Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Wagner: Αυτός είναι ο διάδοχος του Πριγκόζιν στην Αφρική

Wagner: Αυτός είναι ο διάδοχος του Πριγκόζιν στην Αφρική

Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, ο Dmitry Sytii εργάζεται για τη διατήρηση των αφρικανικών δραστηριοτήτων του ομίλου

Μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του Ομίλου Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο Dmitry Sytii είναι ο νέος επικεφαλής των επιχειρήσεων, αξίας δισεκατομμυρίων, που έχει αναπτύξει ο Όμιλος στην Αφρική. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υπήρξε το νευραλγικό κέντρο των δραστηριοτήτων του ομίλου και ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Wall Street Journal, ο Dmitry  Sytii γνωρίζει τις εταιρείες βιτρίνες και τα δίκτυα των λαθρεμπόρων πάνω στα οποία χτίστηκε η επιχείρηση. Ο ίδιος έχει καταφέρει να αναπτύξει τέτοιες σχέσεις με τους πολιτικούς της χώρας που κατάφερε να ζει και να εργάζεται σε μία πολυτελή βίλα στην πρωτεύουσα, Μπανγκουί, που κάποτε ήταν η επίσημη κατοικία του προέδρου. Περιβάλλεται δε από ένα στρατό αποτελούμενο από μαχητές της ομάδας Βάγκνερ.

Παρόλα αυτά είναι ασαφές αν η επιχείρηση της Wagner στην Αφρική θα παραμείνει άθικτη και για πόσο καιρό, ο Sytii θα διατηρήσει την εξουσία του. Ο λόγος είναι ότι οι Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει στους συμμάχους του Ομίλου – ένα σύνολο ισχυρών ανδρών, ηγετών χούντας και πολέμαρχων- ότι θα αναλάβουν αυστηρότερο έλεγχο.

Υπό διεκδίκηση οι επιχειρήσεις της Wagner στην Αφρική

Το παράρτημα του Ομίλου Wagner στην Κεντρική Αφρική διεκδικούν και άλλες μισθοφορικές εταιρείες που διοικούνται από ολιγάρχες με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Ο Sytii όμως στερείται τις διασυνδέσεις που διέθετε ο Πριγκόζιν με το Κρεμλίνο, οι οποίες είχαν ανοίξει τις πόρτες για την ομάδα Wagner με τους Αφρικανούς ηγέτες.

Τις εβδομάδες μετά τον θάνατο του Prigozhin, ο πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Faustin-Archange Touadéra γνωστοποίησε στη Μόσχα ότι θέλει να παραμείνουν στη χώρα ο Sytii και άλλοι μακροχρόνιοι πράκτορες του Wagner, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνσή τους θα διαταράξει τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να καταπολεμήσει τις ομάδες ανταρτών, σύμφωνα με πρώην και νυν Ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας.

Ασαφές αν ο Sytii θα καταφέρει να κρατήσει τις επιχειρήσεις στην Αφρική λόγω των ανύπαρκτων σχέσεων του με το Κρεμλίνο

Βλαντίμιρ Πούτιν – πρόεδρος της Ρωσίας

Δέκα χρόνια στο τιμόνι της Wagner της Αφρικής

Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Sytii είναι ο επικεφαλής του Ομίλου Wagner στην Αφρική. Άνθρωποι με γνώση της έκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου είπαν ότι ο Sytii έχει υπό τον έλεγχο του το δίκτυο εικονικών εταιρειών που ο Όμιλος έχει χρησιμοποιήσει για την εξαγωγή χρυσού, διαμαντιών, ξυλείας και άλλων πρώτων υλών από τη βάση του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ακόμη, ο ίδιος διευθύνει διάφορα μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από την Wagner, αλλά και εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αντιδυτική προπαγάνδα σχεδιασμένη να στηρίζει ηγέτες φιλικούς προς την Μόσχα.  Οι αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης τον έχουν βάλει σε μαύρη λίστα για το έργο του με τον Wagner στην Αφρική, καθιστώντας παράνομη την επιχειρηματική δραστηριότητα μαζί του και δεσμεύοντας τυχόν περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχει στις εν λόγω δικαιοδοσίες.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Wagner, έχουν συμβάλει στην επιδότηση περίπου 5.000 μισθοφόρων σε τουλάχιστον τέσσερα αφρικανικά έθνη, τους οποίους η κυβέρνηση των ΗΠΑ και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει για βιασμούς, απαγωγές και δολοφονίες αμάχων. Οι μαχητές του Βάγκνερ επέτρεψαν στο Κρεμλίνο να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στους συμμάχους της Ρωσίας χωρίς να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις. Με τη σειρά της, η συμφωνία ενίσχυσε τον προσωπικό πλούτο του Πριγκόζιν δίνοντάς του πρόσβαση σε ορυκτά και άλλους πόρους.

