magazin
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Με ποιο χέρι πρέπει να ανοίγουμε την πόρτα του αυτοκινήτου - Το λάθος που μπορεί να μας κοστίσει ακριβά

Με ποιο χέρι πρέπει να ανοίγουμε την πόρτα του αυτοκινήτου – Το λάθος που μπορεί να μας κοστίσει ακριβά

Ακόμα και σήμερα στη Ελλάδα πολλοί οδηγοί κάνουν το εν λόγω λάθος

Όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα προκαλούνται όταν τα οχήματα βρίσκονται εν κινήσει και αποτελούν απότοκο μιας εσφαλμένης ενέργειας πίσω από το τιμόνι, ή μιας οδικής παράβασης.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις που γενεσιουργός αιτία ενός δυσάρεστου οδικού συμβάντος μπορεί να είναι μια λάθος κίνηση του οδηγού ενός επιβάτη ενός αυτοκινήτου, όταν αυτό είναι σταθμευμένο.

Συγκεκριμένα, πολλοί οδηγοί έχουν την συνήθεια -μόλις ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητό τους- να ανοίγουν την πόρτα, προκειμένου να αποβιβαστούν, με το αριστερό τους χέρι.

Ένα λάθος που πολλοί οδηγοί κάνουν και μπορεί να αποβεί μοιραίο

Χρησιμοποιώντας, ωστόσο, το αριστερό τους χέρι για το τράβηγμα του χερουλιού και το σπρώξιμο της πόρτας, προλειαίνουν το έδαφος για την τέλεση ενός δυσάρεστου οδικού συμβάντος.

Αυτό, διότι προβαίνοντας στην παραπάνω κίνηση είναι αδύνατο να στρίψουν το σώμα τους προς τα αριστερά και το βλέμμα τους προς τα πίσω, και επομένως είναι σχεδόν ανέφικτο να ελέγξουν με την προσήκουσα προσοχή αν έρχεται από πίσω ένα ποδήλατο, μία μοτοσικλέτα ή ένα άλλο αυτοκίνητο.

Επομένως, ενέχει ο κίνδυνος να υπάρξει πρόσκρουση του διερχόμενου οχήματος είτε στην ανοικτή πόρτα, είτε πάνω στον οδηγό που εξέρχεται εκείνη την ώρα -με τον λάθος τρόπο- από το αυτοκίνητό του.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Car and Motor, από την άλλη πλευρά, ανοίγοντας την πόρτα με το δεξί μας χέρι, το σώμα μας αναγκάζεται να στρίψει προς τα αριστερά και ως εκ τούτου το βλέμμα μας γυρίζει προς τα πίσω, ελέγχοντας αποτελεσματικά αν πλησιάζει κάποιο δίκυκλο ή άλλο αυτοκίνητο.

Μάστιγα αυτού του είδους τα ατυχήματα στην Ολλανδία

Τα ατυχήματα που οφείλονται στο λάθος τρόπο ανοίγματος της πόρτας, στο παρελθόν είχαν αποτελέσει μάστιγα στην Ολλανδία, όπου τα ποδήλατα κατακλύζουν τους δρόμους, υπερβαίνοντας σε αριθμό τους κατοίκους.

Η έξαρση του φαινομένου κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές οι οποίες κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να δώσουν τέλος στην πρόκληση σοβαρών τραυματισμών.

Καθοριστική συμβολή στην επίτευξη του στόχου τους είχε το πρότζεκτ Dutch Reach («Ολλανδική λαβή» στα ελληνικά) που ενημέρωνε τους πολίτες για τον ενδεδειγμένο τρόπο εξόδου από το αυτοκίνητο.

Σχετικές καμπάνιες «τρέχουν» και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά μετά την αύξηση του αριθμού των ποδηλατών και των ηλεκτρικών πατινιών που κυκλοφορούν στα αστικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα όσοι ανοίγουν τις πόρτες του ΙΧ δίχως να έχουν βεβαιωθεί προηγουμένως ότι εκ των ενεργειών τους, δεν προκαλείται κίνδυνος στους χρήστες της οδού τιμωρούνται με πρόστιμο 40 ευρώ (άρθρο 40 ΚΟΚ).

Only in

«Πάρτι» στα social media με το... παρκούρ του Κασσελάκη - «Πέρασε το σχολείο ΑμεΑ για γυμναστήριο»

Πέρα από τα χιουμοριστικά σχόλια, αρκετοί ήταν αυτοί που θεώρησαν άστοχη την κίνησή του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023