Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μαίνεται ο «πόλεμος» παρά τα μηνύματα ενότητας

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μαίνεται ο «πόλεμος» παρά τα μηνύματα ενότητας

Δύο ημέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούμενο παραμένει η σύμπνοια των «συντρόφων» για την επόμενη μέρα της παράταξης

Σε κλίμα πόλωσης θα διεξαχθούν οι δεύτερες και καθοριστικές εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, με τους δύο «μονομάχους» να βρίσκονται σε θέση μάχης.

Με την Έφη Αχτσιόγλου να είναι σαφώς πιο επιθετική απέναντι στον συνυποψήφιό της και με δεδομένο ότι μία σειρά κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει καθημερινά αιχμές για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, από θέση άμυνας άρχισε και εκείνος να περνάει πλέον στην αντεπίθεση.

Και εκεί που το «επίδικο» για όσους υποστηρίζουν πως… «δεν κάνει το παιδί» για πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργός, ήταν κυρίως η «έλλειψη πολιτικού σχεδίου», το «φάουλ» ή σαρδάμ – κατά άλλους – του κ. Κασσελάκη για τα κατεχόμενα στην Κύπρο αποτέλεσε την χαριστική βολή, αλλά και «βούτυρο στο ψωμί» της εσωκομματικής του αντιπάλου.

«Σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια»

Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης για το γλωσσικό ολίσθημα Κασσελάκη, ο οποίος προέβη σε ένα εθνικά «βαρύ» ατόπημα κατά την κριτική του για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, καθώς αποκάλεσε αρχικά το ψευδοκράτος «κρατίδιο», έδωσε την αφορμή στην Έφη Αχτσιόγλου να τον κατηγορήσει για «άγνοια».

«Δεν μπορούσα να το φανταστώ»

«Χτες έκανα μια δήλωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το Κυπριακό. Σε αυτήν, κάλεσα και τον Στέφανο Κασσελάκη να τοποθετηθεί πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το ίδιο απόγευμα θα διατύπωνε την καινοφανή άποψη ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι «κρατίδιο τους» (δηλ. των Τούρκων)», δήλωσε η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έκανε λόγο για «σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής», καλώντας τον Στέφανο Κασσελάκη να ανακαλέσει.

«Βεβαίως είναι ψευδοκράτος – Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα»

Δεν άργησε να απαντήσει ο κ. Κασσελάκης, αφού με ανάρτησή του απέδωσε το λάθος του στην κούραση και τις ελλιπείς γνώσεις του στην ελληνική γλώσσα:

«Δε θα με δείτε ποτέ να κρύβομαι. Ξεριζώθηκα όταν ήμουν 14 χρονών. Είμαι πίσω στον τόπο μου μόνιμα μόλις μερικούς μήνες. Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό ακριβώς έπαθα. Βεβαίως είναι ψευδοκράτος. Τα Κατεχόμενα – η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού», υπογράμμισε, προσθέτοντας με νόημα: «ας μην ανησυχεί κανείς. Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης για μένα».

«Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά»

Μετά τη λήξη του «επεισοδίου» για το Κυπριακό, όπου πήρε θέση και ο Παύλος Πολάκης, αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση Κασσελάκη, τον οποίο στηρίζει από την πρώτη μέρα, και σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «Έλα για να το τελειώνουμε το θέμα!», νέες δηλώσεις έγιναν και από τους δύο υποψηφίους, με βασικό ζητούμενο την ήδη τρωθείσα ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κατήφορος και η… σκάλα

Η Έφη Αχτσιόγλου, αφού σχολίασε ξανά το ολίσθημα Κασελάκη για το ψευδοκράτος, άφησε αιχμές για τη σύμπλευσή του με τον Παύλο Πολάκη, που «είναι πρόσωπο με μόνιμα υβριστική τακτική», λέγοντας μάλιστα ότι «αυτός είναι ένας κατήφορος». Παράλληλα, ανέφερε με έμφαση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να έχει κοινοβουλευτική παρουσία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι «ενότητα θα υπάρξει με δύο προϋποθέσεις, τη συμφωνία πάνω στο πολιτικό πλαίσιο και το τέλος των ανθρωποφαγικών συμπεριφορών», αναφερόμενη ξανά στον άνθρωπο «που είναι στο πλευρό του» Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή τον Παύλο Πολάκη.

