρων του για τα πρόσωπα που έτρεχαν το κόμμα ως τώρα.

Πρώτο τηλεφώνημα Μητσοτάκη

«Μπράβο του λοιπόν, αλλά μένει να αποδείξει το αν, πως, με ποιους και σε ποια κατεύθυνση μπορεί να κάνει αλλαγές» λέει για τον Κασσελάκη κυβερνητικός παράγοντας, τονίζοντας ότι τι κυβερνητικό επιτελείο μένει «προσηλωμένο στα προβλήματα της κοινωνίας, χωρίς να φοβάται οποιονδήποτε πολιτικό αντίπαλο».

«Ελπίζουμε να φύγει από τη λογική της τοξικότητας που δυστυχώς για χρόνια υπηρετεί το κόμμα στο οποίο εξελέγη πρόεδρος»

Προφανώς οι εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση συζητήθηκαν στον σημερινό «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τηλεφωνήσει στον Κασσελάκη για τα συγχαρητήρια στις 14:00. Επισήμως η Ηρώδου Αττικού θέλει να δείχνει ότι επιμένει σε θεσμική αντιμετώπιση απέναντι στις εξελίξεις σε έναν άλλο πολιτικό χώρο από εκείνον της Κεντροδεξιάς, προβάλλοντας την ανάγκη για «σοβαρή πολιτικά» και «εποικοδομητική» αντιπολίτευση χωρίς τοξικότητα.

«Να του ευχηθώ καλή δύναμη» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για τον Κασσελάκη. «Μακάρι η χώρα μας επιτέλους να αποκτήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ να εισέλθει στον ρεαλισμό» πρόσθεσε.

Ο ίδιος έδειξε προς «πολιτική» αντιπαράθεση. «Ελπίζουμε να φύγει από τη λογική της τοξικότητας που δυστυχώς για χρόνια υπηρετεί το κόμμα στο οποίο εξελέγη πρόεδρος» ανέφερε.

Στο κοινοβούλιο ψηφίζονται οι μεγάλες αλλαγές. Η απουσία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του αρχηγού της αξιμωτικής αντιπολίτευσης συνιστά μεγάλο θεσμικό μειονέκτημα»

Πού θα απευθυνθεί;

Οι γαλάζιοι θεωρούν ότι οι διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος θα έχουν «συνέχεια» και θα απαιτήσουν χρόνο για να διαμορφωθεί η «μεγάλη εικόνα» στην αξιωματική αντιπολίτευση, αποφεύγοντας να κάνουν εκτιμήσεις για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, πάντως, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι ο συγκεκριμένος αντίπαλος δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Όπως λέει νεοδημοκρατικό στέλεχος, «είδαμε την απήχηση Κασσελάκη στο συριζαϊκό ακροατήριο, δεν ξέρουμε ακόμα την απήχησή του σε ευρύτερα κοινά». Ως κομβικό ορόσημο θεωρούνται οι ευρωεκλογές.

Αυτό που περιμένουν ουσιαστικά οι γαλάζιοι για να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους είναι είναι να δουν με ποια πρόσωπα στη… βιτρίνα θα κινηθεί ο Κασσελάκης (και τους ρόλους μεταξύ άλλων του Νίκου Παππά, του Παύλου Πολάκη κ.ά) και το πως ο ίδιος θα εκφράσει τις πολιτικές θέσεις του. Εξ ου και σύντομα αναμένεται η κυβέρνηση να πιέσει τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει δείγματα γραφής, παίρνοντας θέση για κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας.

Άλλη άγνωστη παράμετρος είναι επίσης το που θα θελήσει να απευθυνθεί ο Κασσελάκης, με τους κυβερνητικούς να θεωρούν ότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει σε πρώτη φάση να «πονοκεφαλιάζουν» περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι γαλάζιοι δεν εκφράζουν προς το παρόν πολιτική ανησυχία για τους δικούς τους διαύλους με το κεντρώο ακροατήριο, εκτιμώντας ότι ο Κασσελάκης έχει… δρόμο μπροστά του για να πείσει ευρύτερα το εκλογικό σώμα ότι εκφράζει πράγματι το «νέο».

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024