Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη από την Tesla

Επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη από την Tesla

Το μεγάλο ποντάρισμα με επενδύσεις 1 δισ. δολ. για τον υπερυπολογιστή με την ονομασία Dojo - Το στοίχημα και οι προοπτικές της εταιρείας του Έλον Μασκ.

Η Tesla του Έλον Μασκ κάνει μεγάλο ποντάρισμα με επενδύσεις 1 δισ. δολ. για τον υπερυπολογιστή με την ονομασία Dojo, τον οποίο η εταιρεία αναπτύσσει για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σε οχήματα.

Πρόκειται για πολλά υποσχόμενες προοπτικές που αφορούν πωλήσεις σε ρομποταξί – αλλά και άλλες υπηρεσίες που θα πληρώνουν χωριστά οι πελάτες, αφού τα οχήματα με την τεχνολογία αυτή θα «βλέπουν» και θα «αντιδρούν» παίρνοντας δικές τους αποφάσεις για την κίνηση με βάση το ΑΙ.

Ο υπερυπολογιστής Dojo έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την ολοκλήρωση πολύπλοκων εργασιών

Εάν πετύχει το στοίχημα αυτό, οίκοι όπως η Morgan Stanley θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν προοπτικές για μεγάλη άνοδο των μετοχών της εταιρείας και συνεπακόλουθη ενίσχυση της κεφαλαιοποίησής της, κατά 500 ή 600 δισ. δολ.

Οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άνοδο μετά τις θετικές αυτές προβλέψεις της Morgan Stanley για τις προσπάθειες της αυτοκινητοβιομηχανίας με τον υπερυπολογιστή. Η ομάδα της Morgan Stanley προέβλεψε ότι η τεράστια ώθηση στη χρηματιστηριακή αξία θα μπορούσε να προέλθει από το Dojo που – δυνητικά – θα ξεκλειδώσει νέες ροές εσόδων μέσω της ευρύτερης υιοθέτησης ρομποταξί και υπηρεσιών λογισμικού. Οι αναλυτές συνέκριναν τις δυνατότητες που μπορεί να παράσχει ο Dojo στην Tesla με τις ίδιες δυνάμεις που ώθησαν τις Υπηρεσίες Ιστού (web services) της Amazon να ωθήσουν την κερδοφορία της εταιρείας αυτής σε νέα ύψη.

«Οι επενδυτές συζητούν εδώ και καιρό εάν η Tesla είναι εταιρεία αυτοκινήτων ή εταιρεία τεχνολογίας. Πιστεύουμε ότι είναι και τα δύο, αλλά βλέπουμε ότι η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη από εδώ είναι τα έσοδα από λογισμικό και υπηρεσίες» ανέφερε το σημείωμα του οίκου.

Ο Dojo είναι υπερυπολογιστής πάνω στον οποίο εργάζονται στην Tesla εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Εχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την ολοκλήρωση πολύπλοκων εργασιών, όπως η βελτίωση του συστήματος υποβοήθησης οδηγού της Tesla. Επίσης παράγει λογισμικό το οποίο η εταιρεία ελπίζει ότι θα επιτρέπει την αυτόνομη κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους.

Προειδοποιούν

Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες της αγοράς που προειδοποιούν ότι χρειάζονται περισσότερες επιφυλάξεις στη δεδομένη χρονική στιγμή. Το περιοδικό «Wired» αναφέρει ότι ο Μασκ έχει δώσει μεγάλες υποσχέσεις για ανακαλύψεις στην αυτόνομη οδήγηση, πολλές φορές στο παρελθόν. Ανάμεσα στα άλλα έχει προβλέψει ότι θα κυκλοφορούσαν στους δρόμους ρομποταξί Tesla μέχρι το τέλος του 2020.

Πάντως εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Morgan Stanley, η αύξηση στην κεφαλαιοποίηση της Tesla θα είναι περίπου 75% σε σύγκριση με αυτή που έχει σήμερα και ανέρχεται σε σχεδόν 790 δισ. δολ., με βάση το κλείσιμο της μετοχής στα 248,5 δολάρια την Παρασκευή.

Η Morgan Stanley αύξησε την εκτίμηση εσόδων για τις υπηρεσίες παροχής δικτύωσης πάσης φύσης της Tesla στα 335 δισ. δολ. έως το 2040 από 157 δισ. δολ. που ήταν μέχρι πρόσφατα. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι τέτοιες υπηρεσίες λογισμικού προς πελάτες θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των βασικών εσόδων της Tesla έως το 2040, ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που αναμένεται να καταγραφεί το 2030.

Οι αναλυτές πρόσθεσαν ότι η τελευταία έκδοση του συστήματος λογισμικού πλήρους αυτόνομης οδήγησης της Tesla που αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του έτους και η επόμενη ημέρα της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της Tesla θα είναι κάτι σημαντικό για τις αγορές. Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να έχει κάνει σημαντικές προόδους το 2024 αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε για αυτή.

Οι τιμές στις μετοχές της Tesla έχουν διπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αλλά απέχουν ακόμα από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 414,50 δολαρίων που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2021. Η Tesla είναι η αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024