Το πρώτο επαγγελματικό βήμα

Ο Sytii σπούδασε διεθνές εμπόριο στην Αγία Πετρούπολη πριν αποκτήσει μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ και τις επιχειρήσεις στο Παρίσι. «Ενδιαφέρομαι εξαιρετικά να εργαστώ σε μια διεθνή εταιρεία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας που θα προκαλέσει τις δεξιότητες και τις ικανότητές μου με συναρπαστικά καθήκοντα», έγραψε στο βιογραφικό σημείωμα που ανήρτησε στο διαδίκτυο μετά την αποφοίτησή του το 2015.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, μετά την αποφοίτηση του, προσελήφθη από το Internet Research Agency του Πριγκόζιν, μια εταιρεία με έδρα την Αγία Πετρούπολη. Η έκθεση του 2019 του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ ανέφερε ότι το Internet Research Agency χρησιμοποίησε ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει προπαγάνδα και να επιχειρήσει να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Ενώ η ρωσική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι παρενέβη στην ψηφοφορία, ο Πριγκόζιν φαίνεται ότι παραδέχτηκε τέτοιες προσπάθειες πέρυσι.

Η ενασχόληση του Sytii με την Wagner

Η πρώτη δουλειά του Sytii στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ήταν να υπηρετεί ως διερμηνέας για λογαριασμό μιας από τις εταιρείες του Prigozhin, της M Invest, και μιας ομάδας μισθοφόρων του Wagner που παρουσιάζονταν ως άοπλοι Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές. Μέσα σε λίγους μήνες, ο Sytii καταχώρησε την πρώτη εταιρεία της Wagner στη χώρα, την Lobaye Invest, η οποία πήρε άδεια να αρχίσει την εξόρυξη χρυσού και διαμαντιών.

Ο Sytii βοήθησε στη διαχείριση της μη στρατιωτικής πλευράς αυτής της επιχείρησης. Καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εξυμνούσαν τη Ρωσία και επιτίθονταν στη Δύση άρχισαν να εμφανίζονται σε αφρικανικά έθνη, ιδίως σε πρώην γαλλικές αποικίες. Αμερικανικές εταιρείες όπως η X Corp., πρώην γνωστή ως Twitter, και το Facebook της Meta τις εντόπισαν στην Υπηρεσία Έρευνας Διαδικτύου του Prigozhin.

Καθώς οι επιχειρήσεις της Wagner στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αυξάνονταν, προσέφερε υπηρεσίες και σε άλλες αφρικανικές κυβερνήσεις που βρίσκονταν υπό εσωτερική πίεση και αισθάνονταν εγκαταλελειμμένες από τη Δύση, συχνά λόγω κυρώσεων ή ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γεβγκένι Πριγκόζιν

Η εξέλιξη του Ομίλου στην Αφρική

Το 2018, η Wagner άρχισε να συνεργάζεται με τον υποστράτηγο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ο οποίος εκείνη την εποχή ανήκε στη στρατιωτική ηγεσία του Σουδάν, μιας χώρας που τελούσε υπό αμερικανικές κυρώσεις για τις φερόμενες σχέσεις της με διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες. Τώρα, ο Dagalo και η παραστρατιωτική του ομάδα Rapid Support Forces διεξάγουν εμφύλιο πόλεμο με την κυβέρνηση του Σουδάν. Σύμφωνα με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Νταγκάλο συνεργάζεται επίσης με τον Βάγκνερ για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων χρυσού του Σουδάν.

Το 2019, μαχητές του Βάγκνερ αναπτύχθηκαν για λίγο στη Μοζαμβίκη για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ισλαμιστών ανταρτών και δύο χρόνια αργότερα η ομάδα υπέγραψε συμφωνία με τη στρατιωτική χούντα στο Μάλι για την καταπολέμηση τζιχαντιστών ανταρτών.

Τι θέση πήρε μετά το ρήγμα Κρεμλίνου – Πριγκόζιν

Περίπου την εποχή που ο Sytii επέστρεψε στο Μπανγκουί (πρωτεύουσα της Κεντρικής Αφρικής), η σχέση του Wagner με τη ρωσική κυβέρνηση είχε αρχίσει να φθείρεται. Τον Ιούνιο, αφού ο Πριγκόζιν είχε κατηγορήσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας ότι σταμάτησε σκόπιμα την παροχή όπλων και πυρομαχικών στα στρατεύματα του στην Ουκρανία, οι άνδρες του βάδισαν προς τη Μόσχα. Η αποτυχημένη εξέγερση έληξε με μια συμφωνία μεταξύ του Πριγκόζιν και του Πούτιν, που εξόρισε τους μαχητές του Βάγκνερ από τα ουκρανικά πεδία μάχης.

Ο Sytii ευθυγραμμίστηκε δημοσίως με τον Prigozhin, κυκλοφορώντας ένα βίντεο στο οποίο δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται για τον Wagner παρά τον νέο γύρο δυτικών κυρώσεων. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε όλα τα σχέδιά μας υπό την ηγεσία του Yevgeny Prigozhin», είπε στα γαλλικά. «Με αυτόν, θα έχουμε αποτελέσματα.»

Σε εκείνο το σημείο, οι επιχειρήσεις του Prigozhin στη Ρωσία δέχονταν επιθέσεις. Αναγκάστηκε να κλείσει ορισμένες από τις επιχειρήσεις που κατείχε, μεταξύ των οποίων και τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και παραπληροφόρησης, και έχασε προσοδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024