Στην κυρία Αχτσιόγλου απάντησε άμεσα ο Παύλος Πολάκης, απαριθμώντας ισχυρισμούς και επιθέσεις εναντίον του κ. Κασσελάκη, για να καταλήξει πως «τότε έχεις κατέβει όλη τη σκάλα» – απάντηση στο δικό της, «αυτός είναι κατήφορος».

«Της έστειλα προτάσεις – Δεν μου απάντησε»

Εν τω μεταξύ, ο Στέφανος Κασσελάκης με νέο βίντεο – ανάρτηση έκανε έκκληση να πέσουν οι τόνοι και να επικρατήσει η συντροφικότητα και η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Βλέπω κάθε βίντεό της να στρέφει τα βέλη της σ’ εμένα, λες και εγώ είμαι ο Μητσοτάκης. Την αποκαλώ Έφη, όπως τον Αλέξη τον αποκαλώ πάντα Αλέξη, κι αντί για χέρι φιλίας το θεωρεί υποτίμηση».

«Βλέπω να διακινεί σενάρια, ότι ήμουν συνεργάτης του Μητσοτάκη, και ποιος την διαψεύδει; Ο Γιάννης Πρετεντέρης! Είμαι αναγκασμένος να πω ότι στην Έφη Αχτσιόγλου απευθύνθηκα τον Ιούλιο, λίγο μετά την υποψηφιότητά της, στέλνοντας προτάσεις για να βάλει, αν ήθελε, στο πρόγραμμά της. Να συνδράμω. Να συζητήσουμε. Να είμαι παρών. Δεν μου απάντησε», προσέθεσε μάλιστα.

Να σημειωθεί ότι το mail αυτό είχε σταλεί στην Έφη Αχτσιόγλου στις 11 Ιουλίου, όπως είπε ο συνυποψήφιός της και περιείχε προτάσεις για την φορολογία και το σύστημα δικαιοσύνης κυρίως.

Έκκληση να πέσουν οι τόνοι από τον Παππά

Έκκληση να πέσουν οι τόνοι και να μην γίνονται άδικες επιθέσεις, απήθυνε ο Νίκος Παππάς, που έχει δηλώσει ότι στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη στον β’ γύρο των εκλογών.

«Κλείνει ένας κύκλος αλλά μας βρίσκει πολύ πιο δυνατούς με τη νέα ηγεσία», τόνισε, κάνοντας λόγο για μια εμφατική επανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Mιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε γνωστό ότι δεν θα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σημείωσε ότι η συμφωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν στο φως της ημέρας και ζήτησε να μην γίνονται άδικες επιθέσεις στον δρόμο για τις κάλπες.

«Η τοποθέτηση της αγαπημένης, της συντρόφισσας, της Έφης Αχτσιόγλου ότι δεν υπάρχει πολιτικό σχέδιο στην υποψηφιότητα Κασσελάκη δεν είναι κάτι που άπτεται της πραγματικότητας. Την Έφη τη στηρίζει όλη η στελέχωση που ακουμπάει στην ‘ομπρέλα’. Και πρέπει να αποσυμφορήσουμε τις κουβέντες περί υπονόμευσης. Υπάρχει μια ανοιχτή πολιτική διαφωνία: Ή προχωράμε στον μετασχηματισμό ή δεν προχωράμε», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.

«Η υποψηφιότητα Κασσελάκη δεν είναι κατάλληλη για τον ΣΥΡΙΖΑ», λέει ο Βούτσης

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, τάχθηκε εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, εκτιμώντας ότι  «γνωρίζει πολύ λίγο τις πολιτικές θέσεις του κόμματός μας» και τονίζοντας πως τυχόν επιλογή του «θα αποτελέσει αλλοίωση της αριστερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ ».

«Δεν είναι πλεονέκτημα για τον υποψήφιο πρόεδρο ενός ευρύτερα αριστερού κόμματος, με τη σύγχρονη έννοια, το ότι δεν θα είναι στη Βουλή ενδεχομένως και επί 4 χρόνια. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην είναι στη Βουλή. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολιτειακός παράγοντας. Επίσης δεν είναι πλεονέκτημα ότι γνωρίζει πολύ λίγο τις πολιτικές θέσεις του κόμματός μας», ανέφερε μιλώντας στο Action 24 ο κ. Βούτσης.

Προσέθεσε, ωστόσο, πως «έχει πολλά ο Στέφανος Κασσελάκης ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσε να βοηθήσει στον τομέα της επικοινωνίας όπου το κόμμα πάσχει», αλλά επανέλαβε πως η υποψηφιότητα του «δεν είναι κατάλληλη για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Και έπεται συνέχεια…

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024