Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Στις καλένδες η διάσπαση. Στο συνέδριο ή θα κιοτέψουν και εκεί;

Πρόεδρος Αρείου Πάγου: «Δικαιοσύνη που απονέμεται με καθυστέρηση, δεν είναι δικαιοσύνη»

Πρόεδρος Αρείου Πάγου: «Δικαιοσύνη που απονέμεται με καθυστέρηση, δεν είναι δικαιοσύνη»

Τα μηνύματα της ηγεσίας της δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό έτος

Μηνύματα προς τους δικαστές και τους εισαγγελείς με στόχευση στην ανάγκη για επιτάχυνση της δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι «η δικαιοσύνη που απονέμεται με καθυστέρηση τείνει να μην είναι δικαιοσύνη» απευθύνουν ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα- και η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη.

Η ηγεσία του Αρείου Πάγου απευθυνόμενη προς όλους ανεξαιρέτως τους δικαστικούς και εισαγγελικός λειτουργούς με μηνύματα υψηλού κύρους βάζουν στο επίκεντρο τον πολίτη και τη λειτουργία τους κράτους δικαίου χωρίς να προσπερνούν τη δυσμενή συγκυρία εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών και της βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία.

«H Δικαιοσύνη που απονέμεται με καθυστέρηση, τείνει να είναι μη Δικαιοσύνη» τονίζει σε μήνυμα της ενόψει του νέου δικαστικού έτους, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, απευθυνόμενη στο σύνολο των δικαστών όλης της χώρας.

Η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου μεταξύ άλλων σημειώνει, αναφερόμενη στο θεσμικό ρόλο των δικαστών: «Υπάρχουμε για την ορθή, αιτιολογημένη και έγκαιρη παροχή της έννομης προστασίας στον πολίτη, ο οποίος είναι το κέντρο του δικαστικού συστήματος και αναμένει από εμάς αμερόληπτες, θεμελιωμένες, αιτιολογημένες και έγκαιρες αποφάσεις.

Το κύρος του θεσμού

Από την πλευρά της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη σε μήνυμα της προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας αναφέρεται στην ανάγκη ανταπόκρισης των εισαγγελικών λειτουργών στα καθήκοντα τους με νηφαλιότητα και ευθύνη, για την διαφύλαξη του κύρους του εισαγγελικού θεσμού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, όπως τονίζει.

«Ο τρόπος άσκησης των καθηκόντων μας με νηφαλιότητα, ευπρέπεια, αποφασιστικότητα και αμεροληψία, κυρίως δε με απόλυτη αφοσίωση στο Σύνταγμα και τους νόμους, θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ εμάς. Και τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ο καθένας / η καθεμία από εμάς εκπροσωπεί το σύνολο των Εισαγγελέων κατά την άσκηση των καθηκόντων του Ι της, με τρόπο ώστε έχουμε και ατομική ευθύνη για την εικόνα του «Εισαγγελέα» στην κοινωνία και τη διαφύλαξη του κύρους του εισαγγελικού θεσμού, που είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση της σημαντικής αποστολής μας».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα αναφέρεται και στη δυσμενή συγκυρία που καθορίζεται από την απελπιστική κατάσταση συμπολιτών μας που δοκιμάστηκαν σκληρά από πυρκαγιές και πλημμύρες, τονίζοντας τον ρόλο της Δικαιοσύνης και των δικαστών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων.

«Εμείς, οι Έλληνες Δικαστές, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, στα πλαίσια ασκήσεως των καθηκόντων μας, με αμεσότητα, θάρρος, αποφασιστικότητα, με το δέον ήθος, αλλά και συναίσθηση
ότι το δικαστικό μας έργο, σε κάθε στάδιο και έκφανσή του, ενθαρρύνει τους πολίτες, εμπνέει και διαμορφώνει την κοινωνική συνείδηση και, συνακόλουθα, προάγει το κύρος του θεσμού της
Δικαιοσύνης».

Επίσης η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν αποφεύγει να αναφερθεί στις παθογένειες που υπάρχουν μέσα στο δικαστικό σώμα, στους ελάχιστους, όπως τονίζει δικαστές, που δεν ανταποκρίνονται για διάφορους λόγους στο καθήκον τους, τους οποίους καλεί να προβληματιστούν για την πορεία τους, αναλογιζόμενοι, ότι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης πλήττει δικαιώματα των πολιτών.

Only in

Σχεδόν 37 τόνοι ελαιόλαδου εξαφανίστηκαν από χώρο Συνεταιρισμού στη Χαλκιδική - Ζημιά χιλιάδων ευρώ

Τα μέλη του Συνεταιρισμού προχώρησαν σε μήνυση, ενώ εκτιμάται πως έκαναν φτερά πάνω από 37 τόνοι λαδιού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023