Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάντζος: Η κυβέρνηση δεν προστατεύει τους εργαζόμενους, ενισχύει την εργασιακή ανασφάλεια

Μάντζος: Η κυβέρνηση δεν προστατεύει τους εργαζόμενους, ενισχύει την εργασιακή ανασφάλεια

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι συλλογικές συμβάσεις εργασίας γενικής και υποχρεωτικής εφαρμογής και ένα ισχυρό σώμα επιθεώρησης εργασίας, δήλωσε ο Δημήτρης Μάντζος

Τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να σχολιάσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, όπου επανέλανε ότι στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με ενδιαφέρον και σεβασμό τις εξελίξεις, περιμένοντας το αποτέλεσμα.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το διακύβευμα «δεν είναι ποσοτικό, ούτε προσωπικό, αλλά πολιτικό: αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να κάνει μία αντιπολίτευση πραγματικά προοδευτική, αξιόπιστη και τεκμηριωμένη, κάτι το οποίο», όπως σημείωσε, «δεν το είδαμε το προηγούμενο διάστημα».

Ο κ. Μάντζος, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, υπενθύμισε ότι «δεν είναι μόνο οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην επικαιρότητα» και αναφέρθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο, «το οποίο επιτείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των εργαζομένων», επισήμανε.

«Ανά πάσα στιγμή, μπορεί η κυβέρνηση να θέσει τις τριετίες ξανά στον ‘πάγο’»

Παράλληλα, τόνισε πως «υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις στις εξωτερικές μας σχέσεις, κυρίως στις σχέσεις μας με την Τουρκία, που φαίνεται ότι αφήνουν έξω την Κύπρο. Υπάρχουν ζητήματα με την ακρίβεια, που επιμένει στην αγορά. Υπάρχουν φυσικές καταστροφές και μεγάλες προκλήσεις στην πολιτική προστασία».

«Άρα, η δημοκρατία μας, ιδίως σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται, δεν ανέχεται τα κενά. Δεν υπάρχουν κενά στην πολιτική. Το ρόλο της αξιόπιστης προοδευτικής αντιπολίτευσης και εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας, τον παίζει ήδη το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής», ανέφερε ο κ. Μάντζος.

«Η ΝΔ επιτείνει την εργασιακή αβεβαιότητα»

Σχολιάζοντας το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο καταψήφισε επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «δεν μπορεί να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι προστατεύει την εργασία, όταν ενισχύει την ευέλικτη εργασία. Όταν επιτείνει την εργασιακή αβεβαιότητα και ανασφάλεια».

Και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση δεν ενσωμάτωσε αλλά παραποίησε ευρωπαϊκή Οδηγία. Πουθενά δεν όριζε η Οδηγία για 13 ώρες παράλληλης εργασίας, που αμφισβητεί το 11ωρο της υποχρεωτικής ανάπαυσης, το ελάχιστο. Δεν υπάρχει κανένας προκαθορισμός ωρών και όρων εργασίας για τις κατά παραγγελία συμβάσεις, όπως αξιώνει η Οδηγία. Ο κ. Γεωργιάδης και η κυβέρνηση δεν έφεραν τέτοια ρύθμιση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Η χώρα χρειάζεται ΣΣΕ, ισχυρό σώμα επιθεώρησης εργασίας»

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση «έχει υπερακοντίσει ακόμη και τους σκοπούς της Οδηγίας, προκειμένου να ενισχύσει ευέλικτες μορφές εργασίας σε μία χώρα όπου το 30% αμείβεται με 400-500 ευρώ, σε μία χώρα που είναι δεύτερη από το τέλος της Ευρώπης στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και έχει τη χαμηλότερη κάλυψη από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

«Αυτή είναι η εργασιακή κανονικότητα της ΝΔ»

«Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας», υπογράμμισε, «είναι συλλογικές συμβάσεις εργασίας γενικής και υποχρεωτικής εφαρμογής, ένα ισχυρό σώμα επιθεώρησης εργασίας και επιτέλους συνθήκες εργασίας που να σέβονται την αξιοπρέπεια του εργαζομένου».

Όσον αφορά, τέλος, στις τριετίες οι οποίες «με τυμπανοκρουσίες μάς ήρθαν από τη ΔΕΘ», ο Δημήτρης Μάντζος ανέφερε πως «τελικά αποδείχθηκε ότι αφορά σε πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων. Μόνο ένα 40%, και μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Μάλιστα, έχει συνδεθεί το ‘ξεπάγωμα’ με τον εκλογικό κύκλο το 2027 και πολύ απλά, ανά πάσα στιγμή, μπορεί η κυβέρνηση να τις θέσει ξανά στον ‘πάγο’. Ένα δήθεν εξαιρετικό και επείγον μέτρο του 2012, που γίνεται πια κανονικό. Αυτή είναι η εργασιακή κανονικότητα της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Από το Γενάρη του 2020 φέραμε δική μας τροπολογία για τις τριετίες και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», υπενθύμισε κλείνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024