Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σαουδική Αραβία: Πλησιάζει η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ

Σαουδική Αραβία: Πλησιάζει η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ

Εξομαλύνονται σταδιακά οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ

O Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν διαβεβαίωσε ότι η Σαουδική Αραβία οδεύει προς την εξομάλυνση των σχέσεων της με το Ισραήλ. Μάλιστα, σε συνέντευξη του στο Fox News, ο διάδοχος του θρόνου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Καθημερινά ερχόμαστε όλο και πιο κοντά».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, η Σαουδική Αραβία συζητά με τις ΗΠΑ την υπογραφή ενός αμερικανικού αμυντικού συμφώνου και την παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος, με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Βασικός όρος το παλαιστινιακό

Οι Σαουδάραβες δηλώνουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο για την πιο θρησκευτική και εθνικιστική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ.

«Για εμάς, το παλαιστινιακό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να λύσουμε αυτό το κομμάτι», δήλωσε ο διάδοχος του θρόνου στην συνέντευξη του. Σε αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την εκπομπή, πρόσθεσε ότι υπήρξαν «καλές διαπραγματεύσεις» μέχρι στιγμής.

«Πρέπει να δούμε πού θα φτάσουμε», είπε. «Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο, που θα διευκολύνει τη ζωή των Παλαιστινίων, θα αποκτήσει το Ισραήλ ως παίκτη στη Μέση Ανατολή». Ο πρίγκιπας διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι συνομιλίες έχουν διακοπεί, λέγοντας ότι «κάθε μέρα ερχόμαστε πιο κοντά.»

Το τετ α τετ Μπάιντεν – Νετανιάχου

Η συνέντευξη προβλήθηκε λίγο μετά τη συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που οι δύο ηγέτες  βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη για τη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Μπάιντεν εξέφρασε ανησυχίες για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από την ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση, προτρέποντας τον Νετανιάχου να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών στη Δυτική Όχθη, σε μια περίοδο αυξημένης βίας στα κατεχόμενα εδάφη.

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε στη συνέχεια ότι η συνάντηση«αφορούσε κυρίως τη σύναψη μιας ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει σημαντικά τον τερματισμό της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης και να διευκολύνει τη δημιουργία ενός οικονομικού διαδρόμου που θα συνδέει την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη».

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι ήταν καλύτερο για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας «να μιλήσουν για το πόσο κοντά πιστεύουν ότι βρίσκονται», σημειώνοντας ότι κάθε χώρα πρέπει να λάβει «κυρίαρχες αποφάσεις» και «το σεβόμαστε αυτό.»

Βασικός όρος το παλαιστινιακό για την βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας

Τζο Μπάιντεν – πρόεδρος των ΗΠΑ

«Θα πρέπει να αποκτήσουμε πυρηνικό πρόγραμμα»

Στη συνέντευξη της Τετάρτης, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ ρωτήθηκε αν ανησυχεί ότι το Ιράν θα μπορούσε τελικά να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο και είπε ότι «ανησυχούμε για οποιαδήποτε χώρα αποκτά πυρηνικά όπλα.»

«Αυτό είναι μια κακή κίνηση», είπε.  Πρόσθεσε δε ότι «Δεν χρειάζεται να αποκτήσουν πυρηνικό όπλο γιατί δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Ακόμη και αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικό όπλο, οποιαδήποτε χώρα χρησιμοποιήσει πυρηνικά σημαίνει ότι θα κάνει πόλεμο με τον υπόλοιπο κόσμο.»

Αλλά, όταν ο δημοσιογράφος τον πίεσε να απαντήσει για το αν η Σαουδική Αραβία θα προσπαθούσε να κάνει το ίδιο αν το Ιράν είχε πυρηνικό όπλο, ο πρίγκιπας απάντησε: «θα πρέπει να αποκτήσουμε ένα.»

Καλύτερες οι σχέσεις Μπάιντεν με Σαουδική Αραβία – Ουδέτερη η χώρα στον Ουκρανικό πόλεμο

Αν και ο Μπάιντεν κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε ορκιστεί να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία «παρία» για τη δολοφονία Κασόγκι, στην συνέχεια επιδιόρθωσε τις σχέσεις του με τον πρίγκιπα διάδοχο, ζητώντας τη βοήθειά του στον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου και στη διαχείριση άλλων περιφερειακών ζητημάτων.

Η Σαουδική Αραβία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα και προσφερόμενη ως μεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Το βασίλειο διατηρεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία προκειμένου να προωθήσει τα δικά του εθνικά συμφέροντα.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024