Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ναυτιλία: Στην όγδοη θέση Αθήνα - Πειραιάς για το 2023

Ναυτιλία: Στην όγδοη θέση Αθήνα – Πειραιάς για το 2023

Μια ακόμη παγκόσμια διάκριση για τη χώρα χάρη στη ναυτιλία

Μια θέση ψηλότερα ανέβηκαν η Αθήνα και ο Πειραιάς στη διεθνή κατάταξη των μεγαλύτερων ναυτιλιακών κέντρων του πλανήτη. Χάρη στη ναυτιλία η Αθήνα βρίσκεται στην όγδοη θέση για το 2023, από την ένατη ένα χρόνο πριν,  της σχετικής κατάταξης της έρευνας Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development Index (ISCDI).

Η έκθεση, που δημοσιεύεται από κοινού από το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και τον παγκόσμιο πάροχο ναυτιλιακών δεδομένων Baltic Exchange, αξιολόγησε  43 συνολικά ναυτιλιακές τοποθεσίες του κόσμου με σύνθετα κριτήρια όπως η διακίνηση φορτίων και οι δυνατότητες των λιμανιών (μέγεθος, βύθισμα, υποδομές, κλ.π) τον αριθμό των ναυτιλιακών επιχειρήσεων  (πλοιοκτησία, διαχειρίστριες εταιρείες, κ.λ.π.)  που δραστηριοποιούνται η έχουν έδρα την τοποθεσία, το μέγεθος της «παραναυτιλιακής» δραστηριότητας (ναυλομεσιτεία, ασφαλιστική αγορά, κ.λ.π.) το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον κ.λ.π.

Πάνω από 1.000 ναυτιλιακά γραφεία έχουν την έδρα τους στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ο δείκτης  ISCDI κατατάσσει τη Σιγκαπούρη ως το κορυφαίο ναυτιλιακό κέντρο παγκοσμίως, ακολουθούμενη από το Λονδίνο και τη Σαγκάη. Η νησιωτική χώρα συγκέντρωσε 95,32 βαθμούς, (λόγω της στρατηγικής θέσης, του λιμανιού της και των υπηρεσιών που προσφέρει) ενώ η ατμομηχανή των υπηρεσιών ναυτιλιακής υποστήριξης (ασφαλίσεις, νομικές υπηρεσίες, χρηματοοικονομικές)  συγκέντρωσε 83,35 βαθμούς και η πανίσχυρη λιμενική πόλη της Σαγκάης(το μεγαλύτερο λιμάνι στον πλανήτη) καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 81,58 βαθμούς.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι, το Ρότερνταμ και το Αμβούργο καταλαμβάνουν την τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση, αντίστοιχα.

Το λιμάνι  Νέας Υόρκης/Νιου Τζέρσεϊ υποχώρησε κατά δύο θέσεις από την όγδοη θέση πέρυσι, στη 10η θέση φέτος, ενώ η Αθήνα/Πειραιάς ανέβηκε κατά μία θέση από την ένατη στην όγδοη. Μια σχετική νεοεισερχόμενη στον Δείκτη περιοχή, η Ningbo-Zhoushan, βρίσκεται στην ένατη θέση.

Πλην της Αθήνας όλες οι άλλες περιοχές λιμάνια βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής τους ως λιμάνια στη διακίνηση των παγκόσμιων φορτίων αλλά και των υπηρεσιών (ασφαλιστικών, νομικών κ.λ.π.) που παρέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η Αθήνα φιγουράρει μέσα στα δέκα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα λόγω κυρίως του γεγονότος ότι είναι έδρα του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου στον κόσμο.

Οι Έλληνες ξέρουν ένα ή δύο πράγματα για τη ναυτιλία. Ως το μεγαλύτερο εφοπλιστικό έθνος στον κόσμο, η ναυτιλία είναι κατοχυρωμένη στον πολιτισμό τους και σύµφωνα µε έκθεση της Deloitte για το 2020, αντιπροσωπεύει περίπου το 6,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας. Πάνω από 1.000 ναυτιλιακά γραφεία έχουν την έδρα τους στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ζωτικό στοιχείο για τη διευκόλυνση του παγκόσμιου εμπορίου, γράφει η έρευνα..

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024