Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να καταστήσει σαφή στην Τουρκία την πάγια ελληνική και διενή θέση για το Κυπριακό

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να καταστήσει σαφή στην Τουρκία την πάγια ελληνική και διενή θέση για το Κυπριακό

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους είναι απόλυτα καταδικαστέες», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις προκλητικές αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τις οποίες ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη διεθνή κοινότητα.

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι οι δηλώσεις αυτές «υπονομεύουν το θετικό κλίμα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών και ειδικότερα της επικείμενης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν».

Και τονίζει πως «η κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα με μεγάλη σημασία για τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές, σχέσεις».

«Να δοθεί το μήνυμα στην Τουρκία και από τους εταίρους μας»

«Πρέπει να υπογραμμίσει ότι η επιστροφή στις συνομιλίες για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αποτελεί τον μόνο δρόμο για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Για να καταλήξει πως «είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενέργειες, ώστε το μήνυμα αυτό να δοθεί άμεσα και με σαφήνεια στην Τουρκία και από τους εταίρους μας».

«Φρένο» Γεραπετρίτη για την Κύπρο

Άμεση ήταν, πάντως, η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας πως «είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι (με την κυπριακή κυβέρνηση) όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Εμμένουμε πλήρως στην ιδέα ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική ομοσπονδία. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε την ιδέα μιας λύσης δύο κρατών. Αυτό δεν αποτελεί κάτι που θα το συζητήσουμε», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Sports in

Τι ισχύει για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 5 με τους Πέισερς

Οι Μπακς παίζουν όλη τη σεζόν στο Game 5 με τους Πέισερς στο Μιλγουόκι (1/5, 04:30) και ενδεχομένως να αγωνιστούν ξανά χωρίς τους Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ, που εξακολουθούν να είναι αμφίβολοι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024