Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Ο Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε έμπρακτη βοήθεια από την ΕΕ

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Ο Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε έμπρακτη βοήθεια από την ΕΕ

Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από την ΕΕ να γίνει πιο ευέλικτη, πιο προσαρμοστική και πιο αποτελεσματική στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών

Eμπρακτη στήριξη από τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Σε δηλώσεις του κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και στις υποδομές της Θεσσαλίας, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγροτικές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι οι πλημμύρες κάλυψαν 858.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, εκ των οποίων το 23% αφορά σε φυτική παραγωγή και το 18% σε ζωική. Παράλληλα, καταστράφηκαν πάνω από 120.000 αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοιρινά, 176.000 πτηνά και κουνέλια και 100.000 μελισσοσμήνη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από την ΕΕ να γίνει πιο ευέλικτη, πιο προσαρμοστική και πιο αποτελεσματική στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Παράλληλα, ζήτησε από τον Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι και από τους ομολόγους του υπουργούς των χωρών μελών της ΕΕ να προγραμματίσουν άμεσα επίσκεψη στη Θεσσαλία για να δουν ιδίοις όμμασι τις καταστροφές και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Οι καταστροφές επισκίασαν την επενδυτική βαθμίδα

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε σήμερα ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα επισκίασαν την επενδυτική βαθμίδα που απέκτησε η χώρα πριν λίγες μέρες.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και στις υποδομές της Θεσσαλίας

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

«Πριν λίγες μέρες, η ελληνική οικονομία απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, αλλά οι ελπίδες που δημιούργησε επισκιάστηκαν από τις τραγικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών», είπε ο κ. Αυγενάκης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πυρκαγιά του Έβρου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης, και στην καταιγίδα «Daniel», που προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα, ιδιαίτερα στις περιοχές της Θεσσαλίας.

«Οι καταστροφές αυτές έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και στην τροφική αλυσίδα», είπε ο κ. Αυγενάκης. «Στην περιοχή του Παγασητικού έχει σταματήσει η αλιεία και η μελισσοκομία αφανίστηκε», πρόσθεσε.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει προτάσεις προς την ΕΕ για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία.

«Προτείνουμε μέτρα όπως η παροχή άμεσης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς, η απαλλαγή από τους φόρους και την ασφαλιστική εισφορά και η στήριξη για την αποκατάσταση των υποδομών», είπε ο κ. Αυγενάκης.

Ο υπουργός παρουσίασε επίσης φωτογραφικό υλικό από τις καταστροφές, το οποίο αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής.

Οι προτάσεις

Συνοψίζοντας, οκ. Αυγενάκης ζήτησε από την ΕΕ να κινηθεί γύρω από 4 άξονες:

1. Αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού για το 2024 και ευέλικτη αποδέσμευσή του

2. Παρεκκλίσεις των επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ και του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

3. Ενεργοποίηση μέτρων για φυσικές καταστροφές από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

4. Adhoc κρατικές ενισχύσεις για την ενίσχυση του ταμείου του ΕΛΓΑ

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024